Άλλη ομάδα στη θέση της Ανόρθωσης δεν θα υπήρχε πια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ Δημοσιεύθηκε 30.4.2024
Άλλη ομάδα στη θέση της Ανόρθωσης δεν θα υπήρχε πια

Αυτό που συμβαίνει στις τάξεις των οπαδών και φίλων της Ανόρθωσης είναι πρωτοφανές και ίσως χωρίς προηγούμενο.

Η Ανόρθωση έχει οπαδούς φίλους και συμπαθούντες, σε ολόκληρη την Κύπρο. Άλλοι λίγο, άλλοι πιο πολύ, τρέφουν μια εκτίμηση στο σωματείο αυτό που στα χρόνια της αποικιοκρατίας ανατινάχθηκε από τους Βρετανούς και τον Αύγουστο του '74 καταλήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Μισό αιώνα στην προσφυγιά, άλλοτε η Ανόρθωση μεγαλουργεί κι άλλοτε κινδυνεύει. Φέτος όμως τα πενηντάχρονα της προσφυγιάς τη βρίσκουν να αποζητά και να τείνει προς άπαντες χείρα βοηθείας. Κυρίως οικονομική για να… σώσει το γήπεδό της και να ανασάνει από το βαρύ χρέος.

Πάρτε για παράδειγμα μια οποιανδήποτε ομάδα του εξωτερικού, που η έδρα του είναι κατεχόμενη και το γήπεδο που παίζει υποθηκευμένο. Βάλτε όποια ομάδα θέλετε στο μυαλό σας. Στην Ελλάδα, στην Αγγλία στην Ευρώπη. Μια ομάδα όποια και να 'ναι…Αυτή η ομάδα ή θα εξαφανιζόταν από τα γήπεδα, ή θα έπαιζε στα αγροτικά πρωταθλήματα, αν έβρισκε ενδεκάδα να συμπληρώσει!

Νά γιατί υπάρχει αυτή η εκτίμηση από τους πλείστους Κύπριους προς το όνομα και την ιστορία της Ανόρθωσης. Δεν ξεχνιούνται οι μάχες με την Τραπεζούντα, τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον Παναθηναϊκό, την Ίντερ και άλλους. Τα πενηντάχρονα της προσφυγιάς πέρασαν εν τη ριπή του χωροχρόνου, αλλά το έμβλημα συμβολίζει κάτι παραπάνω από τον συμβολισμό που έκανε αυτούς να το επιλέξουν…

Τώρα πολλοί, μη Ανορθωσιάτες σπεύδουν με μικρές ή μεγάλες δόσεις να στηρίξουν τον έρανο για τη σωτηρία του φοίνικα. Μια ενδόμυχη ανησυχία μην διαλυθεί, ότι ακόμα συμβολίζει την επιθυμία μιας άλλης Κύπρου; Ποιος ξέρει, άβυσσος η ψυχή των οπαδών όλων των ομάδων. Ανώνυμοι βάζουν λεφτά και ο τραπεζικός λογαριασμός φουσκώνει σιγά-σιγά. Οι Αμμοχωστιανοί; Συμμετέχουν στην τελετή σωτηρίας γιατί περί αυτού πρόκειται. Το να εξαφανιστεί η Ανόρθωση σε μια άλλη υποκατηγορία θα είναι η παραδοχή της οριστικής εγκατάλειψης της Αμμοχώστου. Το κύκνειο άσμα.

Η Αμμόχωστος είναι η συμπυκνωμένη ιστορία του ελληνισμού στην Κύπρο, όπου διαμέσου των αιώνων δεν βρήκε ποτέ στήριξη από το αθηναϊκό κράτος και τον μητροπολιτικό ελληνισμό.

Γι' αυτό και οι στολές και τα χρώματα της Ανόρθωσης, θα παραπέμπουν όχι σε κάποιο εθνικό μεγαλείο αλλά σε κουράγιο από την ταπείνωσή του: «η Κύπρος κείται μακράν…» μου φωνάζει από δίπλα ο συνάδελφος με κυνικό ύφος. «Η Αμμόχωστος χάθηκε το γήπεδο τι να το κάνετε;». Πήγα να τον βρίσω, αλλά ο κυνισμός του, είχε μέσα μια βαθιά κρυμμένη αλήθεια… Ο καθένας, αν το ψάξει και θέλει, μπορεί να τη βρει. Γι' αυτό και δίνουν «όλοι» από κάτι, να ξορκίσουμε «όλοι μας» τις ενοχές μας, που βρικολακιάζουν όποτε κάτι δυσάρεστο μας θυμίζει αυτό το «κείται μακράν». Και η ΑΕΚ Αθηνών τι να πει; Ο Πανιώνιος και άλλες μικρασιατικές ιστορικές ομάδες που οι έδρες τους είναι με υπογραφή ξεγραμμένες;

Η Ανόρθωσις (γραμμένο με γιώτα) Αμμοχώστου είναι ακόμα ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από μια Κύπρο που εγκαταλείψαμε και απεγνωσμένα δεν θέλουμε να το θυμόμαστε. Αυτό συμβολίζει το υποθηκευμένο γήπεδο σε τράπεζα της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ουδείς αλάνθαστος όμως αυτό δεν του το παίρνει κανείς!

Ουδείς αλάνθαστος όμως αυτό δεν του το παίρνει κανείς!

Ουδείς αλάνθαστος όμως αυτό δεν του το παίρνει κανείς!

Το Mea Culpa προς τον Τσάβι Ρόκα

Το Mea Culpa προς τον Τσάβι Ρόκα

Το Mea Culpa προς τον Τσάβι Ρόκα

Άμεσες αλλαγές στο πρωτάθλημα…

Άμεσες αλλαγές στο πρωτάθλημα…

Άμεσες αλλαγές στο πρωτάθλημα…

Ο Πίττας ξέρει τι θέλει και το παίρνει όταν πρέπει

Ο Πίττας ξέρει τι θέλει και το παίρνει όταν πρέπει

Ο Πίττας ξέρει τι θέλει και το παίρνει όταν πρέπει