Επεισόδιο 8: Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, γράφει ιστορία!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2022
Επεισόδιο 8: Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, γράφει ιστορία!

Ιστορική μέρα για την ποδοσφαιρική Κύπρο το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 1967. Ο Ολυμπιακός, ως πρωταθλητής της προηγούμενης περιόδου στο Παγκύπριο πρωτάθλημα, εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και δίνει στο ΓΣΠ τον πρώτο του αγώνα!

Η Λευκωσία ζούσε μοναδικές στιγμές και από τις αρχές της εβδομάδας, το μοναδικό θέμα συζήτησης, ήταν η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Α΄ Εθνική και ο πρώτος αγώνας με τον Εθνικό Πειραιώς. Πράγματι, το Σάββατο, από νωρίς συγκεντρώθηκαν στο ΓΣΠ 12 χιλιάδες φίλαθλοι, ανάμεσά τους και εκατοντάδες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ. Σύμφωνα με τις περιγραφές των αθηναϊκών εφημερίδων, ο Ολυμπιακός «παρουσίασε ομάδα με γερή άμυνα, καλούς μέσους και ταχύτατους επιθετικούς».

Στις 3:15 το απόγευμα κι αφού ο Κόνιαλης «ράντισε το γήπεδο», το ΓΣΠ πήρε φωτιά όταν στο 12ο λεπτό ο Πανίκος Ευθυμιάδης προλάβαινε στην έξοδο τον τερματοφύλακα Τουρκομένη και σημείωνε το 1-0. Το ιστορικό πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στην Α΄ εθνική. Ο Εθνικός αντεπιτέθηκε και προηγήθηκε με 2-1 για να διαμορφώσει το τελικό 2-2 ο Ξυπολητάς στο 71΄ με απευθείας φάουλ.

4303328280029584 63-1, 21-8
Ιστορικό κάδρο της εποχής για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Κάτω δημοσίευμα για την πρεμιέρα.

Πνιγμένο στα κυανόλευκα

Από τον Τύπο της εποχής, διαβάζουμε: «... Το γήπεδο ήταν κυριολεκτικώς πνιγμένο στα κυανόλευκα χρώματα, ενώ υπήρχαν πανό που αναφέρονταν στη σημασία του αγώνα, όπως: «Ενοποίησις ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου προάγγελος ενώσεως», «Καλώς ήλθατε αδελφοί Έλληνες».

«Προηγήθηκε παρέλαση των ομάδων και ο εθνικός ύμνος. Στο γήπεδο στριμώχτηκαν 12.000 φίλαθλοι. Μέρος τους ήταν στρατιώτες οι οποίοι επέδειξαν αυστηράν ουδετερότηταν...».

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας «ΦΩΣ», Σ. Τσώχος, έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «Η φιλοξενία ήταν εγκάρδια, πατροπαράδοτη. Τυχεροί όσοι βρέθηκαν στην Κύπρο...».

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 7/10/1967

Ολυμπιακός - Εθνικός Πειραιώς 2-2

(12΄ Ευθυμιάδης 1-0, 21΄ Λεβεντάκος 1-1, 60΄ Χατζηιωαννίδης 1-2, 71΄ Ξυπολητάς 2-2)

Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να μην έχει στη σύνθεσή του τον Κωστάκη Πιερίδη, ο οποίος τραυματίστηκε σε φιλικό παιχνίδι. Ο προπονητής Πάμπος Αβρααμίδης παρέταξε τους ακόλουθους παίκτες: Φιλώτα, Αργυρού, Ξυπολητά, Δημητράκη, Σωτηράκη, Αβρααμίδη, Κεττένη, Σαββάκη, Ευθυμιάδη, Μάρκου και Λυμπουρή.

4303328835839135 63-4,21-8
Ο εκπληκτικός Πανίκος Ευθυμιάδης (δεξιά), με άψογο στυλ σκοράρει στην Ελευσίνα και ο Ολυμπιακός σημειώνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη.

Νίκη στην Ελευσίνα!

Πρώτος εκτός έδρας αγώνας, πρώτη νίκη! Στον αγώνα, δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας από την στρατιωτική κυβέρνηση. Ο αγώνας έγινε παρουσία πολλών στρατιωτικών, επικεφαλής των οποίων βρισκόταν ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ενώ οι παίκτες των δυο ομάδων έκαναν μαζί την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, κρατώντας ελληνική σημαία, ενώ παιάνιζε και η φιλαρμονική του Δήμου!

Μάλιστα, πριν το παιχνίδι, ο Ασλανίδης φρόντισε να τονίσει και τους δικούς του λόγους που η πρωταθλήτρια Κύπρου αγωνιζόταν στο πανελλήνιο: «Φίλαθλοι της Ελευσίνας, έλαχε σε σας η τιμή να υποδεχθείτε πρώτοι τον αγαπημένο μας σύλλογο, τον πρωταθλητή Κύπρου, Ολυμπιακό Λευκωσίας. Η συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας είναι η ενοποίησις του αθλητισμού, η οποία θα αποτελέσει προοίμιο της πολιτικής ενώσεως. Και τώρα σας καλώ να αναφωνήσουμεν, Ζήτω η ένωσις!».

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός και δίκαια πήρε τη νίκη και μαζί το επαμειβόμενο κύπελλο από τον Ασλανίδη...

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 15/10/1967

Ελευσίνα - Ολυμπιακός 2-3

(14΄ Καρμπώνης 1-0, 29΄ Λυμπουρής 1-1, 35΄ Ευθυμιάδης 1-2, 65΄ Μάρκου 1-3, 65΄ Καρμπώνης 3-2)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:} Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Ξυπολητάς, Δ. Αργυρού, Γεωργίου, Αβρααμίδης, Ευθυμιάδης, Κεττένης, Μάρκου, Κάτσης, Λυμπουρής.

Με 17.000 θεατές...

Το σκηνικό που στήθηκε στην Ελευσίνα, το είχαμε και στο Καυταντζόγλειο. Σημαίες, εμβατήρια, Ασλανίδης και συνθήματα για την Ένωση... Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ολυμπιακός, με επικεφαλής τον τερματοφύλακα Φιλώτα, κράτησε καλά, ενώ ο Ηρακλής έχασε πέναλτι στο 72΄ όταν ο Αϊδινίου σούταρε στο δοκάρι.

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 22/10/1967

Ηρακλής - Ολυμπιακός 0-0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Αργυρού, Ξυπολητάς, Δημητράκης, Γεωργίου, Αβρααμίδης, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Μάρκου, Κάτσης, Λυμπουρής.

Υπό ραγδαία βροχή...

Ο Ολυμπιακός για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική παίζει εκτός έδρας, αυτή τη φορά με το Αιγάλεω και δεν χάνει! Η ομάδα από την Κύπρο κλέβει την παράσταση... Σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο: «μέσα εις τον τελματώδη στίβο του γηπέδου του Παναθηναϊκού, υπό συνεχή ραγδαίαν βροχή, Αιγάλεω και Ολυμπιακός, σε μάχη που εθύμιζε πρωτάθλημα Αγγλίας, αναδείχθησαν ισόπαλοι 2-2».

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 29/10/1967

Αιγάλεω - Ολυμπιακός 2-2

(21΄ Σταυρόπουλος, 26΄ Ξυπολητάς 1-1, 34΄ Κεττένης 1-2, 67΄ Γιαννακόπουλος 2-2)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Λουκάς, Τάσος, Δ. Αργυρού, Γεωργίου, Σωτηράκης, Ξυπολητάς, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Αβρααμίδης, Μάρκου, Λυμπουρής (συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές).

4303327013579834 63-2, 21-8 (1)
Ιστορικό κάδρο της εποχής για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Κάτω δημοσίευμα για την πρεμιέρα.

5η αγωνιστική αήττητος!

Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι ήλθε στην Α΄ εθνική για να παραμείνει! Παρουσία 6.000 θεατών και με αντεπίθεση διαρκείας έφερε ισοπαλία 3-3 με τον Άρη και πλέον όλοι στρέφονται στον επόμενο μεγάλο αγώνα, με το θρυλικό Ολυμπιακό του Πειραιά, στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, 4/11/1967

Ολυμπιακός - Άρης 3-3

(31΄ Κεραμίδης 0-1, 33΄ Πετκάκης 0-2, 35΄ Ευθυμιάδης 1-2, 56΄ Λυμπουρής 2-2, 64΄ Παπαϊωάννου 2-3, 81΄ Μάρκου 3-3)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Μ. Αργυρού, Λουκάς, Δ. Αργυρού, Γεωργίου, Ξυπολητάς, Κεττένης, Ευθυμιάδης, Αβρααμίδης, Μάρκου, Λυμπουρής.

4303326484872305 63-3, 21-8
Το βυτιοφόρο του Κόνιαλη ετοιμάζει το ΓΣΠ…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανακοίνωσε ημερομηνία για την κλήρωση του πρωταθλήματος Α

Ανακοίνωσε ημερομηνία για την κλήρωση του πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας η ΚΟΠ

Ανακοίνωσε ημερομηνία για την κλήρωση του πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας η ΚΟΠ