Επεισόδιο 19: Επανέρχεται ο Ολυμπιακός!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Δημοσιευτηκε:

Την περίοδο 1968-69, μετά που είχε υποβιβαστεί από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο κυπριακό πρωτάθλημα. Ο κορμός της ομάδας που είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα δύο χρόνια προηγουμένως παρέμενε ο ίδιος, γι’ αυτό και ήταν δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν ένα από τα φαβορί του πρωταθλήματος, κατορθώνοντας να το κατακτήσει για δεύτερη φορά! Και πάλι ισοβάθμησε με την ομάδα που ήταν στη δεύτερη θέση. Αυτή τη φορά ήταν η Ομόνοια. Ο Ολυμπιακός υπερτερούσε στην αναλογία τερμάτων. Σημειώνουμε ακόμα ότι ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 51 γκολ και την καλύτερη άμυνα (μαζί με την Ομόνοια) με 18 γκολ.

Πανίκος Ευθυμιάδης
Ο εξαίρετος επιθετικός της ομάδας Πανίκος Ευθυμιάδης αναδείχθηκε πάλι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17 γκολ. Ο Ευθυμιάδης, πιο έμπειρος και ώριμος, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στο κυπριακό πρωτάθλημα. Εμφανίσεις που πολύ πιο πριν κίνησαν το ενδιαφέρον ομάδων στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Άρσεναλ, όπου έκανε και επιτυχημένα δοκιμαστικά. Όμως, όπως θα μας αποκαλύψει ο ίδιος, η αγάπη του για τον Ολυμπιακό και η φιλία του με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, δεν του επέτρεπαν να μετακομίσει από την Κύπρο, έτσι χάθηκε η ευκαιρία για διεθνή καριέρα, όμως ουδέποτε το μετάνιωσε, καθώς μέχρι σήμερα ο κόσμος τον αναγνωρίζει και τον χαιρετά στον δρόμο…
Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ισραηλινός Έλι Φουκς. Ο κ. Φουκς έγινε γνωστός στην Κύπρο από τη θητεία του στην Ομόνοια την αγωνιστική περίοδο 1959-1960. Τότε οι πράσινοι της Λευκωσίας είχαν πολύ καλή πορεία δίνοντας 20 παιχνίδια με απολογισμό 13 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες και συντελεστή τερμάτων 40-20.
Ο Φουκς γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1924 και υπήρξε γνωστός ποδοσφαιριστής στη χώρα του, αγωνιζόμενος σε Μακάμπι Τελ-Αβίβ, Μακάμπι Χάιφα και Εθνική Ισραήλ. Αφού προπόνησε τις Μακάμπι Χάιφα και Μακάμπι Νετάνια, ήρθε στην Κύπρο ως αρκετά έμπειρος τεχνικός.
Μετά την Ομόνοια ο Φουκς προπόνησε με επιτυχία τον Ολυμπιακό Λευκωσίας με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο. Τελευταία του ομάδα η νοτιοαφρικανική Πορτ Ελίζαμπεθ. Απεβίωσε στις 3 Μαρτίου 1992 σε ηλικία 68 ετών.
Με την ισχυρή Ρεάλ Μαδρίτης
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών 1969-70. Αντίπαλος ήταν η ισχυρή Ρεάλ Μαδρίτης. Τον προηγούμενο χρόνο πήγε στη Μαδρίτη η ΑΕΛ! Λόγω οικονομικών προβλημάτων την εποχή εκείνη, μερικές φορές οι κυπριακές ομάδες έδιναν και τους δύο αγώνες στην έδρα του αντιπάλου. Βέβαια, ο Τύπος της εποχής σε σχετική του είδηση σημειώνει ότι η ΟΥΕΦΑ απαγόρευσε αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων στην Κύπρο λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων! Έτσι, ο τυπικά γηπεδούχος Ολυμπιακός, στις 24 Σεπτεμβρίου 1969 ηττήθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με 8-0. Ο επαναληπτικός έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου, στο ίδιο στάδιο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κερδίζει με 6-1.
Ακόμα πιο δύσκολα…
Δεδομένης της πρώτης παρουσίας του Ολυμπιακού τη σεζόν 1967-68, κι έχοντας ένα σωρό εμπειρίες από αυτή τη σεζόν, θα περίμενε κανείς ότι η ομάδα των μαυροπρασίνων θα παρουσιαζόταν πολύ πιο έτοιμη στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 1969-70. Όμως, συνέβηκε το αντίθετο. Ξεκίνησε άσχημα και τέλειωσε άσχημα! Μάλιστα, οι επιδόσεις της σεζόν 1967-68 (6 νίκες, 11 ισοπαλίες, 17 ήττες), πήγαν περίπατο, καθώς το 1969-70 ο Ολυμπιακός πέτυχε μόνο 3 νίκες, παραχώρησε 3 ισοπαλίες και ηττήθηκε 28 φορές. Μάλιστα, εκτός έδρας ο συντελεστής ήταν 0-1-16! Εκείνη την πολύ άσχημη σεζόν, ο Ολυμπιακός καταγράφηκε στα αρνητικά στατιστικά, αφού δέχθηκε τη μεγαλύτερη ήττα στο πρωτάθλημα (9-0 από την Προοδευτική)!
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου από το Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης με αντίπαλο τον Ηρακλή. Ακολούθησαν οι αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι μαυροπράσινοι επανήλθαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στις 12 Οκτωβρίου…
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 21/9/1969
Ηρακλής – Ολυμπιακός 2-0
15΄ (αυτ. Ξυπολητάς), 87΄ Αϊδινίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Αργυρού, Κωνσταντίνου, Ξυπολυτάς, Γεωργίου, Φλουρέντζου (46΄ Κεττένης), Φραγκίσκου (63΄ Νικολάου), Ασσιώτης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Πιερίδης.
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 12/10/1969
Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός 0-2
30΄ Αποστολίδης, 80΄ Μπιτζίδης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Ξυπολητάς, Σαββάκης, Παρτασίδης, Αβρααμίδης, Κεττένης, Σωτηράκης, Ασσιώτης, Ευθυμιάδης, Κάτσης, Λυμπουρής.
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 18/10/1969
Ολυμπιακός – Ολυμπιακός Π. 0-2
8΄ Γ. Σιδέρης, 20΄ Γιούτσος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Νεοκλέους (46΄ Φιλώτας), Αργυρού, Σαββάκης, Παρτασίδης, Σωτηράκης, Ξυπολητάς, Μάρκου, Κεττένης, Κάτσης (46΄ Φλουρέντζου), Αβρααμίδης, Ευθυμιάδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.: Κόης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Παππάς, Κουμαριάς, Γιούτσος (46΄ Καπερνέτας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Στόλιγκας (65΄ Ν. Σιδέρης).
Ο Γιούτσος του Ολυμπιακού Πειραιώς σκοράρει και σημειώνει το 0-2 στο ΓΣΠ, παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα Νεοκλέους

Οι Π. Αργυρού, Γ. Κεττένης, Π. Ευθυμιάδης, Σ. Κωνσταντίνου, Λ. Αβρααμίδης, Φιλώτας και Α. Ασσιώτης σε αποστολή του Ολυμπιακού
