Μια «επικίνδυνη» σεζόν για την ευρωπαϊκή βαθμολογία της Κύπρου

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ Δημοσιεύθηκε 7.7.2024
Μια «επικίνδυνη» σεζόν για την ευρωπαϊκή βαθμολογία της Κύπρου

Λίγα να κερδίσει και πολλά να χάσει έχει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την κατάταξή της στη βαθμολογία της UEFA σε αυτή τη νέα σεζόν, η οποία για τη χώρα μας ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη (11/7) με τον αγώνα της κυπελλούχου Πάφου απέναντι στην Έλφσμποργκ στη Σουηδία για τον α΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Στον δεύτερο γύρο των προκριματικών θα ριχθούν στον χορό οι άλλοι τρεις εκπρόσωποί μας, ο ΑΠΟΕΛ στο Champions League (με Ορνταμπάσι/Πετροκούμπ) και στο Conference η ΑΕΚ (με Πάκσι/Κορβινούλ) και η Ομόνοια (με Τορπέντο/Τίρανα). Το κυπριακό «καρέ» καλείται να εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο στις διοργανώσεις της UEFA με στόχο, πέραν από τα οφέλη που θα έχει η κάθε ομάδα ξεχωριστά με μια καλή πορεία (πρεστίζ, οικονομικά κ.ά.) και τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη βαθμολογία της UEFA, μέσω της οποίας μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν και οι ίδιες.

Κι αν δεν φέρουν τη βελτίωση, τουλάχιστον να βάλουν… τέλος στον κατήφορο των τελευταίων ετών, σε μία σεζόν η οποία, πάντως, είναι… επικίνδυνη για να μας ρίξει ακόμη πιο χαμηλά. Θυμίζουμε πως, από τη 15η θέση στην κατάταξη του 2021, η οποία μας προσέφερε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (και δεύτερο στο Champions League) για τη σεζόν 2022/23, η Κύπρος ξεκινά από την 24η θέση (!) τη φετινή σεζόν, τελευταία της πενταετίας 2020/21–2024/25, η οποία καθορίζει τα εισιτήρια για την περίοδο 2026/27. Πέραν, λοιπόν, του ότι έχουμε χάσει κάθε επαφή με τη 15άδα και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιστρέψουμε στην πενταπλή εκπροσώπηση τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, βρισκόμαστε και κάτω από την 22η θέση, που είναι η τελευταία η οποία «γλυτώνει» γύρο στον πρωταθλητή, καθώς από την 23η και κάτω η εκκίνηση γίνεται από τον 1ο προκριματικό του Champions League.

Το ακόμη χειρότερο, εάν παρατηρήσει κανείς τις αποστάσεις στον βαθμολογικό πίνακα, είναι ότι η 24η τώρα Κύπρος, δύσκολα μπορεί να ανέβει στην 22η θέση, αλλά εύκολα μπορεί να… κατρακυλήσει ακόμη πιο κάτω, μέχρι και στην 29η, θέση στην οποία δεν έχουμε βρεθεί από το 2005 και είναι η χειρότερή μας μετά το 1993 (όταν ήμασταν στην 30ή). Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί οφείλεται βεβαίως στις μέτριες πορείες των τελευταίων ετών, έστω κι αν έχουμε σταθερά τουλάχιστον μία ομάδα στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβρη. Το να βάζουμε ομάδα ή ομάδες σε φάση ομίλων, πλέον από μόνο του δεν είναι αρκετό εάν δεν συνοδεύεται από νίκες, ιδανικά κι από περαιτέρω προκρίσεις, καθώς μετά τη δημιουργία του Conference League (2021), o στόχος των ομίλων έχει καταστεί σχετικά εύκολος και η επίτευξή του δεν δίνει προβάδισμα – αρκεί να αναφέρουμε πως τη σεζόν 2022/23 εκπροσωπήθηκαν στη φάση ομίλων 36 από τις 55 χώρες, ανάμεσά τους ακόμη και τα Νησιά Φαρόε!

Παρότι, ωστόσο, χάρη στην είσοδο τρίτης διοργάνωσης, οι βαθμοί που προσφέρει συνολικά ανά σεζόν η UEFA έχουν αυξηθεί, η Κύπρος όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τη νέα διοργάνωση με αύξηση της συγκομιδής της, αλλά αντιθέτως παίρνει λιγότερους βαθμούς από όσους προηγουμένως. Είναι ενδεικτικό ότι τις τέσσερις τελευταίες σεζόν μαζέψαμε αθροιστικά 16.975 βαθμούς, ενώ τις τέσσερις που είχαν προηγηθεί πήραμε 23.750 (μείωση κατά 29%).

Ο ουσιώδης στόχος

Σε ό,τι αφορά τη φετινή μάχη αυτή καθ’ αυτή, μοναδικός ουσιώδης στόχος της Κύπρου είναι να ανέβει στην 22η θέση, ώστε ο πρωταθλητής της σεζόν 2025/26 να ξεκινήσει (το 2026/27) από τον δεύτερο γύρο του Champions League αντί από τον πρώτο, ώστε να του αρκεί μία πρόκριση για είσοδο σε όμιλο, έχοντας τρεις ευκαιρίες να την πάρει. Αντίπαλοί μας είναι η 23η Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται 400 βαθμούς μπροστά μας, καθώς και η 22η Ρωσία, από την οποία απέχουμε 1.324 βαθμούς. Το ότι οι Ρώσοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την UEFA και δεν έχουν ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν στο μηδέν για φέτος, καθώς η UEFA τούς δίνει κάθε χρόνο 4.333 βαθμούς, που αντιστοιχούν στη χαμηλότερη συγκομιδή που είχαν την τελευταία πενταετία πριν τον αποκλεισμό τους λόγω του πολέμου. Έτσι, γνωρίζουμε από τώρα πως η Ρωσία θα κλείσει τη σεζόν στους 22.632 βαθμούς και ότι η Κύπρος χρειάζεται για να την ξεπεράσει χρειάζεται 5.657, συγκομιδή δύσκολη μεν (μόνο δύο φορές την τελευταία δεκαετία πήραμε τόσους βαθμούς) αλλά όχι ανέφικτη.

Εάν δεν προσπεράσουμε, τόσο την Ουγγαρία όσο και τη Ρωσία, οι πιθανότητές μας να ανέβουμε στη 22η θέση θα είναι απειροελάχιστες, καθώς είναι τρομερά δύσκολο να ξεπεράσουμε κάποια από τις χώρες που ακολουθούν στις θέσεις 19-21, δηλαδή Ουκρανία, Σερβία και Κροατία, αφού θα πρέπει να καλύψουμε, σε μία σεζόν, διαφορές της τάξης των 5.025, 4.800 και 4.175 βαθμών αντίστοιχα, κάτι το οποίο θεωρείται ανέφικτο.

4895248564684484 Screenshot 2024-07-06 190206

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ