Κούμας: «Έχω πολλά να δώσω - Δεν θέλω λευκές επιταγές, δεν θέλω πλάτες»

Δημοσιεύθηκε 10.7.2023
Κούμας: «Έχω πολλά να δώσω - Δεν θέλω λευκές επιταγές, δεν θέλω πλάτες»

Ο Γιώργος Κούμας συνεχίζει στην Προεδρία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέχρι το 2026-2027.

Επανεκλογή χωρίς ανθυποψήφιο για τον κ. Κούμα και η ανακήρυξη του έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, στην παρουσία αξιωματούχων της FIFA και της UEFA.

Ο κ. Κούμας τόνισε ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του τον συγκινεί και παράλληλα τον δυναμώνει για την τετραετία που ακολουθεί.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας:

Αγαπητέ πρόεδρε του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

Φίλε Αντιπρόεδρε της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε της UEFA και Πρόεδρε της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες

Αγαπητέ εκπρόσωπε της FIFA, Γιούρι Τζιορκάεφ

Σας καλωσορίζω στην Κύπρο μαζί με τους συνεργάτες σας Λορέντζο Καβαλλάρι, Λούκα Νίκολα και Μάριο Γεωργίου

Αγαπητοί πρόεδροι και εκπρόσωποι των ομάδων

Αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ

Φίλε Αντιπρόεδρε της Cyta

Αγαπητέ Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΚΕΟ

Αγαπητοί Γενικοί Διευθυντές και εκπρόσωποι των τηλεοπτικών καναλιών και γενικότερα των ΜΜΕ.

Αντιμετωπίζω την ανανέωση της εντολής σας για να συνεχίσω στη προεδρία της ΚΟΠ, ως μια απόφαση που με τιμά προσωπικά και που μου δίνει δύναμη να εργαστώ για αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που μας αξίζουν ως κυπριακό ποδόσφαιρο.

Δεν είναι προσωπική δικαίωση, είναι ένας σταθμός ανασύνταξης, συντονισμού και ένα εφαλτήριο κοινής δράσης.

Νιώθω πραγματικά ότι έχω πολλά ακόμα να δώσω, αρκεί να σας έχω δίπλα μου ως συνεργάτες και αυστηρούς κριτές. Δεν θέλω λευκές επιταγές, δεν θέλω πλάτες, σας θέλω όπως πάντα δίκαιους και διεκδικητικούς στην πρώτη γραμμή, γιατί κανένας άλλος, παρά μόνοι εσείς γνωρίζετε τις θυσίες και τους αγώνες που δίνετε καθημερινά για να κρατάτε ζωντανά τα σωματεία και το ποδόσφαιρο στον τόπο μας.

Έμαθα να αντέχω στη λάσπη, τους μηδενισμούς και τα ύπουλα κτυπήματα από σχετικούς και άσχετους του ποδοσφαίρου, από αυτόφωτους μεσσίες και δήθεν παντογνώστες. Ένα σας λέω, η υπομονή έχει και τα όρια της, απαιτώ και απαιτούμε σεβασμό.

Δεν μου χάρισαν και δεν σας χάρισαν τίποτα. Η δύναμη του ποδόσφαιρου, είστε όλοι εσείς και ότι πετυχαίνουμε καθημερινά θα το κρίνει η ιστορία.

Ποτέ δεν χάιδεψα τα αυτιά σας, ποτέ δεν είπα μεγάλα λόγια.

Πλανώνται οικτρά, όσοι σπεύδουν να κρίνουν ως αδυναμία το γεγονός ότι διαχρονικά αποφεύγω τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Είμαι εδώ, νιώθω δυνατός. Μιλώ όταν πρέπει, μιλώ με έργα.

Πότε δεν ξεχνώ από που ξεκίνησα και κυρίως δεν ξεχνώ πως η δική σας εμπιστοσύνη είναι που με ανέδειξε στα αξιώματα της ΚΟΠ, της UEFA και της FIFA.

Αυτή η εμπιστοσύνη με συγκινεί, με δυναμώνει.

Φίλες και φίλοι

Έρχεται μια γεμάτη τετραετία και έχουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως ήδη γνωρίζετε το Φθινόπωρο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στον Κύπρο.

Δεν είναι μια απλή συνεδρία, είναι ένα κορυφαίο γεγονός και μια σημαντική ευκαιρία προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου και γενικότερα της Κύπρου.

Το Νοέμβριο, θα φιλοξενήσουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο για την οικονομική βιωσιμότητα και τα κριτήρια UEFA στην παρουσία εκπροσώπων των 55 Ομοσπονδιών μελών της UEFA και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η ποδοσφαιρική χρονιά θα ολοκληρωθεί με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που ανέλαβε ποτέ η ΚΟΠ αφού θα διοργανώσουμε την τελική φάση του EURO 2024 κάτω των 17 ετών με τη συμμετοχή 16 Εθνικών ομάδων.

Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προετοιμαζόμαστε για μια διοργάνωση η οποία θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Φίλες και φίλοι , αγαπητοί προσκεκλημένοι

Ψηλά στο πλάνο της τετραετίας βρίσκεται το κεφάλαιο της διαιτησίας.

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η προσπάθεια για αναβάθμιση της διαιτησίας μέσα από την ανανέωση του καταλόγου των διαιτητών θα συνεχιστεί.

Με τρίτη μονάδα VAR και ενίσχυση της επιμόρφωσης των Κύπριων με παράλληλη στήριξη από ξένους διαιτητές όπου χρειάζεται, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να κάνουμε τα βήματα προόδου που όλοι επιθυμούμε για την κυπριακή διαιτησία.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται στη Κύπρο ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, ο Ντομένικο Μεσσίνα ο οποίος έχει ήδη διαμορφώσει το πλάνο του.

Δεν αρχίζουμε από το μηδέν. Κρατάμε τα θετικά και κτίζουμε για τα επόμενα, με υπομονή, αλλά όχι ανοχή.

Παράλληλα σε ένα άλλο επίπεδο, θέτουμε ως στόχο τη συνέχιση της αναβάθμισης της δεύτερης κατηγορίας έτσι ώστε να μειώσουμε την απόσταση που υπάρχει από την πρώτη Κατηγορία.

Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων και η μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι κάτι που μόνο όφελος μπορεί να έχει.

Επιπλέον, πρέπει να αναβαθμιστεί και η Γ' Κατηγορία, όσον αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις αλλά και γενικότερα στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται το πρωτάθλημα.

Αγαπητοί φίλοι

Για πρώτη φορά, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ αλλά και στην εκτελεστική επιτροπή, θα έχουμε γυναικεία παρουσία, με ουσιαστικό και όχι τυπικό ρόλο.

Διαχρονικός στόχος είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών στις δομές της Ομοσπονδίας, παράλληλα με τη στήριξή μας στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Μια άλλη απόφαση που οδεύει προς υλοποίηση είναι η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από άτομα του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, διαιτητών, προπονητών, παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και πρώην διεθνών η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.

Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας και όλους όσοι έχουν προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Με κάθε ευκαιρία, δείχνουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας σε παλιούς ποδοσφαιριστές και προπονητές που έχουν προσφέρει, όχι γιατί μας το ζητούν αλλά γιατί έχουμε την υποχρέωση να το πράττουμε.

Παράλληλα σας ενημερώνω ότι προχωρούν οι διαδικασίες για δημιουργία μουσείου της ΚΟΠ. Ήδη έχουμε αρχίσει τη συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Αγαπητοί φίλοι

Στην πενταετία που πέρασε, θέσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε πετύχει.

Εκσυγχρονίσαμε τους κανονισμούς μας και τις προκηρύξεις των διοργανώσεων μας, λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις που γίνονται από τα σωματεία.

Με ιδιαίτερη χαρά, είδαμε φέτος τη μαζική παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα με την προσέλευση να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, κάτι που συνιστά ρεκόρ από το 2010.

Η ΚΟΠ, διατηρεί ισχυρή φωνή στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων της FIFA και της UEFA με τη δική μου παρουσία αλλά και άλλων αξιωματούχων και μελών του προσωπικού της Ομοσπονδίας σε σημαντικές επιτροπές.

Η παρουσία σήμερα εδώ των αξιωματούχων της FIFA και της UEFA αποδεικνύει τόσο τις άριστες σχέσεις μας με τους δύο οργανισμούς αλλά και την στήριξη που έχουμε ως ηγεσία της ΚΟΠ στο ψηλότερο επίπεδο.

Ενοποιήσαμε το παιδικό ποδόσφαιρο grassroots και βραβευτήκαμε με το χρυσό μετάλλιο της UEFA.

Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για να διδάσκεται το ποδόσφαιρο στα δημοτικό σχολεία.

Υλοποιούμε πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης σε συνεργασία και με την UEFA αλλά και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο και έχουμε να επιδείξουμε δεκάδες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις, τις πλείστες εκ των οποίων, για ευνόητους λόγους δεν διαφημίζουμε.

Η ΚΟΠ απέκτησε τη δική της υπερσύγχρονη εφαρμογή, mobile application, η οποία αποτελεί πρότυπο και για άλλες Ομοσπονδίες.

Κυρίες και Κύριοι

Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

-Θέσαμε ως στόχο το 2018 τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Εθνικών ομάδων στον Κόρνο. Διάφορα εμπόδια, πέραν των δικών μας δυνατοτήτων, μας έχουν καθυστερήσει αλλά δεν μας έχουν σταματήσει.

Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας και ευελπιστώ πως σύντομα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων.

Εντοπίσαμε διάφορα ζητήματα που υπάρχουν και σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα και τους προπονητές, θα προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την εικόνα που υπάρχει σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Θέλουμε οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Πριμοδοτούμε τις ομάδες που δίνουν χρόνο συμμετοχής στους Κύπριους αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι αρκετό και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Με τα μέτρα που πήραμε και τους κανονισμούς που θεσπίσαμε, περιορίσαμε τις εκθέσεις που αποστέλλει η UEFA για τυχόν προσυνεννοημένους αγώνες και ο στόχος μας είναι να τους εξαλείψουμε εντελώς, γνωρίζοντας πως αυτό το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά παγκόσμιο.

Προβλήματα, διαφωνίες, συζητήσεις και περιθώρια βελτίωσης, πάντα θα υπάρχουν. Η κάθε καλόπιστη κριτική, οι εισηγήσεις και οι απόψεις όλων είναι καλοδεχούμενες.

Το ποδόσφαιρο είναι κόμματι της κοινωνίας και οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε. Όπως και γενικότερα η κοινωνία έχει προβλήματα, έτσι έχει και το ποδόσφαιρο. Η δική μας αποστολή είναι να τα αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Φίλοι και φίλες

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας η οποία μου δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσω.

Νιώθω έτοιμος και δυνατός για μια ακόμη πιο πετυχημένη θητεία, προς όφελος όλων των σωματείων ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγορίας, προς όφελος του αγαπημένου μας αθλήματος.

Είμαι σίγουρος για τη συνεργασία σας, την καλόπιστη κριτική σας, τις εποικοδομητικές απόψεις σας. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή για όλους σας.

Καλή επιτυχία στις ομάδες μας που θα παίξουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Καλή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους και καλό καλοκαίρι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τέλος η υπόθεση Βιτάλ στον ΑΠΟΕΛ... με ανακοίνωση

Τέλος η υπόθεση Βιτάλ στον ΑΠΟΕΛ... με ανακοίνωση

Τέλος η υπόθεση Βιτάλ στον ΑΠΟΕΛ... με ανακοίνωση

BINTEO: Η αντίδραση του μικρού Παφίτη για την κατάκτηση του κυπέλλου

BINTEO: Η αντίδραση του μικρού Παφίτη για την κατάκτηση του κυπέλλου

BINTEO: Η αντίδραση του μικρού Παφίτη για την κατάκτηση του κυπέλλου

Kανένας πανικός, καμία βιασύνη

Kανένας πανικός, καμία βιασύνη

Kανένας πανικός, καμία βιασύνη

Γλίτωσε από τα κριτήρια η Ανόρθωση - «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου»

Γλίτωσε από τα κριτήρια η Ανόρθωση - «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου»

Γλίτωσε από τα κριτήρια η Ανόρθωση - «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου»