Επεισόδιο 9: Στο «Καραϊσκάκης» η πρώτη ήττα, «μαζί μας» η πρώτη του Βασίλη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 28.8.2022
Επεισόδιο 9: Στο «Καραϊσκάκης» η πρώτη ήττα, «μαζί μας» η πρώτη του Βασίλη

1967-1974: Η ποδοσφαιρική ένωση Κύπρου - Ελλάδας (9)

Λόγω της φοβερής πορείας του δικού μας Ολυμπιακού, ο αγώνας με τον Ολυμπιακό του Πειραιά, στο Καραϊσκάκης, έγινε ντέρμπι και κρίθηκε υπέρ της γηπεδούχου ομάδας, με ένα τέρμα που πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Σιδέρης.

«Η Κύπρος μπορεί να νιώθει υπερηφάνεια για τον Ολυμπιακό της. Αυτήν την υπέροχη, πειθαρχημένη και καλογυμνασμένη ομάδα, που μέσα στο ίδιο γήπεδο και στις ίδιες αντιξοότητες (δυσμενείς καιρικές και γηπεδικές συνθήκες), κατόρθωσε να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το σκορ...».

Αυτά έγραφαν την επόμενη ημέρα οι αθηναϊκές εφημερίδες για τον Ολυμπιακό, ενώ το ΦΩΣ, σημείωνε: «... Και οι υπέροχοι μαχηταί με τη μαυροπράσινην εμφάνιση στη μεγαλύτερη αγωνιστική δοκιμασία στο πρωτάθλημα -παίζοντας με τον πρωταθλητή Ελλάδος μέσα στο άντρον του- έδωσαν εξετάσεις και πήραν άριστα...».

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 12/11/1967

Ολυμπιακός Π. – Ολυμπιακός Λ. 1-0

26΄ Σιδέρης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.: Βαλλιάνος, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Αγανιάν, Βασιλείου, Σιδέρης, Γιούτσος, Στόλιγκας, Μποτίνος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Λ.: Φιλώτας, Μιχ. Αργυρού, Γεωργίου, Ξυπολητάς, Δ. Αργυρού, Κάτσης, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Αβρααμίδης, Λυμπουρής.

4309096609609731 12
Οι αρχηγοί του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Ολυμπιακού Λευκωσίας πριν το εναρκτήριο λάκτισμα στο κατάμεστο Καραϊσκάκης.

Απίστευτη συντριβή...

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 18/11/1967

Ολυμπιακός – Βέροια 1-5

13΄ Θ. Παπαδόπουλος 0-1, 36΄ Μάρκου 1-1, 38΄ Γαϊτάνος 1-2, 41΄ Κεφαλίδης 1-3, 66΄, 78΄ Λ. Παπαδόπουλος 1-5

Στην Κύπρο ξεκίνησαν οι διακοινοτικές διαταραχές (γεγονότα Κοφίνου), όμως στην Ελλάδα το πρωτάθλημα συνεχίζεται και κανένας δεν ασχολείται με τους παίκτες του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα τους στρατεύσιμους. Ήταν φυσικό επακόλουθο να ξεκινήσει ο κατήφορος. Στην 7η αγωνιστική, κόντρα στη Βέροια, όλοι ανέμεναν ότι ο Ολυμπιακός θα σημείωνε νίκη για να ανέβει πιο ψηλά στη βαθμολογία. Κι όμως, οι μαυροπράσινοι δέχθηκαν τη συντριβή μέσα στο ΓΣΠ, χάνοντας με 1-5!

Παρόλο που ο Μάρκου ισοφάρισε νωρίς (36΄), τίποτε δεν έβγαινε στον Ολυμπιακό εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα του Σαββάτου. Μέχρι και το πέναλτι του Ευθυμιάδη στο 90΄απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Βέροιας, Μασάδης.

Με την εφημερίδα «ΦΩΣ» είχε επικοινωνήσει ο συμπατριώτης μας επιθετικός του Ολυμπιακού Παύλος Βασιλείου κι όταν του είπαν για το 1-5, είπε:

- Γιατί με... δουλεύετε;

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 20/12/1967

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 5-0

Ο αγώνας αυτός ήταν προγραμματισμένος για τις 25 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε, μετά από αίτημα του Ολυμπιακού, για τεχνικούς λόγους. Οι «τεχνικοί λόγοι» δεν αναφέρονται αλλά προφανώς ήταν τα γεγονότα της Κοφίνου που αποτέλεσαν κι έναν από τους σοβαρούς λόγους για να χάσουν τη συγκέντρωσή τους οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Τρία τέρματα για τη μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ πέτυχε ο Νικολαΐδης και από ένα οι Σταματιάδης, Παπαϊωάννου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Αργυρού, Ξυπολητάς, Παρτασίδης, Γεωργίου, Αβρααμίδης, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης, Λυμπουρής.

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 3/12/1967

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-0

49΄ Φουντουκίδης, 63΄ Αφεντουλίδης, 78΄ Χαραλαμπίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Ξυπολητάς, Κάτσης, Γεωργίου, Δ. Αργυρού, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης, Αβρααμίδης.

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 9/12/1967

Ολυμπιακός – Βύζας 0-2

42΄ Σουρούνης, 89΄ Σεϊταρίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Δ. Αργυρού, Λουκάς, Γεωργίου, Κεττένης, Ξυπολητάς, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης, Αβρααμίδης.

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 17/12/1967

Πανιώνιος – Ολυμπιακός 5-0

55΄ Ιντζόγλου, 63΄ Κομιανίδης, 66΄, 82΄ Δέδες, 90΄ Χάιτας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Ξυπολητάς, Χατζηκωσταντής, Γεωργίου, Κάτσης, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Αβρααμίδης, Πιερίδης, Λυμπουρής.

Έμεινε από δυνάμεις...

Ήττα πάνω στην ήττα για τον Ολυμπιακό, που έδειχνε να μένει πλέον από δυνάμεις. Στη Νέα Σμύρνη, αφού πρώτα έχασε πέναλτι στο 24΄ με τον Πιερίδη και άλλες ευκαιρίες, ήρθε η συντριβή στο Β΄ ημίχρονο...

«Το 5-0 ήταν αποτέλεσμα της τρομακτικής εύνοιας της τύχης προς τον γηπεδούχο», έγραφε το «ΦΩΣ» στην περιγραφή του, όμως, αυτό που είχε πλέον σημασία, ήταν να επανέλθει ο Ολυμπιακός όσο πιο σύντομα γίνεται στις νίκες.

Βέβαια, στην περιγραφή εκείνου του αγώνα τονίζονταν και τα ακόλουθα: «Τραυματισμένοι και κατάκοποι οι περισσότεροι, από τους συνεχείς αγώνας των. Δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί. Το μέλλον του κυπριακού Ολυμπιακού διαγράφεται δυσοίωνο, ακριβώς λόγω της κοπώσεως των παικτών του...».

Χριστουγεννιάτικο δώρο...

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 26/12/1967

Ολυμπιακός – Απόλλων 3-1

53΄ Πορίχης 0-1, 58΄, 68΄ Ευθυμιάδης, 73΄ Κ. Πιερίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Κροντηράκης, Δ. Αργυρού, Ξυπολητάς, Αβρααμίδης, Κάτσης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης, Πολάκης.

Στις 25 Δεκεμβρίου, η Λευκωσία, λόγω των ταραχών, δεν ζούσε όμορφες Χριστουγεννιάτικες μέρες. Για τους φίλους του Ολυμπιακού, η διάθεση κάπως άλλαξε από τη νίκη της ομάδας τους επί του Απόλλωνα με 3-1. Ο Ολυμπιακός είχε πλέον στον πάγκο του τον Ελλαδίτη προπονητή Τάκη Παπαρσενίου, ο οποίος αντικατέστησε τον Πάμπο Αβρααμίδη. Οι εφημερίδες μιλούν για έναν νέο Ολυμπιακό.

Ύστερα από ένα άγονο Α΄ ημίχρονο, οι φιλοξενούμενοι σκόραραν με τον Πορίχη στο 53΄. Το γκολ αυτό αφύπνισε του παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι απάντησαν με δυο γκολ του εκπληκτικού Πανίκου Ευθυμιάδη και ένα του Πιερίδη. Στο 76΄, ο Φιλώτας απέκρουσε πέναλτι του Ασημακόπουλου και κάπου εκεί το παιχνίδι κρίθηκε υπέρ της γηπεδούχου ομάδας...

4309097007352805 13
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός με τον Πανίκο Ευθυμιάδη στο κέντρο του γηπέδου, μαζί με τον θρύλο Μίμη Δομάζο!

Η πρώτη του Βασίλη...

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 31/12/1967

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-0

11΄ Σακελλαρίδης, 40΄ Παπαεμμανουήλ, 57΄ Δομάζος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Καμάρας, Λουκανίδης, Σούρπης, Μπέλλης, Αθανασόπουλος, Πιτυχούτης, Δομάζος, Κοψαχείλης, Σακελλαρίδης, Παπαεμμανουήλ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Γεωργίου, Ξυπολητάς, Δ. Αργυρού, Αβρααμίδης, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης, Νικολάου.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν σημαδιακή για έναν μεγάλο τερματοφύλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Βασίλη Κωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν τότε στη σκιά του Οικονομόπουλου. Εναντίον του Ολυμπιακού, ο Βασίλης έκανε το ντεμπούτο του στην 11άδα του Παναθηναϊκού. Από τότε έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδας. Κατά τ’ άλλα, σε αυτό το παιχνίδι μεγαλούργησε το ταλέντο του Μίμη Δομάζου, ενώ για τον Ολυμπιακό έγραψαν οι δημοσιογράφοι: «Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις με το τεχνικό, ομαδικό και πραγματικά μοντέρνο παιχνίδι τους. Ήταν τέτοια μάλιστα η φυσική κατάστασις των παικτών του Ολυμπιακού Λευκωσίας, που τους επέτρεψε να παρακολουθήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνος τον ταχύν ρυθμόν που είχαν δώσει οι πράσινοι εις το παιχνίδι των...».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καμία ανησυχία στην Ένωση

Καμία ανησυχία στην Ένωση

Καμία ανησυχία στην Ένωση

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Κόντρα στην κυβέρνηση η ΚΟΠ, επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών!

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Στη Λαμία ο Ιβάν Κόστιτς

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Γκούτμαν