Η κάρτα φιλάθλου, το 71% και οι «στατιστικές μελέτες»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

Δημοσιευτηκε:

Η κάρτα φιλάθλου, το 71% και οι «στατιστικές μελέτες»

Εν αντιθέσει με τα όσα λένε μερικοί παράγοντες και βουλευτές περί αποτυχίας της κάρτας φιλάθλου… θυμηθήκαμε την έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσία το 2018 με τίτλο «Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Δεδομένα και Αντιλήψεις».

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τότε στην έρευνα, το 71% των ερωτηθέντων συμφωνούσε με την εφαρμογή της προτεινόμενης κάρτας φιλάθλου. Επίσης, το ίδιο ποσοστό πίστευε πως η κάρτα φιλάθλου θα μείωνε δραστικά τη βία και τα επεισόδια στα γήπεδα.

Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι μπροστά μας αφού η βία μειώθηκε δραστικά με την εφαρμογή της κάρτας. Πάντως, είναι σημαντικό μετά από τέσσερα χρόνια να διεξαχθεί μία νέα έρευνα για να δούμε κατά πόσον αυτά τα ποσοστά αυξήθηκαν ή μειώθηκαν.

Όσον αφορά τους λόγους μη προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα, το μεγαλύτερο ποσοστό (24%) απάντησαν τότε ότι δεν πάνε στο γήπεδο λόγω της βίας και των επεισοδίων, ενώ το 23% απάντησαν πως προτιμούν να βλέπουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες από την τηλεόραση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να μάθουμε αν και πόσοι επέστρεψαν στα γήπεδα μετά την εφαρμογή της κάρτας.

Σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου μιλώντας για την κάρτα φιλάθλου αναφέρθηκε σε στατιστικές μελέτες τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο ήταν αποτελεσματικό και έχει υιοθετηθεί από φιλάθλους «και παρά την αρχική αντίρρηση έχουμε σήμερα 130 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου».

Επί της ουσίας λοιπόν φαίνεται ότι η κάρτα φιλάθλου όχι μόνο μείωσε τα σοβαρά περιστατικά βίας αλλά αγκαλιάζεται ολοένα από τον κόσμο.

Αν η συγκεκριμένη νομοθεσία χρήζει βελτίωσης να γίνει συζήτηση, ποιος διαφωνεί; Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο όλοι όσοι έχουν άποψη για την κάρτα φιλάθλου, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν με το μέτρο, να μιλάνε με στοιχεία και δεδομένα. Αλλιώς, η συζήτηση δεν έχει ουσία.