Τα στημένα των παίδων, οι γονείς - «χούλιγκαν» και ο… δικός μας καθρέφτης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιευτηκε:

To ότι συμβαίνουν πράματα και θαύματα στα παιδικά πρωταθλήματα το γνωρίζαμε, ωστόσο τα όσα γίνονται αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν αυτά καταγγέλλονται από τις ίδιες τις ομάδες που συμμετέχουν. Ωστόσο, στην επιστολή που έστειλαν μερικά σωματεία προς την ΚΟΠ, στην οποία αναφέρονται σε διάφορα προβλήματα και ταυτόχρονα εισηγούνται την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, υπάρχουν σημεία για τα οποία μπορούν να ασχοληθούν και οι ίδιες οι ομάδες.
Για παράδειγμα κάνουν λόγο για «προσυνεννοήσεις για αποτελέσματα». Αυτό το πρόβλημα, όμως, ιδίως από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά, δεν μπορεί να ελεγχθεί με κάποιο τρόπο και έως έναν βαθμό από τους υπεύθυνους των ίδιων των ομάδων;
Επίσης, το πρόβλημα με την μη προώθηση ποδοσφαιριστών στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες για να ενισχυθούν οι μικρότερες ηλικίες, με στόχο το «αποτέλεσμα», δεν μπορεί αμβλυνθεί, αν το διαχειριστούν σωστά τα σωματεία;
Είναι περιττό να πούμε ότι δεν ασκούμε κριτική στα σωματεία που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, απλώς διερωτόμαστε, αν και σε ποιο βαθμό όλες μαζί οι ομάδες μπορούν να βελτιώσουν τα προβλήματα που οι ίδιες εντοπίζουν. Το γεγονός και μόνο ότι θίγουν διάφορα ζητήματα ενώπιον της ΚΟΠ, τα οποία ταλανίζουν αρκετό κόσμο του ποδοσφαίρου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και η ομοσπονδία καλείται να βρει λύση. Για παράδειγμα, πώς γίνεται να προστίθεται οι βαθμολογίες των ίδιων ομάδων που αγωνίζονται σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες και να βγαίνει η τελική σούμα; Δηλαδή, γιατί μια ηλικιακή ομάδα που δεν υποβιβάστηκε βάσει των βαθμών της, να υποχρεούται να υποβιβαστεί αν αυτό προκύψει από τη συνολική βαθμολογία των ίδιων ομάδων; Ποιανού ήταν αυτή η έμπνευση; Όπως υπογραμμίζουν οι ομάδες στην ανακοίνωσή τους, ο τρόπος που καθορίζεται ο υποβιβασμός, είναι άδικος. Και έχουν απόλυτο δίκιο.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αναζητηθεί ένας πιο ορθολογικός τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Δεν νομίζω ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι η κατάργηση του υποβιβασμού διότι τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν να παίζουν ποδόσφαιρο σε πνεύμα υγιούς και σωστού ανταγωνισμού. Δηλαδή, πρέπει να «διδαχτούν» ότι στο παιχνίδι υπάρχει και ήττα και ότι επιβάλλεται να δίνουν συγχαρητήρια στον νικητή.
Όσοι ασχολούνται από διάφορα πόστα με τόσο ευαίσθητες ηλικίες επιβάλλεται, εκτός από τα μυστικά της μπάλας, να διαπαιδαγωγούν τους μικρούς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται οι γονείς καθώς σύμφωνα με την επιστολή των ομάδων, υπάρχουν αψιμαχίες γονέων στις εξέδρες λόγω «πίεσης» για το αποτέλεσμα. Μια ζωή τα ίδια δηλαδή.
Μη ορθολογικός τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, στημένα παιχνίδια, επηρεασμός αποτελεσμάτων από τη διαιτησία, αψιμαχίες γονέων και πολλά άλλα. Ανακατωμένος ο ερχόμενος στα πρωταθλήματα των πιο ευαίσθητων ηλικιακών κατηγοριών.
Αυτή είναι η τωρινή μας κοινωνία. Αν η ΚΟΠ και όλοι οι αρμόδιοι δεν ασχοληθούν πολύ σοβαρά με τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται, τότε, δεν υπάρχει περίπτωση να προσδοκούμε ότι η αυριανή κοινωνία θα γίνει καλύτερη. Θα είναι ο καθρέφτης της δικής μας…