Τέσσερις πρώην αθλήτριες στίβου έστησαν στον τοίχο τον παιδεραστή προπονητή τους

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.3.2024
Τέσσερις πρώην αθλήτριες στίβου έστησαν στον τοίχο τον παιδεραστή προπονητή τους

Την ερχόμενη Τρίτη θα αγορεύσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για μετριασμό της ποινής ο δικηγόρος του καταδικασθέντος προπονητή από τη Λάρνακα.

Με αγωνία αναμένουν οι τέσσερις πρώην αθλήτριες στίβου, και όχι μόνο, την επιβολή της ποινής στον πρώην προπονητή τους, ο οποίος της κακοποιούσε σεξουαλικά ενώ αυτές ήταν ανήλικες.

Προ ημερών, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχο τον προπονητή στίβου από τη Λάρνακα για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης και της άσεμνης επίθεσης σε βάρος πρώην αθλητριών του όταν αυτές ήταν ακόμη ανήλικες. Την ερχόμενη Τρίτη, το δικαστήριο θα ακούσει τον δικηγόρο του παιδεραστή, ο οποίος θα αγορεύσει για τον μετριασμό της ποινής, προτού οι τρεις δικαστές επιφυλάξουν την απόφασή τους ως προς το ύψος της ποινής φυλάκισης που θα του επιβάλουν. Στην επιμέτρηση της ποινής θα ληφθεί υπόψη υπέρ του κατηγορούμενου και το γεγονός ότι είναι πατέρας ανήλικων παιδιών.

Έδειξε τον δρόμο η Άντρη Ελευθερίου

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση πάει αρκετά χρόνια πίσω, με μαρτυρίες που αφορούν τα έτη από το 2007 και μετά. Οι πρώην αθλήτριες αποφάσισαν να ανοίξουν το στόμα τους χρόνια μετά. Αιτία αποτέλεσε η καταγγελία που υποβλήθηκε από την ολυμπιονίκη Άντρη Ελευθερίου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού, η οποία έδωσε θάρρος και σε άλλες αθλήτριες που βίωσαν παρόμοια περιστατικά να προβούν σε καταγγελίες στην Αστυνομία. Η καταγγελία της Άντρης Ελευθερίου στις 20/1/2021 στην Αστυνομία, απόρροια του σάλου που ξέσπασε στην Ελλάδα από την καταγγελία μιας άλλης ολυμπιονίκη, της Σοφία Μπεκατώρου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Συνολικά υποβλήθηκαν 10 καταγγελίες στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού, και όχι μόνο. Κάποιες αποδείχθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και κάποιες άλλες όχι, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου χρόνου που παρήλθε από την τέλεση των αδικημάτων.

Η υπόθεση καταχωρίσθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης στις 22/2/2021 και λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, η Νομική Υπηρεσία ζήτησε και πέτυχε την παραπομπή του κατηγορούμενου προπονητή ενώπιον του Κακουργιοδικείου για να δικαστεί. Στο Κακουργιοδικείο εκδικάζονται ποινικά αδικήματα για τα οποία η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή υπερβαίνει την ποινή φυλάκισης των πέντε ετών. Αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια εκδικάζονται από τα επαρχιακά δικαστήρια.

Ο κατηγορούμενος προπονητής αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, γι' αυτό και η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε τρία χρόνια. Την υπόθεση διερεύνησε η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας. Η εκδίκασή της διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ταυτότητας των θυμάτων τα οποία κατά την επίδικη περίοδο που τελέστηκαν τα αδικήματα ήταν ανήλικα.

Να σημειωθεί ότι για αρκετό καιρό και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, έξω από το δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας συγκεντρώνονταν μέλη της Γυναικείας Οργάνωσης ΠΟΓΟ ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης των γυναικών - θυμάτων.

Είναι πολύ περισσότερα τα θύματα

Στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι τέσσερις πρώην αθλήτριες στίβου. Στις καταθέσεις τους αναφέρθηκαν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων ανήλικων αθλητριών, οι οποίες ωστόσο δεν θέλησαν να καταθέσουν. Μάλιστα, δύο από τις ανήλικες αθλήτριες που δεν κατέθεσαν προέρχονταν από άλλη επαρχία, με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης να έλαβαν χώρα σε αγώνες στίβου στο εξωτερικό.

Επιχείρησαν συγκάλυψη

Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του παιδεραστή προπονητή υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο του αθλητισμού καθώς και προπονητές του στίβου. Αρκετοί ήταν αυτοί από τον χώρο του αθλητισμού που επιχείρησαν να καλύψουν τον εν λόγω προπονητή και με την ανακοίνωση προ ημερών της καταδικαστικής απόφασης παραμένουν άκρως εκτεθειμένοι.

Κακοποιήσεις σε αίθουσες μασάζ και σε γυμναστήριο

Τις ανώμαλες ορέξεις του σε ανήλικες αθλήτριές του ο προπονητής στίβου από τη Λάρνακα τις ικανοποιούσε, σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, σε αίθουσες μασάζ που διατηρούσε κοντά στο σπίτι του και σε γυμναστήριο που λειτουργούσε ο ίδιος.

Όπως προκύπτει μέσα από τις μαρτυρίες, ο δράστης εκμεταλλεύτηκε τη θέση ισχύος που είχε έναντι των ανήλικων αθλητριών του, πρόσφερε υπηρεσίες μασάζ για να μην επωμίζονται το οικονομικό κόστος και, στη συνέχεια, προχωρούσε στις αποτρόπαιες πράξεις του.

Προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων

Μετά την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο παιδεραστής προπονητής με περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα που του απαγόρευε να έρθει σε επαφή και σε επικοινωνία με τα θύματά του. Τον Μάιο του 2023, δύο από τις παραπονούμενες κατήγγειλαν στην ανώτερη δικηγόρο της Δημοκρατίας κ. Χρίστια Κυθραιώτου, που χειρίζεται την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι δέχθηκαν τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο με σκοπό να επηρεάσει τη μαρτυρία τους. Η κ. Κυθραιώτου ενημέρωσε με τη σειρά της το Κακουργιοδικείο, το οποίο διέταξε αμέσως τη σύλληψη του κατηγορούμενου και την παραμονή του στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω του σοβαρού κινδύνου επηρεασμού μαρτύρων.

Ο κατηγορούμενος προπονητής επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του Κακουργιοδικείου με βάση την οποία τον έθεσε υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης με την καταχώριση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, το Εφετείο απέρριψε την έφεσή του. Όπως αποφάνθηκε, πολύ ορθά το Κακουργιοδικείο αποφάσισε την κράτησή του καθώς παραβίασε τους όρους του διατάγματος.

Πού γίνονται καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μπορούν να αποτείνονται για καταγγελία σε όλους τους αστυνομικούς σταθμούς. Περαιτέρω, μπορούν να τηλεφωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία ή καθοδήγηση στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460 ή στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων στον τηλεφωνικό αριθμό 22808442. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν τους αριθμούς 119/112.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καμία καταγγελία στην Αστυνομία για ροζ βίντεο της Έλενας Κουλιτσένκο

Καμία καταγγελία στην Αστυνομία για ροζ βίντεο της Έλενας Κουλιτσένκο

Καμία καταγγελία στην Αστυνομία για ροζ βίντεο της Έλενας Κουλιτσένκο

Ευρωπαϊκό Κ18: Στην 11η θέση η Ραφαέλα Αριστοτέλους

Ευρωπαϊκό Κ18: Στην 11η θέση η Ραφαέλα Αριστοτέλους

Ευρωπαϊκό Κ18: Στην 11η θέση η Ραφαέλα Αριστοτέλους

Στην πρώτη πεντάδα των αθλητριών που έτρεξαν κάτω από 54 δευτερόλεπτα τα 400μ. η Κουντούρη

Στην πρώτη πεντάδα των αθλητριών που έτρεξαν κάτω από 54 δευτερόλεπτα τα 400μ. η Κουντούρη

Στην πρώτη πεντάδα των αθλητριών που έτρεξαν κάτω από 54 δευτερόλεπτα τα 400μ. η Κουντούρη

Ευρωπαϊκό Κ18: Πρόκριση στον τελικό για την Αριστοτέλους!

Ευρωπαϊκό Κ18: Πρόκριση στον τελικό για την Αριστοτέλους!

Ευρωπαϊκό Κ18: Πρόκριση στον τελικό για την Αριστοτέλους!