Επεισόδιο 41: Η Κύπρος στην Α΄ Εθνική λόγω στρατού!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δημοσιευτηκε:

Επεισόδιο 41: Η Κύπρος στην Α΄ Εθνική λόγω στρατού!

1967-1974: Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ (41)

Φθάνοντας σιγά - σιγά προς το τέλος της έρευνάς μας, προέκυψε μια σημαντική πληροφορία για το πώς ξεκίνησε ο θεσμός της συμμετοχής μιας ομάδας από το Πρωτάθλημα Κύπρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας, το καλοκαίρι του 1967.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε μέσα από πρακτικά συνεδρίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» το 1975 και τα παρουσίασε στο βιβλίο «Της Κυριακής τα είδωλα», ο γνωστός και διακεκριμένος συνάδελφος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Τα πρακτικά αυτά καταρρίπτουν όλα όσα αναφέρονταν μέχρι τώρα, περί δήθεν ποδοσφαιρικής βοήθειας της Ελλάδας προς την Κύπρο…

O… τρόπος

Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίον αποχώρησε η Ελληνική Μεραρχία από την Κύπρο. Το καλοκαίρι του 1967, η στρατιωτική κυβέρνηση που προέκυψε από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έψαχνε τρόπους για να φέρνει ξανά στρατό στην Κύπρο, χωρίς να το αντιλαμβάνεται κανείς! Και ο τρόπος, σύμφωνα με τα πρακτικά του ΓΕΣ, ήταν το ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή μίας κυπριακής ομάδας στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής.

Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα που ταξίδεψε στην Ελλάδα και, όπως ήταν φυσικό, η Χούντα ήταν εκεί στην υποδοχή, ιδιαίτερα στους πρώτους αγώνες. Στη σπουδαίας αρχειακής αξίας φωτογραφία του Δημήτρη Τριανταφύλλου, βλέπουμε τους εκ των ηγετών της στρατιωτικής κυβέρνησης, Κωνσταντίνο Ασλανίδη και Στυλιανό Παττακό, να χαιρετούν παίκτες του Ολυμπιακού πριν από παιχνίδι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

​Γράφει στο βιβλίο του ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος: «Έτσι, οι φαντάροι θα είχαν τη δυνατότητα να πάνε ως οπαδοί στην Κύπρο να παρακολουθήσουν αγώνες και τελικά να εγκατασταθούν εκεί, μιας και κανένας δεν μπορούσε να ελέγξει πόσοι πήγαν και πόσοι επέστρεψαν. Έτσι, η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα ήταν εξασφαλισμένη, αφού ακόμη και σε ματς που θα έπαιζαν εκεί ομάδες με μικρότερο αριθμό οπαδών, όπως ο Βύζας Μεγάρων, ο Πανελευσινιακός, ή ο Ολυμπιακός Χαλκίδας, θα πήγαιναν 300 έως 400 στρατιώτες κάθε φορά».

Η προσφυγή των Τούρκων

Το είχαμε σημειώσει σε προηγούμενά μας κεφάλαια, ότι οι Τουρκοκύπριοι ζήτησαν να παίζουν κι αυτοί στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε από τη FIFA. Το πώς και το γιατί, περιγράφεται στο βιβλίο του κ. Σωτηρακόπουλου.

Φάση από τον αγώνα ΠΑΟ – Ομόνοια (4-2), τον οποίο συζητούν μέχρι σήμερα οι παίκτες της κυπριακής ομάδας, λόγω των σε βάρος τους λαθών από τον διαιτητή Ζλατάνο

«Από τον Απρίλιο του 1974, οι Τούρκοι είχαν προσφύγει στη FIFA ζητώντας την απαγόρευση της συμμετοχής κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα, 'πατώντας' σε σχετικό άρθρο του κανονισμού της παγκόσμιας ομοσπονδίας που απαγόρευε σε ομάδες μιας χώρας να λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα άλλης. Όμως, αυτό είχε καταργηθεί στην πράξη πολλά χρόνια πριν από τους Ουαλούς, οι οποίοι μετείχαν στο αγγλικό πρωτάθλημα, σε αντίθεση με το εθνικό τους κύπελλο όπου έδιναν κανονικά το παρών. Έτσι, ο πρόεδρος της FIFA, ο Άγγλος Στάνλεϊ Ράους, είχε απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες το τουρκικό αίτημα. Τελικά, η τραγική ειρωνεία της μοίρας ήταν πως τουρκικός δάχτυλος σταμάτησε τη συμμετοχή των Κυπρίων στο πρωτάθλημά μας, με την εισβολή του Αττίλα την 20ή Ιουλίου 1974».

Γκολ του Εθνικού Πειραιώς σε βάρος της ΑΕΛ

 

Ανταλλαγή λαβάρων πριν από αγώνα Ολυμπιακού Πειραιώς – Ολυμπιακού Λευκωσίας. Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του αρχείου Δημήτρη Τριανταφύλλου, το οποίο αγόρασα τον Ιούνιο του 1999.