Ο Γκιουνόκ και τα απίστευτα παιχνίδια της μοίρας

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ Δημοσιεύθηκε 7.7.2024
Ο Γκιουνόκ και τα απίστευτα παιχνίδια της μοίρας

Η απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ χαρακτηρίστηκε ως «η απόκρουση του 20ού αιώνα». Η (παρόμοια) απόκρουση του Τούρκου Μερτ Γκιουνόκ της Τουρκίας στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων κόντρα στην Αυστρία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η «απόκρουση του 21ου αιώνα». Η εντυπωσιακή εκτίναξη του σπουδαίου Άγγλου στο Μουντιάλ του 1970 έπειτα από την καρφωτή κεφαλιά του τεράστιου Πελέ, είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως η καλύτερη απόκρουση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η ασύλληπτη επέμβαση του 35χρονου Γκιουνόκ, η οποία ουσιαστικά χάρισε στους Τούρκους την πρόκρισή τους στους «8» του Euro, θεωρείται μία από τις καλύτερες επεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ σε τελικά Euro. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ειδικοί και οι πιο παλιοί σε ηλικία φίλαθλοι τη συγκρίνουν με την απόκρουση που έκανε ο μακαριστός Μπανκς. Και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα έσκασε με δύναμη στο έδαφος, σε κοντινή απόσταση, προτού αποκρουστεί, γεγονός που την έκανε ακόμη πιο δύσκολη.

Τι σου είναι, όμως, καμιά φορά το ποδόσφαιρο. Σήμερα ολόκληρη Τουρκία μνημονεύει τον Γκιουνόκ για τη σωτήρια απόκρουσή του, ωστόσο περίπου ενάμιση χρόνο πριν (15 Ιανουάριου 2023), ο φίλαθλος κόσμος της χώρας τρόλαρε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον πορτιέρο της Μπεσίκτας, αφού είχε υποπέσει στην γκάφα της χρονιάς. Συγκεκριμένα, σόκαρε τους οπαδούς της Μπεσίκτας όταν στο ματς με την Κόνιασπορ, στην προσπάθειά του να κοντρολάρει την μπάλα με το πόδι έπειτα από γύρισμα αμυντικού της ομάδας του, η μπάλα του ξέφυγε, πέρασε κάτω από το πόδι του και κατέληξε στα δίχτυα. Είναι τα απίστευτα παιχνίδια της μοίρας που παίζει καμιά φορά το ποδόσφαιρο. Και όπως είναι γνωστό, τα λάθη ενός τερματοφύλακα συνήθως κοστίζουν και είναι αυτά που μένουν στις μνήμες. Ο Γκιουνόκ όμως με τη φοβερή απόκρουση που έκανε με τους Αυστριακούς, στις 2 Ιουλίου, έκανε την απόσβεση της καριέρας του και πλέον θεωρείται «εθνικός ήρωας» στη γειτονική χώρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ