Παίρνει διεθνείς διαστάσεις η κόντρα ΚΟΠ-ΠΑΣΠ για τους μισθούς

ΓΗΠΕΔΟ

Δημοσιευτηκε:

Παίρνει διεθνείς διαστάσεις η κόντρα ΚΟΠ-ΠΑΣΠ για τους μισθούς

«Το ερώτημα είναι εάν η ΚΟΠ φροντίζει τα συμφέροντα των παικτών ή εξετάζει μόνο τα συμφέροντα των συλλόγων»

Στις διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν ΚΟΠ και ΠΑΣΠ, θέση παίρνει και η FIFPRO, η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που με ανακοίνωσή της καλεί την ΚΟΠ να επανεξετάσει το θέμα της αποκοπής στους μισθούς των ποδοσφαιριστών.


«Η FIFPRO ζητά από την κυπριακή ένωση ποδοσφαίρου (CFA) να επανεξετάσει αμέσως την πρότασή τους για μείωση των μισθών των παικτών, καθώς αυτή η πρόταση θα οδηγούσε τους παίκτες να κερδίζουν πολύ λιγότερα από έναν μισθό για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο» αναφέρει αρχικά .


Η FIFPRO σημειώνει την υποστήριξή της στον ΠΑΣΠ, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά δυσανάλογη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή – όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.


«Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει τεθεί σε αναστολή από τις 15 Μαρτίου και είναι ακόμη ασαφές εάν ή πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την ΚΟΠ, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «εξαιρετικά σοβαρός». Ωστόσο, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της ένωσης παικτών για παροχή οικονομικών λεπτομερειών.


Η FIFPRO έχει καταλάβει ότι η ΚΟΠ έχει προτείνει στον ΠΑΣΠ τη μείωση των μισθών των παικτών κατά 23% για ολόκληρη τη σεζόν 2019/2020. Αυτή η πρόταση δεν ισχύει για παίκτες που κερδίζουν 2.000 ευρώ ή λιγότερο ανά μήνα.


Δεδομένου ότι η σεζόν στα τελικά στάδια, αυτό θα σήμαινε ότι οι παίκτες δεν θα λάβουν σχεδόν τίποτα από αυτό που θα έπρεπε να πάρουν σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες» συνεχίζει το φιρμάνι της Διεθνής Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών.


Στη συνέχεια, παρατίθεται και η αναφορά του ΠΑΣΠ που έκανε λόγο ότι η απόφαση αυτή, κόβει το 92% από τα λεφτά που θα έπαιρναν οι ποδοσφαιριστές.


«ΜΕΙΩΣΗ Μισθού 92%
Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα παίκτη με συμβόλαιο 10 μηνών, που αμείβεται με 2.500 ευρώ το μήνα. Για όλη τη σεζόν θα λάβει 25.000 ευρώ. Από τον Αύγουστο έως τα μέσα Μαρτίου έχει εισπράξει το 75% του μισθού του. Θα είχε ακόμα 25% (ή 6.250 ευρώ) συνολικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.


Εάν ο ετήσιος μισθός του μειωθεί κατά 23 τοις εκατό, όπως προτείνεται από την ΚΟΠ, τότε θα εισπράξει μόνο το 2% του υπόλοιπου μισθού του, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 500 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Πρόκειται για μείωση κατά 92% των μισθών αυτής της περιόδου.


Φυσικά, οι παίκτες στην Κύπρο καταλαβαίνουν ότι σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συλλόγους τους οικονομικά εάν είναι απαραίτητο, αλλά έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε προσφορά πρέπει να είναι ανάλογη. Το ερώτημα είναι εάν η ΚΟΠ φροντίζει τα συμφέροντα των παικτών ή εξετάζει μόνο τα συμφέροντα των συλλόγων.


Η FIFPRO υποστηρίζει το μέλος της, τον ΠΑΣΠ, και συμβουλεύει τους παίκτες, την ΚΟΠ και τους συλλόγους να καταλήξουν συλλογικά σε μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και λογική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Κατηγορίες