Φέντερερ: Οικογενειάρχης, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ο διασημότερος Ελβετός της ιστορίας!

Δημοσιεύθηκε 24.9.2022
Φέντερερ: Οικογενειάρχης, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ο διασημότερος Ελβετός της ιστορίας!
Εκτός court ο Ρότζερ Φέντερερ παραμένει δραστήριος τρέχοντας μεταξύ φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και των… παιδιών του.

Η ζωή του Ρότζερ Φέντερερ, τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά που δεν έχει παίξει αρκετό τένις, παραμένει το ίδιο έντονη και δραστήρια.

Για πρώτη φορά ίσως από τότε που έγινε πατέρας, κατάφερε να ζήσει περισσότερο την οικογένειά του, όσο ήθελε. Πάντα την είχε μαζί του βέβαια στα ταξίδια του, ωστόσο περισσότερο χρόνο περνούσε στις προπονήσεις και τις υποχρεώσεις του στα τουρνουά.

Για τα υπόλοιπα, φρόντιζε (και φροντίζει) η γυναίκα του. Η Μίρκα Βάβρινετς, πρώην τενίστρια κι αυτή της Ελβετίας (γεννημένη στην Τσεχοσλοβακία), γνωρίστηκε με τον Ρότζερ στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ το 2000, όταν αμφότεροι πήγαν να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους. Εκεί γνωρίστηκαν και έγιναν αμέσως ζευγάρια.

Για 9 χρόνια ήταν αχώριστοι και το 2009 αποφάσισαν να παντρευτούν. Η Μίρκα είχε αφήσει ήδη το επαγγελματικό τένις και είχε αποφασίσει να είναι στο πλευρό του συντρόφου της τρέχοντας για τα δικά του ζητήματα και υποχρεώσεις.

Σύντομα, το 2009, έφερε στον κόσμο τις δίδυμες Σαρλίν Ρίβα και Μίλα Ρόουζ, ενώ το 2014 απέκτησαν ξανά δίδυμα, αυτή τη φορά αγόρια (Λίο και Λένι).

Μόλις μεγάλωσαν λίγο, άρχισαν να πηγαίνουν στα μεγάλα τουρνουά μαζί με την μητέρα τους για να διαπιστώσουν κι αυτά γιατί γίνεται τέτοιος… χαμός γύρω από τον μπαμπά τους. Το κατάλαβαν το 2017 στο Wimbledon, σε ένα πολύ έντονο συναισθηματικά τουρνουά για τον Ελβετό. Ο Φέντερερ είχε αποφασίσει πως θα ταξιδεύουν συνεχώς μαζί του γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα σταματούσε το τένις…

«Δεν υπήρχε περίπτωση να ταξιδεύω χωρίς αυτά. Θα προτιμούσα να σταματήσω. Θα το είχα κάνει 10 χρόνια πριν αν δεν τα είχα μαζί μου στα ταξίδια» έλεγε σε συνέντευξή του το 2019 στο People. Είχε αποφασίσει πως δεν θέλει να χάσει τα πάντα από τα χρόνια που θα μεγάλωναν επειδή αυτός θα έπρεπε να είναι με μία βαλίτσα στο χέρι. Κι έτσι, από μικρά, έγιναν κι αυτά ταξιδιώτες…

Πάντως, οι κόρες του δεν έχουν… ενθουσιαστεί και ιδιαίτερα με το επάγγελμα του πατέρα τους. «Η αλήθεια είναι ότι προτιμούν να πάρουν ένα παιχνίδι να παίξουν παρά μία ρακέτα. Πήραν κάποια στιγμή, αλλά την παράτησαν μετά από 30 δευτερόλεπτα»…

4332777258527344 64

Το να γίνει πατέρας για πρώτη φορά, ήταν μία εμπειρία που του άλλαξε πολλά και έφερε παράλληλα και μία προσωρινή καθίζηση στην καριέρα του.

«Από την ώρα που γεννήθηκαν τα κορίτσια, δεν κέρδισα ούτε ένα σλαμ για δύο χρόνια. Θυμάμαι να τρέχω να τα κάνω μπάνιο, να αλλάζω πάνες, περισσότερο από τα ματς. Οταν γεννήθηκαν τα αγόρια όμως, ταράχτηκα ολόκληρος. Από… κυρίαρχο αρσενικό στην οικογένεια έγινα… μαθητευόμενος. Αλλά αυτό μου έδωσε περισσότερη πείνα για να πετύχω πράγματα».

Σε κάθε μεγάλο ταξίδι του, έχει ολόκληρη ομάδα μαζί του για την οικογένειά του. Ακόμη και μία νταντά σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που αναλαμβάνουν δράση όταν ταξιδεύει μακριά. Όμως, εκεί σταθερά και η Μίρκα, φροντίζει τόσο τα παιδιά, όσο και τον ίδιο.

«Πριν με βοηθούσε στο ζέσταμα πριν τους αγώνες. Ακόμη και 8 μηνών έγκυος ήταν εκεί δίπλα μου και για 20 χρόνια διόρθωνε ότι γκάφες έκανα».

Ο επιχειρηματίας Φέντερερ

Η οικογένεια θέλει και… εισόδημα και ο Φέντερερ φρόντισε να υπάρχει άφθονο, πέρα από τα χρήματα που έβγαλε από το τένις. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το brand name που δημιούργησε ο ίδιος και έφτασε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

4332777625068208 65

Μόνο από την τελευταία του χορηγία με την Uniqlo έφτασε να βγάζει 300 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του, το 2018, αφήνοντας την Nike, από την οποία έβγαλε συνολικά 150 εκατομμύρια σε δύο δεκαετίες. Credit Suisse, Barilla, Lindt, Mercedes and Rolex, είναι μερικοί ακόμη χορηγοί που πάνω από μία δεκαετία ήταν (και είναι) στο πλευρό του, αποφέροντάς του δεκάδες εκατομμύρια.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που φέρεται να έχει αποκομίσει στην διάρκεια της καριέρας του, φτάνει το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, που είναι το 5ο μεγαλύτερο στην ιστορία, πίσω από αυτά των Τάιγκερ Γουντς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λεμπρόν Τζέιμς και Λιονέλ Μέσι.

Αποτελεί ίσως τον πιο περιζήτητο αθλητή για να διαφημίσει προϊόντα και δεν είναι τυχαίο πως το 2016, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο μάρκετινγκ, τον ανέδειξαν ως τον πιο «εμπορικό αθλητή του κόσμου».

Έχει γίνει μέχρι και το πρόσωπο που προμοτάρει τον Τουρισμό στην πατρίδα του καθώς όταν μιλάμε για Ελβετία, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων (όσων ασχολούνται τουλάχιστον με τον αθλητισμό) είναι ο Ρότζερ Φέντερερ… Σε γκάλοπ που έγινε στην Ελβετία μάλιστα, ψηφίστηκε ως ο δημοφιλέστερος Ελβετός στην ιστορία, ξεπερνώντας και τον Αλμπερτ Αϊνστάιν (είχε ελβετική υπηκοότητα από το 1901 μέχρι και τον θάνατό του το 1955)...

Χαρακτηριστικά, από την συμφωνία με του με την Mercedes-Benz εισέπραξε 20 εκατ. Δολάρια, από τα ζυμαρικά Barilla άλλα 40 εκατ. δολάρια.

Επίσης, πουλώντας προϊόντα με την υπογραφή του (RF) έχει καταφέρει να βγάζει έσοδα περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως (συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών).

Ο φιλάνθρωπος Φέντερερ

Αρκετά από τα χρήματα αυτά που έχει βγάλει στην καριέρα του, έχουν πάει σε καλό σκοπό. Ο Φέντερερ, μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει και «τρέχει» η σύζυγός του, προσπαθεί να βοηθήσει το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελβετία, αλλά κυρίως στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου.

4332777974815336 66

Εχτισε σχολεία σε υποανάπτυκτες χώρες, βοήθησε το σύστημα παιδείας και τα παιδιά να αποκτήσουν βιβλία και άλλα εφόδια για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Για 19 χρόνια τώρα το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ» εκτιμάται πως έχει βοηθήσει πάνω από 1.980.000 παιδιά να αποκτήσουν μόρφωση. Στο τελευταίο εκατομμύριο που έβαλε από την περιουσία του για να χτιστούν σχολεία, τόνισε πως στόχος του είναι το έργο του αυτό να συνεχιστεί από τις δύο κόρες του, όταν αυτές ενηλικιωθούν.

«Θέλω να δουν πως είναι ο κόσμος μακριά από το σπίτι μας. Να έχουν μία πλήρη εικόνα» έλεγε κάποια στιγμή ο Ελβετός.

Η δράση του όμως δεν σταματά εκεί. Το 2020 μαζί με την Μίρκα δώρισαν άλλο 1 εκατ. δολάρια σε οικογένειες που επλήγησαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ακόμη, ο Φέντερερ έχει κάνει τα εξής:

-Το 2005 δώρισε την ρακέτα του για δημοπρασία, ώστε να δοθούν χρήματα σε οικογένειες που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα.

-Την ίδια χρονιά οργάνωσε αγώνα επίδειξης με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν σε πληγέντες από το τσουνάμι που ισοπέδωσε περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, από τον φονικό σεισμό τον Δεκέμβρη του 2004.

-Το ίδιο έπραξε το 2010 στην Αυστραλία, μετά από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή.

gazzetta.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με Μοντέιρο η πρεμιέρα του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη

Με Μοντέιρο η πρεμιέρα του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη

Με Μοντέιρο η πρεμιέρα του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη

Στον τρίτο γύρο του Madrid Open η Μαρία Σάκκαρη

Στον τρίτο γύρο του Madrid Open η Μαρία Σάκκαρη

Στον τρίτο γύρο του Madrid Open η Μαρία Σάκκαρη

Πάει για δεύτερη σερί κούπα ο Τσιτσιπάς, στον τελικό και της Βαρκελώνης!

Πάει για δεύτερη σερί κούπα ο Τσιτσιπάς, στον τελικό και της Βαρκελώνης!

Πάει για δεύτερη σερί κούπα ο Τσιτσιπάς, στον τελικό και της Βαρκελώνης!