Στη γραμμή της UEFA για το εκτός έδρας γκολ η ΚΟΠ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιευτηκε:

Η απόφαση της UEFA να καταργήσει το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ, από τα φετινά προκριματικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων, θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και στις τοπικές διοργανώσεις της κάθε χώρας και αυτές δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την Κύπρο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σύντομα η ΚΟΠ θα κληθεί να μελετήσει το ζήτημα και θα αποφασίσει αν θα ευθυγραμμιστεί από φέτος με την προσέγγιση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, η οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, δίνει το ελεύθερο στις ομοσπονδίες μέλη της να πράξουν όπως αυτές επιθυμούν.
Η εκτίμηση που υπάρχει στα ενδότερα της ομοσπονδίας είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να προβεί σε αλλαγές στην προκήρυξη του κυπέλλου, θα καταργήσει από τη φετινή χρονιά το κριτήριο του εκτός έδρας γκολ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το θέμα να πάρει αναβολή για έναν χρόνο. Τούτο θα σημαίνει ουσιαστικά ότι αν το συνολικό σκορ των δύο αγώνων (εντός-εκτός έδρας) μεταξύ δύο ομάδων είναι ισόπαλο μετά το πέρας του δεύτερου 90λεπτου, θα ακολουθεί ημίωρη παράταση και, αν δεν αναδειχθεί ούτε εκεί νικητής στο συνολικό σκορ, η λύση θα δίνεται στη διαδικασία των πέναλτι.
Όσον αφορά το κίνητρο που ώθησε την UEFA να λάβει την πιο πάνω απόφαση υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες αναφορές του Αλεξάντερ Τσέφεριν: «Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από το 1965 που εφαρμόστηκε. Εντούτοις, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορα μίτινγκ της UEFA τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν αμφισβητήσει τη δικαιοσύνη του και εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταργηθεί.
Η επιρροή του κανόνα αυτού είναι πλέον αντίθετη σε σχέση με τον αρχικό σκοπό του, γιατί στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις γηπεδούχους ομάδες –ειδικά τα πρώτα ματς– να επιτεθούν, γιατί φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιο τέρμα που θα δώσει στους αντιπάλους τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει επίσης κριτική ότι είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να υποχρεώνεται η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν έχουν σκοράρει οι φιλοξενούμενοι».