Νάρκοτεστ και αλκοτέστ στα γήπεδα - Ενώπιον του Υπουργικού πακέτο μέτρων κατά της βίας

Δημοσιεύθηκε 20.12.2023
Νάρκοτεστ και αλκοτέστ στα γήπεδα - Ενώπιον του Υπουργικού πακέτο μέτρων κατά της βίας

Οι εξετάσεις για εξαρτησιογόνες ουσίες και αλκοόλ δεν θα διενεργούνται στο σύνολο των οπαδών, αλλά θα παρέχεται η ευχέρεια στην Αστυνομία να το κάνει όταν κρίνει

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση τίθενται σήμερα τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης για πάταξη των φαινομένων βίας στα γήπεδα. Αφορμή για επικαιροποίηση των μέτρων, αλλά και ενσωμάτωση νέων, αποτέλεσαν τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα τον περασμένο Μάρτιο στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» στο πλαίσιο του αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης για το Final 4 του Κυπέλλου.

Εννέα μήνες μετά, τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την Αστυνομία, αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και να σταλούν στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση. Μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις που προωθούνται, είναι η διενέργεια νάρκοτεστ και άλκοτεστ σε οπαδούς. Οι εξετάσεις για εξαρτησιογόνες ουσίες και αλκοόλ δεν θα διενεργούνται στο σύνολο των οπαδών, αλλά θα παρέχεται η ευχέρεια στην Αστυνομία να το κάνει σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται συμπεριφορές που ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ή και των δύο.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Τροποποίηση της νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη

Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ο έλεγχος θα είναι προκαταρκτικός και το δείγμα θα αποστέλλεται στο Κρατικό Χημείο για επιβεβαιωτική ανάλυση, ενώ σε όσους εντοπίζονται θετικοί δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα γήπεδα.

Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

Πέραν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία. Επίσης, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

Απαγόρευση μετακίνησης

Στο πλαίσιο των τροποποιήσεων που προωθούνται, ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης είναι κατά πόσο πρέπει υπάρχει η δυνατότητα ώστε κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία να απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων. Δηλαδή, η εισήγηση της Αστυνομίας να καθίσταται δεσμευτική προς τις ομοσπονδίες διά νόμου. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.

Πηγή: politis.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί