Ο Απρίλιος της ΑΕΚ Αθηνών!
Δημοσιευτηκε:

Δύο ιστορικά επιτεύγματα θυμούνται οι φίλοι της ΑΕΚ Αθηνών κάθε Απρίλιο. Γεγονότα μοναδικά όχι μόνο για τον σύλλογο της ΑΕΚ, αλλά και για την Ελλάδα, τα οποία δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ.
Η 4η Απριλίου 1968 έχει καταγραφεί, δικαίως, ως ημερομηνία-σταθμός όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Η μπασκετική ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας στον μεγάλο τελικό που έγινε στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας, μπροστά σε 80 χιλιάδες φιλάθλους, την πανίσχυρη, τότε, Σλάβια Πράγας με 89-82. Η προσέλευση των φιλάθλων σε εκείνο το παιχνίδι έχει καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη σε αγώνα μπάσκετ και διατηρείται μέχρι και σήμερα! Η ΑΕΚ έγραψε ιστορία, αναγκάζοντας όλους τους Έλληνες, σε εκείνη τη δύσκολη εποχή για τη χώρα, να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν. Με εκείνη την τεράστια επιτυχία της, η ΑΕΚ έβγαλε ουσιαστικά την Ελλάδα από την αφάνεια στην οποία βρισκόταν εκείνα τα χρόνια. Ο προπονητής Νίκος Μήλας και οι καλαθοσφαιριστές Αμερικάνος, Τρόντζος, Λαρεντζάκης, Χρηστέας, Ζούπας, Βασιλειάδης, Τσάβας, Νεσιάδης, Πετράκης και Δημητριάδης κέρδισαν διότι απλώς… δεν μπορούσαν να χάσουν μπροστά σε τόσες χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους.
Η 7η Απριλίου 1999 είναι μια ξεχωριστή μέρα στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού ο «Δικέφαλος» κατάφερε, έστω για λίγες ώρες, να... νικήσει τις βόμβες που έπεφταν, τότε, στο Βελιγράδι από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το φιλικό Παρτιζάν – ΑΕΚ έχει μείνει στην ιστορία ως ο αγώνας που σταμάτησε (έστω προσωρινά) τον πόλεμο κι έκανε τον γύρο του κόσμου. Εμπνευστής αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, νυν ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, με τη συγκατάθεση του ποδοσφαιρικού τμήματος και ειδικότερα του αρχηγού της ομάδας Ντέμη Νικολαΐδη. Ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση των Ελλήνων προς τον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό. Στο ταξίδι συμμετείχαν φίλαθλοι της ΑΕΚ, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. Τα πανό κατά του πολέμου, οι ελληνικές σημαίες και τα συνθήματα ειρήνης έσπαγαν τη νεκρική σιγή του Βελιγραδίου. Πανηγυρική ήταν η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Για την ιστορία, ο αγώνας ολοκληρώθηκε γύρω στο 60’ και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1, όταν δεκάδες φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ελληνικές και σερβικές σημαίες και αποθεώνοντας τους παίκτες. Για πολλούς, αυτή η ιστορική ενέργεια της ΑΕΚ αξίζει πολύ περισσότερο και από έναν τίτλο…