Συνέντευξη στο «Γήπεδο»: Η βουτιά στο Άμπου Ντάμπι και η απαίτηση για κλειστό κολυμβητήριο

ΧΑΡΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ Δημοσιεύθηκε 12.9.2022
Συνέντευξη στο «Γήπεδο»: Η βουτιά στο Άμπου Ντάμπι και η απαίτηση για κλειστό κολυμβητήριο

Ύδωρ. Το στοιχείο της φύσης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πατρίδα μας. Μία χώρα 800 χιλιάδων κατοίκων με 11 ναυτικούς ομίλους και μοναδικό Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η προοπτική της στα ναυταθλήματα είναι μεγάλη, φτάνει να τις προσφερθούν τα εχέγγυα που χρειάζεται για να γιγαντωθεί. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης του Άμπου-Ντάμπι είναι προ των πυλών, γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για να μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας οι τέσσερις αθλητές/ριες μας που θα συμμετέχουν. Η 3η στη κατάταξη του NCAA στα 100μέτρα ελεύθερο, Κάλια Αντωνίου, ο 4ος πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους, Νικόλας Αντωνίου και οι πρωταθλητές μας Χρυσούλα Καραμάνου και Φίλιππος Ιακωβίδης.

Κάλια Αντωνίου: «To NCAA με ώθησε να γίνω καλύτερη»

Στόχοι 22: Έχω αρχικά τους αγώνες του πανεπιστημίου όπου οι στόχοι μου είναι ψηλοί καθώς πέρσι κερδίσαμε την σκυτάλη και φέτος θέλω να πάω καλύτερα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί αγώνες το 2022, έχουμε παγκόσμιο, μεσογειακούς, κοινοπολιτειακούς, παγκόσμια πανεπιστημιάδα, θα αποφασίσω με τον προπονητή μου με τον νέο χρόνο σε ποιους αγώνες θα συμμετάσχω.

Για το όνειρο του ISL: Σίγουρα θα ήθελα στο μέλλον να συμμετέχω στο ISL, συμμετέχουν οι καλύτεροι και όπως ήταν όνειρο μου να συμμετάσχω στο NCAA έτσι θα είναι και η συμμετοχή μου στο ISL.

Που σε βελτίωσε το NCAA: Ο ανταγωνισμός και η πίεση στο NCAA είναι πολύ μεγάλη και αυτό με έχει βοηθήσει στο κομμάτι του άγχους πριν από μεγάλους αγώνες. Επίσης έμαθα ότι πρέπει να δουλεύω ακόμη περισσότερο τις λεπτομέρειες. Τεχνικά έχω βελτιωθεί πολύ τόσο στις εκκινήσεις όσο και στις στροφές μου αφού είναι πολύ σημαντικά κομμάτια της κούρσας μου και ειδικά στα σπριντ αγωνίσματα. Και οι διακρίσεις που είχα δείχνουν ότι οι κόποι μου ανταμείβονται και με βοήθησαν να βάλω ακόμα πιο ψηλούς στόχους για το μέλλον.

Νικόλας Αντωνίου: «Μετά τις ΗΠΑ γιατί όχι London Roars με Κάιλ Τσάλμερς»;

Στόχος για παγκόσμιο: Να κάνω δύο παγκύπριες επιδόσεις στα 50 και στα 100. Από θέμα χρόνου, θέλω να είναι κάτω από το ατομικό μου. Στους μεσογειακούς δεν γνωρίζω αν θα συμμετάσχω λόγω του προγράμματος (συμπίπτει με το πανευρωπαϊκό νέων). Επιπλέον στοχεύω σε μια 8άδα στο παγκόσμιο νέων, που θα γίνει στο Καζάν, τέλος Αυγούστου.

Τι πήρε από το μπάσκετ: Έμαθα να δουλεύω με ομάδα και γι’ αυτό πάντα είμαι δίπλα στους συναθλητές μου. Επίσης διαχειρίζομαι καλύτερα ήττες και νίκες.

Μελλοντικά σχέδια: Τελειώνω το λύκειο σε 2 χρόνια. Έκανα προφορική συμφωνία με το «Καλιφόρνια Μπέρκλι», το οποίο πρωταγωνιστεί στο NCAA, τα τελευταία 15 χρόνια. Ανέδειξε χρυσούς ολυμπιονίκες, όπως οι Άντονι Έρβιν και Νέιθαν Αντριάν, ενώ έχει τρομερή παράδοση στα σπριντ.

Για το όνειρο του ISL: Μετά τα 4 χρόνια των ΗΠΑ, θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω με μία ομάδα της αρέσκειας μου. London Roars ή Energy Standard μαζί με τα είδωλα μου, ο Κάιλ Τσάλμερς και Τσαντ Λε Κλος.

Χρυσούλα Καραμάνου: «H Εθνική να γίνει ομάδα»

Στόχοι: Στο παγκόσμιο στόχος μου είναι να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να κάνω παγκύπριο ρεκόρ. Οφείλω να σημειώσω ότι στην Κύπρο υποβαθμίστηκε η σημασία των αγώνων 25αρας πισίνας και γι αυτό δεν έχουμε αγώνες. Θέλω να έχω μια σωστή προετοιμασία για να μπορέσω να διεκδικήσω δυναμικά πρόκριση στους μεγάλους αγώνες (Πανευρωπαϊκό, κοινοπολιτειακοί και μεσογειακοί).

Είδωλο: Φεντερίκα Πελεγκρίνι γιατί κολυμπάει το αγώνισμα μου και είναι πρότυπο. Συμμετείχε 5 φορές σε τελικό Ολυμπιάδας.

Σκέψεις για Ολυμπιακούς; Μ’ αρέσει να παίρνω χρονιά με χρονιά. Πάντα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Η Ολυμπιάδα είναι το όνειρο κάθε αθλητή.

Τι θα ζητούσες από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων; Καλύτερες εγκαταστάσεις, καλύτερο προγραμματισμό και στους παγκύπριους αγώνες και για το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται από την ομοσπονδία. Να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της ομάδας για την εθνική προκειμένου να υπάρχει ομαδικό πνεύμα, συναδελφικότητα, είναι μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζεις ότι έχεις τη στήριξη της ομάδας τους.

Φίλιππος Ιακωβίδης: «Μία συνέντευξη δεν αρκεί για να αναλύσουμε τα προβλήματα»

Στόχοι 22: Ο στόχος για το παγκόσμιο είναι μια αξιοπρεπής εμφάνιση η οποία να προσφέρει σημάδια καλής αγωνιστικής κατάστασης. Επίσης, τα παγκύπρια ρεκόρ στα 50 και 100 ύπτιο έχουν τεθεί ως στόχοι. Όσο αφορά το 2022, οι κυριότεροι στόχοι συμπεριλαμβάνουν συμμετοχή στους Μεσογειακούς και Κοινοπολιτειακούς αγώνες, όπως επίσης στο παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (50άρας).

Κεφάλαιο επιδόσεις: Πέρσι το καλοκαίρι είχα πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 50άρας πισίνας. Δυστυχώς, το όριο δεν μετράει και πρέπει να το επαναλάβω, οπόταν αυτό είναι το κυριότερο όριο που έχω θέσει για τον εαυτό μου, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβράρη όπου κλείνει το παράθυρο πρόκρισης για το παγκόσμιο 50άρας.

Για τα προβλήματα στον χώρο της κυπριακής κολύμβησης: Είναι τεράστια και δεν μπορούν να αναλυθούν σε μια απλή συνέντευξη. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η οργάνωση από πλευράς της ομοσπονδίας. Ο προγραμματισμός της φετινής χρονιάς δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι πριν λίγες βδομάδες, που σημαίνει πως για τους πρώτους 2 μήνες της χρονιάς δουλεύαμε στο σκοτάδι, χωρίς να μπορούμε να θέσουμε στόχους αφού δεν είχαμε μια πλήρη εικόνα της χρονιάς που ερχότανε. Επίσης, και για το συγκεκριμένο θέμα εκφράζω καθαρά την προσωπική μου άποψη την οποία όμως μπορεί να συμμερίζονται και άλλοι αθλητές, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αρκετή και σωστή υποστήριξη προς τους κολυμβητές της Κύπρου από την Ομοσπονδία. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, και έχοντας δει το πως λειτουργούν ομάδες και ομοσπονδίες οι οποίες έχουν τεράστιες επιτυχίες, μπορώ να πω πως το επίπεδο στην Κύπρο είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Πως προετοιμάζεσαι για μια διοργάνωση 25άρας; Δεν έχω καθημερινή πρόσβαση σε 25αρα πισίνα. Προσπαθούμε με τον προπονητή μου να παρομοιάσουμε την κούρσα της 25αρας μέσα στην πισίνα των 50 μέτρων όμως δεν είναι εύκολο. Για το τελευταίο Παγκόσμιο 25αρας το οποίο είχα συμμετάσχει, η προετοιμασία ήταν ευκολότερη αφού είχα καθημερινή πρόσβαση σε 25αρα και 50αρα πισίνα όταν βρισκόμουν στην Αγγλία. Φέτος, όπου η πρόσβαση σε 25αρα πισίνα δεν είναι συχνή, συμμετείχα σε άλλο αγώνα 25άρας, έτσι ώστε να έχω κάποιες κούρσες σε παρόμοιο περιβάλλον πριν το παγκόσμιο.

*Στην ερώτηση τι θα ήθελες να γίνει στην Κύπρο για την κολύμβηση και θα το ζήταγες μονολεκτικά από την πολιτεία απάντησαν όλοι «Κλειστό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο»!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Ογδόντα χιλιάδες θεατές σε αγώνα ράγκμπι της... Σαμόα!

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Το αφιέρωμα του BBC για το Αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη το 2012

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Θερμική αφυδάτωση και αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»

Tην Παρασκευή (26/08) το ντοκιμαντέρ «Παύλος Κοντίδης, ο Πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου»