Ένα νέο ξεκίνημα για το Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου

Δημοσιευτηκε:

Ένα νέο ξεκίνημα για το Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου

Ο δήμος φιλοδοξεί να προσελκύσει εκ νέου το ενδιαφέρον των δημοτών, μετατρέποντας το κέντρο σε ένα ζωντανό κύτταρο άθλησης και κοινωνικής επαφής

Ανάμεσα στο πάρκο σκύλων πλησίον της Αγγλικής Σχολής και του Μακάρειου Νοσοκομείου, δίπλα από το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, ένας πνεύμονας άθλησης αλλά και πρασίνου, για χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Στροβολιώτη. Το Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου, στο σημείο που πολλοί πέρασαν τα απογεύματα μετά το σχολείο, ενώ για άλλους έγινε η αιτία να αγαπήσουν τον αθλητισμό, δέχθηκε ένα ολικό λίφτινγκ και είναι έτοιμο να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του. 

Ιστορία πέραν των 30 ετών

Το Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον τότε δήμαρχο Στροβόλου, Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ, ο οποίος είχε οραματιστεί έναν δημόσιο χώρο όπου η νεολαία αλλά και το ευρύτερο κοινό θα μπορούσε να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί. Φιλοξένησε σχολικούς αγώνες, τουρνουά, αλλά και άλλες δραστηριότητες αθλουμένων. Με έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το κέντρο υπήρξε ένας από τους πρώτους οργανωμένους αθλητικούς χώρους της πρωτεύουσας, με γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας και ανοικτούς χώρους άθλησης, ωστόσο με τα χρόνια, οι ανάγκες αυξήθηκαν και η περιοχή γύρω από το κέντρο αναπτύχθηκε ραγδαία. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη για πλήρη ανακαίνιση και επέκτασή του αφού πλέον περισσότερος κόσμος αγαπά την άθληση. Γι’ αυτό και έπειτα από μελέτες και διαβούλευση με φορείς, το έργο εγκρίθηκε το 2022 και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Απριλίου. 

 

 

Νέα εποχή

Με στόχο την πλήρη αναβάθμιση και επαναφορά του ενδιαφέροντος των πολιτών, ο Δήμος Στροβόλου προχωρεί σε σημαντικές εργασίες ανακαίνισης. Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, σε δηλώσεις του στον «Π», το έργο μετατρέπει το Αθλητικό Κέντρο σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των δημοτών. «Πρόκειται για ένα νέο στολίδι για τον Στρόβολο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στόχος είναι οι νέοι αλλά και το ευρύτερο κοινό να αγαπήσουν εκ νέου το εν λόγω αθλητικό κέντρο, να το κάνουν δικό τους και να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους». 

Τι περιλαμβάνει

Το έργο της ανακαίνισης, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει ριζική αναδιαμόρφωση των αθλητικών υποδομών σε σύγχρονα πρότυπα. Το κυριότερο στοιχείο είναι το νέο πολυλειτουργικό γήπεδο διαστάσεων 40x60 μέτρων, κατάλληλο για ποδόσφαιρο 7x7, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα και χειροσφαίριση, με συνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς, αντιολισθητική επίστρωση και περιμετρικό φωτισμό LED.

Δίπλα του βρίσκονται δύο εξειδικευμένα γήπεδα τένις με ακρυλική επιφάνεια σύμφωνα με τα πρότυπα της ITF, καθώς και νέο γήπεδο καλαθόσφαιρας με επαγγελματικού επιπέδου μπασκέτες, εξέδρες 150 θέσεων και προστατευτικό δάπεδο shock-absorbent. Επιπλέον, προστέθηκαν δύο νέα γήπεδα padel, ενώ ο χώρος διαθέτει ήδη γήπεδο ποδοσφαίρου σάλας (futsal). Ο στίβος, που περιβάλλει τον κύριο αθλητικό χώρο, έχει κατασκευαστεί από ελαστικό υλικό tartan, ιδανικό για ατομική άσκηση και οργανωμένη προπόνηση. Θα υπάρχουν επίσης ζώνες προπόνησης για άλμα εις μήκος και σφαιροβολία, καθώς και περιμετρική τάφρος αποστράγγισης για προστασία του χώρου από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο περιβάλλοντας χώρος επεκτάθηκε με τη φύτευση επιπλέον 120 νέων δέντρων και 500 θάμνων για ενίσχυση του πρασίνου. Το νερό για τις ανάγκες ποτίσματος προέρχεται από σύστημα συλλογής βρόχινου νερού σε υπόγειες δεξαμενές, ενώ οι διαδρομές περιπάτου είναι κατασκευασμένες από φυσικό υλικό. 

 

 

Εγκαίνια με νέο όνομα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η απόφαση για μετονομασία του Αθλητικού Κέντρου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταυρινίδης, κατόπιν απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, το ανακαινισμένο κέντρο θα φέρει πλέον το όνομα «Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης», αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης ετοιμάζεται λοιπόν να ξανανοίξει τις πύλες του, πιο σύγχρονο και φιλόξενο από ποτέ, αποτελώντας ξανά σημείο αναφοράς για τον Στρόβολο – όχι μόνο ως χώρος άθλησης, αλλά και ως χώρος συνάντησης, έκφρασης και δημιουργίας για όλους.