Παύλος Κοντίδης, ένας συλλέκτης μεταλλίων!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 7.5.2023
Παύλος Κοντίδης, ένας συλλέκτης μεταλλίων!
«Είμαι περήφανος που αντιπροσωπεύω τη μικρή μας πατρίδα», δηλώνει στο «Γ» λίγες μέρες μετά από μια νέα μεγάλη επιτυχία - Η ατέλειωτη λίστα με τα μετάλλιά του

Η Κύπρος έχει ταλέντο... Μια έκφραση που συχνά - πυκνά χρησιμοποιείται από διάφορους. Ο Παύλος Κοντίδης είναι ένας από αυτούς που φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να πιστοποιεί το πιο πάνω. Και δεν μένει στο ταλέντο, αλλά φροντίζει να το «εκμεταλλεύεται» και να κτίζει σε αυτό εκπληρώνοντας τις υψηλές απαιτήσεις του. Ο Κύπριος ιστιοπλόος συνεχίζει και το 2023 να γράφει τη δική του πετυχημένη ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό και προσφέρει αμέτρητες στιγμές περηφάνειας αγωνιζόμενος με τη σημαία της Κύπρου.

«Με κάνει να νιώθω πολύ ωραία ότι, από το 2009 που πήρα το πρώτο μετάλλιο (σ.σ. σε επίπεδο αντρών) μέχρι σήμερα, μπορώ να είμαι σε αυτό το επίπεδο. Είναι δείγμα της δουλειάς που γίνεται από όλη την ομάδα, όχι μόνο από εμένα», δηλώνει ο ίδιος στο «Γήπεδο», και συμπληρώνει: «Είμαι περήφανος που αντιπροσωπεύω τη μικρή μας πατρίδα. Η ιστιοπλοΐα είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι επιτυχίες μου τα τελευταία χρόνια».

Τελευταία του επιτυχία, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ιέρς, όπου μέτρα κι άλλες διακρίσεις στο παρελθόν. H συλλογή μεταλλίων για τον Παύλο Κοντίδη ξεκίνησε το 2007, όταν σε ηλικία 17 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στον Καναδά. Το 2009 πήρε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών (χρυσό στους ΑΜΚΕ) και μέχρι τα 20 του είχε ήδη καθιερωθεί στην ελίτ στην κατηγορία Laser.

Αυτή τη στιγμή είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης χάρις στις συνεχόμενες επιτυχίες στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αυτή είναι η τέταρτη φορά στην καριέρα του που βρίσκεται στην κορυφή, με την προηγούμενη παρουσία του να είχε διαρκέσει από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Η πρώτη ήταν από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 και η δεύτερη από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Φοβερά απαιτητικός

Όλα τα επιτεύγματα του Παύλου Κοντίδη δεν είναι τυχαία. Η κάθε λεπτομέρεια μετρά και ο Λεμεσιανός ιστιοπλόος φροντίζει να ακολουθεί κατά γράμμα επαγγελματικά πρότυπα, έχοντας μεγάλες απαιτήσεις για να πετύχει. Χαρακτηριστική η ιστορία με τη διακοπή της συνεργασίας με γυμναστή, πριν από την Ολυμπιάδα του 2012, που του είχε πει «μικρός είσαι, αν δεν πάρεις τώρα το μετάλλιο, το παίρνεις στο Ρίο» (σ.σ. η ιστορία είχε μεταφερθεί από τους απεσταλμένους της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), Μικαέλο Παπαδάκη και Αργύρη Αργυρού, στο Λονδίνο). Ο Κοντίδης τελικά πήρε το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατακτάει Ολυμπιακό μετάλλιο με τα χρώματα της χώρας μας (σ.σ. το 1896 ο Ιωάννης Φραγκούδης είχε πάρει χρυσό, αργυρό και χάλκινο, σε συμμετοχές με την Ελλάδα).

Πολλά από όσα πέτυχε, τα ονειρεύτηκε από μικρός. Σε παλαιότερες τοποθετήσεις του επεσήμανε το όνειρο που είχε για αναρρίχηση στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Άλλο ένα παιδικό όραμα ήταν η ανάδειξή του ως Rolex World Sailor of the Year, που αποτελεί τον κορυφαίο τίτλο τιμής στην ιστιοπλοΐα και απονέμεται ανελλιπώς από το 1994, ανάμεσα σε ιστιοπλόους, τόσο των Ολυμπιακών κατηγοριών, όσο και της ανοικτής θαλάσσης. Κέρδισε τη διάκριση αυτή το 2018.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ακόμη κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο, ο Κοντίδης απαντά: «Πάντα υπάρχουν, τα όνειρα σε σπρώχνουν. Είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Όμως, έχει μεγάλη διαφορά το όνειρο από τον στόχο. Το όνειρο δεν εξαρτάται από εσένα, ο στόχος ναι. Θα κάνω ό,τι μπορώ, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, και ένας από αυτούς είναι οι αντίπαλοι».

Η τεράστια προσφορά του και... εκτός νερού

Ο Παύλος Κοντίδης είναι… τεράστιος κι εκτός νερού, καθώς μέσα από ενέργειές του προσπαθεί να βοηθήσει για να μεγαλώσει την Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου, αλλά και να στηρίξει νεαρούς ιστιοπλόους που θέλουν να τραβήξουν τον δρόμο της ιστιοπλοΐας κι όχι μόνο. «Ήμουν και εγώ στα παπούτσια τους σε εκείνες τις ηλικίες, πριν να έρθει μία μεγάλη επιτυχία που θα σε εντάξει σε πιο μεγάλη κατηγορία. Ξέρω πόσο σημαντική είναι η ώθηση, ψυχολογική και οικονομική», τονίζει, για τον λόγο που αποφάσισε να προβεί στις κινήσεις στήριξης.

Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήθηκαν τα προγράμματα αθλητικής ευθύνης #TowardsTokyo και τώρα το #TowardsParis, μέσω των οποίων ενισχύονται οικονομικά και υλικοτεχνικά νεαροί αθλητές που δεν εμπίπτουν στην Κατηγορία Α του Σχεδιασμού Υψηλής Επίδοσης του ΚΟΑ, με στόχο την πρόκριση και καλύτερη προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς & Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Τα έσοδα του προγράμματος προέρχονται από τις πωλήσεις επίσημων προϊόντων του Παύλου Κοντίδη. Επιπλέον, μαζί με την εταιρεία Quadcode έχει προχωρήσει το πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών που δίνονται σε υποσχόμενους αθλητές.

Οκτώ φορές κορυφαίος από την ΕΑΚ!

Ο Παύλος} Κοντίδης έχει μία σταθερή θέση ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές της Κύπρου εδώ και χρόνια. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιεί η ΕΑΚ, το 2022 ψηφίστηκε για 14η φορά από τους αθλητικούς συντάκτες στην πρώτη πεντάδα. Μάλιστα, οι έντεκα είναι συνεχόμενες, καθώς βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων από το 2011 και εντεύθεν, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά της Γιορτής των Αρίστων που διεξάγεται εδώ και 50 χρόνια. Είχε αναδειχθεί οκτώ φορές ως ο «Αθλητής της Χρονιάς», δύο ήταν δεύτερος (2020, 2022), ενώ είχε και μία τρίτη θέση (2016).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

2007

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στον Καναδά - χρυσό

2008

-Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο, 13ος

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στη Δανία - χρυσό

2009

-ΑΜΚΕ στην Κύπρο - χρυσό

2012

-Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο - αργυρό

2013

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάν - αργυρό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Τσινγκντάο - αργυρό

2014

-Παγκόσμιο Κύπελλο Τσινγκντάο - αργυρό

2015

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άμπου Ντάμπι - αργυρό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Τσινγκντάο - χάλκινο

2016

-Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο, 7ος

-Παγκόσμιο Κύπελλο Τσινγκντάο - αργυρό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Μελβούρνης - χρυσό

2017

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπλιτ - χρυσό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Ιέρς - χρυσό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Μαιάμι - αργυρό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Καμαγκόρι – αργυρό

2018

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άαρχους - χρυσό

-Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λα Ροσέλ - χρυσό

-Μεσογειακοί Αγώνες Ταραγόνα - αργυρό

2019

-Παγκόσμιο Κύπελλο Ενοσίμα - χρυσό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Τζένοα - αργυρό

2021

-Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο - 4ος

2022

-Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεξικού - αργυρό

-Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Ιέρς - χρυσό

-Παγκόσμιο Κύπελλο Ιέρς - χρυσό

2023

-Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδόρα (Ιταλία) - χάλκινο

-Παγκόσμιο Κύπελλο Ιέρς - χάλκινο

Το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεκούραση και επιστροφή στη θάλασσα στις 17 Μαΐου στην Ολλανδία για προετοιμασία ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Αυγούστου, που είναι ο τελευταίος και μεγαλύτερος φετινός στόχος. αφού δίνει πρόκριση για το «Παρίσι 2024».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»