Επεισόδιο 35: «Eίμεθα αποφασισμένοι να μην υποβιβαστεί ο ΑΠΟΕΛ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.2.2023
Επεισόδιο 35: «Eίμεθα αποφασισμένοι να μην υποβιβαστεί ο ΑΠΟΕΛ»

1967-1974: Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ (35)

Η μέρα για την πρεμιέρα στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής πλησίαζε και η αγωνία των χιλιάδων φίλων του ΑΠΟΕΛ ανέβηκε στα ύψη. Προηγήθηκαν κάποια καλά φιλικά. Ο πρώτος αγώνας, εκτός έδρας, με τη ρωσική Ζάρια, όπου ο ΑΠΟΕΛ έχασε με 2-0 (19/9/1973), ενώ στον επαναληπτικό στην Κύπρο είχαμε νέα ήττα με 1-0 (3/10). Οι αγώνες αυτοί έδειξαν ότι η ομάδα είχε καλό σύνολο.

Ο προπονητής Πάνος Μάρκοβιτς, γνωρίζοντας όσο κανένας άλλο πώς θα παρουσιαζόταν η ομάδα του στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής, στις 29 Αυγούστου δήλωνε σε συνέντευξή του στον Ελλαδίτη συνάδελφο, Γιώργο Βενετούλια:

«Αρχικός μας στόχος είναι να μην υποβιβασθούμε και κατόπιν να κάνουμε καλές εμφανίσεις, θετικά αποτελέσματα και να κατακτήσουμε μια τιμητική θέση στην τελική βαθμολογία. Έχω στη διάθεσίν μου αξιόλογο έμψυχο υλικό, δεν υπάρχουν προβλήματα και θα στηριχθώ στην περσινή βασική ενδεκάδα».

Στη συνέχεια, ο Μάρκοβιτς μίλησε πιο αναλυτικά για την ομάδα του, αλλά και για τον παράγοντα έδρα, που ήταν το ΓΣΠ, το οποίο ακόμα δεν διέθετε χόρτο:

«Η ομάδα διαθέτει παίκτες νεαράς ηλικίας που διαθέτουν ενθουσιασμόν και μαχητικότητα. Αντικειμενικός μας σκοπός θα είναι να κερδίσουμε τους βαθμούς από τους αντιπάλους τής αυτής δυναμικότητας και όχι να κτυπήσουμε τα μεγάλα συγκροτήματα. Θα μας δυσκολέψουν οι μετακινήσεις. Οι παίκτες δεν είναι επαγγελματίες, άλλοι εργάζονται και άλλοι έχουν ιδικόν τους κατάστημα. Θα προκύψουν λοιπόν προβλήματα που ελπίζω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα από τις άλλες κυπριακές ομάδες».

Το κάστρο ΓΣΠ

Ο Πάνος Μάρκοβιτς γνώριζε ότι το ΓΣΠ θα έπρεπε να γίνει κάστρο για να έχει ελπίδες παραμονής ο ΑΠΟΕΛ! «Το γήπεδο είναι άλλο ένα εμπόδιο. Όπως γνωρίζετε, στην Κύπρο δεν υπάρχει χόρτο. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται την έδρα μας. Έχουμε τα σχέδιά μας, τα προγράμματά μας και είμεθα αποφασισμένοι να τα πραγματοποιήσουμε. Θα χρειασθούμε μονάχα λίγη τύχη».

4466341357418581 image
Η υδροφόρα του ΓΣΠ επί τω έργω! Το ξηρό γήπεδο αποτέλεσε μια εξαιρετικά δυνατή έδρα για τον ΑΠΟΕΛ.

Ο Μάρκοβιτς το είπε και το έκανε. Το ΓΣΠ έγινε κάστρο, καθώς σε 17 συνολικά αγώνες, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 11 νίκες (!), 2 ισοπαλίες και ηττήθηκε 4 φορές. Το αντίθετο συνέβαινε στους εκτός έδρας αγώνες και ο Τάκης Αντωνίου δίνει τη δική του εξήγηση: «Στο ΓΣΠ παρουσιάζαμε ένα από τα καλύτερα σύνολα στην Ελλάδα. Δύσκολα χάναμε και εύκολα κερδίζαμε, ειδικά τους αντίπαλους ίσης μαζί μας δυναμικότητας. Ήταν μεγάλη η συνδρομή του κόσμου που γέμιζε το γήπεδο. Το αντίθετο όμως συνέβαινε εκτός έδρας. Από τη μια ήταν κάποιοι διαιτητές που δεν μας πήγαιναν, από την άλλη όμως ήταν και η κούραση από τις πτήσεις. Αυτό μας επηρέαζε πολύ στους εκτός έδρας αγώνες…».

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 23/9/1973

Ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Το πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ, με τον ΠΑΟΚ, ήταν προγραμματισμένο για τις 23 Σεπτεμβρίου 1973. Η Λευκωσία ζούσε μεγάλες στιγμές, καθώς οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ από νωρίς άρχισαν να προσέρχονται στο ΓΣΠ. Οι περισσότεροι περνούσαν και από το σαντουιτσάδικο του Γιαπανά καθώς δεν είχαν προλάβει το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι. Με γεμάτο το ΓΣΠ (7.026 εισιτήρια), ο αγώνας ξεκίνησε και ο ενθουσιασμός εκτοξεύθηκε, όταν μόλις στο 5ο λεπτό το Τάκης Τιμοθέου με βολέ άνοιξε το σκορ! Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δυο κεφαλιές του σπουδαίου σέντερ φορ, Σταύρου Σαράφη, στο 20΄ και στο 26΄. Ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε με τον Τάκη Ηροδότου στο 38΄ και εκεί που ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει ισοπαλία με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, ήρθε στο 86΄, πάλι ο Σαράφης, με κεφαλιά για να δώσει τη νίκη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να έχασε, ωστόσο άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια…

ΑΠΟΕΛ – ΠΑΟΚ 2-3

(5 ́ Τ. Τιμοθέου 1-0, 20 ́ Σαράφης 1-1, 26 ́ Σαράφης 1-2, 38 ́ Τ. Ηροδότου 2-2, 86 ́ Σαράφης 2-3)

ΑΠΟΕΛ: Ηρ. Ηροδότου, Κολοκάσης, Ν. Παντζιαράς, Τ. Κυπριανίδης, Οδ. Αθάνατος, Τ. Τιμοθέου, Λεωνίδας (67 ́ Τ. Αντωνίου), Ν. Κρητικός (26 ́ Στ. Παρασκευά), Τ. Ηροδότου, Α. Στυλιανού, Α. Μιαμηλιώτης.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (Αναστασιάδης).

4466340900315135 image
Ο Σαράφης ίπταται και σκοράρει σε βάρος του ΑΠΟΕΛ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ήταν ένας σπουδαίος αγώνας, όπου η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφυγε με νίκη 3-2. Διακρίνονται οι αμυντικοί, Κολοκάσης, Κυπριανίδης, Παντζιαράς και Αθάνατος.

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 30/9/1973

Μπροστά σε 40 χιλιάδες!

Η 2η αγωνιστική για τον ΑΠΟΕΛ ήταν μια τεράστια εμπειρία. Η ομάδα, όταν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο για να αντιμετωπίσει τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό, αντίκρυσε στις κερκίδες 40 χιλιάδες παθιασμένους φίλαθλους που ζητούσαν με μανία τη νίκη! Οι παίκτες του Ολυμπιακού εκείνη τη μέρα έκαναν μεγάλο παιχνίδι και η νίκη με 3-0 ήλθε σχετικά εύκολα. Αυτή ήταν και η πρώτη απογοήτευση για τους παίκτες του Πάνου Μάρκοβιτς…

Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 3-0

(13΄, 25΄ Δεληκάρης, 88΄ Κρητικόπουλος)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Συνετόπουλος (77΄ Περσίδης), Δεληκάρης, Βιέρα, Κρητικόπουλος, Τριαντάφυλλος (72΄ Γαλάκος), Σταυρόπουλος.

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Κολοκάσης (54΄ Λίλλος), Ν. Παντζιαράς, Τότης Κυπριανίδης, Αθάνατος, Τιμοθέου, Λεωνίδας. Σταύρακας, Μάρκου (46΄ Τ. Ηροδότου), Στυλιανού, Α. Μιαμηλιώτης.

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 7/10/1973

ΑΠΟΕΛ - Άρης 0-1

(61΄ Αλεξιάδης)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Λευτέρης Πούλιας, Ν. Παντζιαράς, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Τιμοθέου, Λεωνίδας, Στεφανής (66΄ Σταύρακας), Μάρκου (60΄ Ηροδότου), Μιαμηλιώτης, Στυλιανού.

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 14/10/1973

Απόλλων Αθ. - ΑΠΟΕΛ 2-1

(11΄ Τριανταφυλλίδης 1-0, 62΄ Αρδίζογλου 2-0, 63΄ Ηροδότου 2-1)

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Παντζιαράς, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Στεφανής, Τιμοθέου, Λεωνίδας, Στεφανής, Μάρκου (33΄ Ηροδότου), Μιαμηλιώτης (46΄ Σταύρακας), Στυλιανού.

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 21/10/1973

Η πρώτη ισοπαλία!

Στην 5η αγωνιστική, ο ΑΠΟΕΛ, που μέχρι τότε μετρούσε 4 ήττες σε ισάριθμους αγώνες, φιλοξενούσε την ισχυρή ομάδα της Λάρισας με την οποία εξήλθε ισόπαλος 0-0. Ήταν οι πρώτοι βαθμοί που έφεραν κάποια χαμόγελα στην ομάδα. Αυτό που έμενε τώρα, ήταν η πρώτη νίκη! Θυμούμαι τότε, μετά τον αγώνα, ο τερματοφύλακας Ηρόδοτος Ηροδότου τέλεσε τους γάμους του και στο τραπέζι που ακολούθησε, παρευρέθηκε και ολόκληρη η αποστολή της Λάρισας!

ΑΠΟΕΛ – Λάρισα 0-0

ΑΠΟΕΛ: Ηρόδοτος, Πούλιας, Παντζιαράς, Κυπριανίδης, Αθάνατος, Στεφανής, Τιμοθέου, Μάρκου (46΄ Τ. Ηροδότου), Μιαμηλιώτης (54΄ Σταύρακας), Στυλιανού, Λεωνίδας.

4466341957165357 image
Φωτογραφία από τον γάμο του τερματοφύλακα Ηρόδοτου, αμέσως μετά το 0-0 με τη Λάρισα. Πρώτοι κουμπάροι, ο Πάνος Μάρκοβιτς και ο έφορος Ρίκος Κωνσταντίνου!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το ερωτηματικό στο πλάνο του Γκαγιέγο

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

Το λυπηρό 58-4 με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

H πενιχρή συγκομιδή, έφερε κατρακύλα στην 27η θέση

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί

Το πλάνο για τον Ντβάλι, το παράθυρο ενίσχυσης και οι δανεικοί