Μπήκαμε σε θέση οδηγού - Tα δεδομένα στη «μάχη» με δύο χώρες

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 8.10.2023
Μπήκαμε σε θέση οδηγού - Tα δεδομένα στη «μάχη» με δύο χώρες

Η σπουδαία νίκη του Άρη επί της Ρέιντζερς το βράδυ της Πέμπτης στο «Alphamega Stadium», πέραν του ότι ήταν ιστορική για την ομάδα της Λεμεσού κι έκανε το όνομά της να ακουστεί... ακόμη πιο ηχηρά στην Ευρώπη, είχε οφέλη και για την Κύπρο. Χάρη στους 250 βαθμούς που προσέφερε στη χώρα μας για τη βαθμολογία της UEFA, κάναμε... διπλό προσπέρασμα, αφήνοντας πίσω μας τη Ρουμανία και τη Σουηδία, ανεβαίνοντας (από την 24η) στην 22η θέση της κατάταξης για την πενταετία 2019/20-2023/24 (καθορίζει τα εισιτήρια για τη σεζόν 2025/26).

Θυμίζουμε πως, από τη στιγμή που δεν έχουμε ουδεμία πιθανότητα για τη 15η θέση (η οποία προσφέρει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και δεύτερο για το Champions League), οι μοναδικοί μας στόχοι για φέτος ήταν αφενός να κάνουμε μια πολύ καλή χρονιά ώστε να μειώσουμε τις διαφορές ενόψει των επόμενων σεζόν, κι αφετέρου να καταλάβουμε την 22η θέση, με την οποία ο πρωταθλητής μας κερδίζει γύρο (θα αρχίσει από τον δεύτερο αντί από τον πρώτο του Champions League). Ο πρώτος στόχος... χάθηκε από τη στιγμή που έχουμε μόνο μία ομάδα μας στους ομίλους και δεν μπορεί ο Άρης να «ψαλιδίσει» από μόνος του τις μεγάλες διαφορές που έχουμε από τις χώρες που κατέχουν τις θέσεις 15-19, όμως, η μεγάλη νίκη των Λεμεσιανών επί της Ρέιντζερς αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης του έτερου στόχου, καθώς μας ανέβασε στην (προνομιούχα – έστω κι αν μιλάμε για... μικρό προνόμιο) 22η θέση.

Το να προσπεράσουμε τη Ρουμανία ήταν σχετικά εύκολο από τη στιγμή που δεν έβαλε ομάδα στους ομίλους και η διαφορά μας ήταν μόλις 25 βαθμοί (μια ισοπαλία μάς δίνει 250). Το σπουδαιότερο λοιπόν είναι το ότι χάρη στο... 500άρι που μας έδωσε ο Άρης, αφήσαμε από κάτω μας -και- τη Σουηδία. Στο ξεκίνημα της φάσης ομίλων οι Σκανδιναβοί είχαν προβάδισμα 150 βαθμών από την Κύπρο, όμως, η μοναδική τους εκπρόσωπος, η Χάκεν, αφότου ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τη Λεβερκούζεν (4-0), δέχθηκε την Πέμπτη και εντός έδρας ήττα από την Καραμπάχ (1-0), με αποτέλεσμα η νίκη του Άρη να μας φέρει πάνω από τους Σουηδούς.

H απειλή της Ουγγαρίας

Πέρα από το διπλό προσπέρασμα, πολύ σημαντικό είναι και το ότι αυξήσαμε εκ νέου τη διαφορά από την 25η Ουγγαρία, η οποία είναι η μοναδική άλλη χώρα η οποία μπορεί να μας απειλήσει για την 22η θέση. Η νίκη της Φερεντσβάρος στην πρεμιέρα επί της Τσουκαρίτσκι (3-1) είχε μειώσει την απόσταση από τους 1.725 βαθμούς στους 1.225, όμως χάρη στη νίκη επί του Άρη και σε συνδυασμό με την ισοπαλία των Ούγγρων με τη Φιορεντίνα στην Ιταλία (2-2), η διαφορά ανέβηκε στους 1.475.

Πάντως, αν και η απόσταση είναι καλή, δεν μπορούμε να νιώθουμε ακόμη ασφαλείς από την Ουγγαρία, καθώς η Φερεντσβάρος, με τους τέσσερις βαθμούς που πήρε (και βγάζοντας από το πρόγραμμα το εκτός έδρας ματς με τη Φιορεντίνα), ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Γκενκ (2β. η Φιορεντίνα, μηδέν η Τσουκαρίτσκι) και έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει στις νοκ-άουτ φάσεις. Το θετικό είναι ότι μιλάμε για όμιλο του Conference League, άρα σε περίπτωση που τερματίσει τρίτη δεν θα συνεχίσει στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, ναι μεν οι μηδέν βαθμοί της Χάκεν είναι αναμφίβολα... θετικοί για την Κύπρο, όμως βρίσκεται σε όμιλο του Europa League, στον οποίον μάλιστα υπάρχει κι άλλη ομάδα χωρίς βαθμό, η επίσης σκανδιναβική Μόλντε. Στις δύο προσεχείς «κόντρες» με τους Νορβηγούς θα διαφανεί, λοιπόν, εάν η Χάκεν θα έχει πιθανότητες να πάρει την τρίτη θέση και να συνεχίσει στα νοκ-άουτ του Conference.

Ελπίδες να παρατείνει το ευρωπαϊκό του ταξίδι και μετά τη φάση ομίλων έχει βεβαίως και ο Άρης, καθώς μετά από δύο αγωνιστικές προέκυψε τετραπλή ισοβαθμία στον όμιλο του, με τους Λεμεσιανούς, τη Ρέιντζερς, την Μπέτις και τη Σπάρτα να έχουν από τρεις βαθμούς, ενώ θυμίζουμε πως θα συνεχίσει στην Ευρώπη ακόμη κι αν τερματίσει τρίτος. Ο στόχος να κρατήσουμε τη 22η θέση μέχρι τέλους είναι πάντως πιθανόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν ο Άρης δεν προκριθεί, νοουμένου πως τουλάχιστον θα πάρει ακόμη κάποιους βαθμούς.

4659984520912851 image
  • Κλείσε… δωρεάν εισιτήριο διαρκείας στο δικό μας ΓΗΠΕΔΟ, ακολουθώντας μας σε FACEBOOK και X/TWITTER
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί

Στην «Μαύρη Θύελλα» ο Ντιγκινί