NBA Finals: Νάγκετς για κούπα, Χιτ με πλήρη άγνοια κινδύνου!

Δημοσιεύθηκε 1.6.2023
NBA Finals: Νάγκετς για κούπα, Χιτ με πλήρη άγνοια κινδύνου!
Ντένβερ Νάγκετς και Μαϊάμι Χιτ είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ

Μετά από τα κορυφαία playoff που έχουμε δει εδώ και καιρό, έφτασε η ώρα για Τελικούς!

Μπορεί ο φίλαθλος κόσμος να ήθελε πολύ να δει μία τιτανομαχία Σέλτικς-Λέικερς, όμως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως το ζευγάρι που προέκυψε είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί, όποιος και να φτάσει στον τίτλο, θα έχει μία πολύ ωραία ιστορία να πει. Οι Νάγκετς, από την πλευρά τους, έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα τις ιστορίας τους, κόντρα σε όλη την κριτική που τους κατηγορούσε ως «λίγους» στα playoffs. Από την άλλη, οι Μαϊάμι Χιτ, αν καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, θα τον κάνουν με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο στην ιστορία του ΝΒΑ, και θα γίνουν οι μοναδικοί που πήραν πρωτάθλημα από την όγδοη θέση.

Νάγκετς έτοιμοι από καιρό για πρωτάθλημα

4548886915994794 image

Η ομάδα του Ντένβερ καταφτάνει στους Τελικούς φαντάζοντας ως το απόλυτο φαβορί. Οι Νάγκετς ξεκίνησαν τα playoffs με πολλούς να τους υποτιμούν και να τους χαρακτηρίζουν «ομάδα regular season», όμως αυτοί απέδειξαν πως φέτος έχουν πραγματικά τα φόντα για να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Στον πρώτο γύρο των playoffs, αντιμετώπισαν τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς κι έκαναν «πάρτι», κερδίζοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-1. Ο Νίκολα Γιόκιτς τέθηκε αντιμέτωπος με τον κατά πολλούς κορυφαίο αμυντικό ψηλό, τον Ρούντι Γκομπέρ, και τον έκανε να μοιάζει με παίκτη «της σειράς». Ήδη, είχε αρχίσει να καταρρέει το αφήγημα, που παρουσίαζε τον Σέρβο σούπερ σταρ ως «λιγόψυχο» στους κρίσιμους αγώνες.

4548887101922543 image

Στην επόμενη φάση, μπροστά στο Ντένβερ βρέθηκαν οι Σανς του Ντέβιν Μπούκερ και του Κέβιν Ντουράντ. Και πάλι οι γνωστοί επικριτές εμφανίστηκαν όταν οι Σανς ισοφάρισαν σε 2-2, όμως το σύνολο του Μάικ Μαλόουν χωρίς κανένα πρόβλημα τους απέκλεισε με 4-2 και συνέχισε την πορεία του προς τους Τελικούς Περιφέρειας.

Εκεί είναι που ξεκίνησε το πραγματικό «πάρτι». Μπροστά στους Νάγκετς τώρα υψωνόταν το «τείχος» του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Άντονι Ντέιβις, μελών της πιο δημοφιλούς ομάδας του ΝΒΑ. Οι Λέικερς είχαν φόρα, προερχόμενοι από πρόκριση απέναντι στους πρωταθλητές Γουόριορς, με όλο το LA να πανηγυρίζει ήδη την… επερχόμενη κατάκτηση του τίτλου και το πέμπτο «δαχτυλίδι» του «βασιλιά».

Κάπου εκεί, ο Γιόκιτς σαν… άλλος Ντικέμπε Μουτόμπο τους κούνησε το δάχτυλο και είπε «not in my house». Οι Νάγκετς έκαναν «πλάκα» απέναντι στους «λιμνανθρώπους», ο Σέρβος γίγαντας ταλαιπώρησε όσο κανείς τον Ντέιβις, και η ομάδα του Ντένβερ με απίθανη «σκούπα» εξασφάλισε την πρόκριση στους Τελικούς.

Χιτ με φόρα και άγνοια κινδύνου

4548887358339305 image

Από την άλλη πλευρά του ζευγαριού, βρίσκουμε την πιο ιδιόρρυθμη ομάδα των playoffs, όχι μόνο φέτος, αλλά ίσως στην ιστορία του ΝΒΑ! Οι Μαϊάμι Χιτ με κάποιο τρόπο κατάφεραν να φτάσουν ως τους Τελικούς, ενώ παραλίγο να μην περάσουν καν στην postseason. Η ομάδα της Φλόριντα έπαιξε στα play-in, έχασε το πρώτο της ματς από τους Χοκς και τελικά νίκησε στο όριο τους Μπουλς, εξασφαλίζοντας μετά κόπων και βασάνων την όγδοη θέση.

Στον πρώτο γύρο, όλοι περίμεναν ότι θα υποκύψουν στους Μιλγουόκι Μπακς, που ήταν η κορυφαία ομάδα της regular season και ξεκινούσαν τα playoffs με μόνο στόχο το πρωτάθλημα. Ένας τραυματισμός του Γιάννη και μία πειστική νίκη των Χιτ στον πρώτο αγώνα, ωστόσο, άλλαξε γι’ αυτούς όλο το αφήγημα. Ξαφνικά, η ομάδα του Σπόελστρα έδειξε έμπρακτα στο παρκέ τι σημαίνει «Heat Culture», και μετετράπη σε ένα σύνολο «καμικάζι» που υστερεί σε ταλέντο όμως υπερτερεί κατά κράτος σε θέληση και πάθος, αλλά και σε νοοτροπία από τους αντιπάλους του.

4548887516466366 image

Στον δεύτερο γύρο οι Νιου Γιορκ Νικς δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν ιδιαίτερο εμπόδιο για το Μαϊάμι, με όλο το φίλαθλο κοινό να πιστεύει πως απέναντι στους σοβαρούς contenders Σέλτικς η ομάδα της Φλόριντα επιτέλους θα «λύγιζε». Παρόλα αυτά, οι Χιτ σόκαραν (ξανά) τους πάντες, ξεκινώντας τη σειρά με δύο «διπλά» στη Βοστώνη και μία νίκη στο Μαϊάμι, σύνολο 3-0. Οι αλύγιστοι Σέλτικς απάντησαν με τρεις δικές τους νίκες και φάνηκε πως επιτέλους είχαν πάρει τον αέρα των Χιτ, έχοντας το Game 7 στην έδρα τους για να τους «τελειώσουν».

Για ακόμη μία φορά όμως, η ομάδα του Σπόελστρα διέψευσε κάθε προσδοκία, έκανε «βόλτα» στο TD Garden και εξασφάλισε την πρόκριση στους Τελικούς, για δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία. Πόσες ομάδες, άραγε, θα μπορούσαν να επανέλθουν από αυτό που συνέβη στο Game 6, με τον Ντέρικ Γουάιτ να σώζει τους Σέλτικς στο μηδέν και να «κλέβει» την πρόκριση από το Μαϊάμι;

Η σύγκριση

4548888039288060 image

Η δύναμη των Νάγκετς, πέρα από την προφανή, που είναι η απίστευτη κατάσταση του Γιόκιτς, είναι το στενό δέσιμο του συνόλου. Ο κορμός αυτός χτίζεται εδώ και πολλά χρόνια για να πρωταγωνιστήσει, και χωρίς να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως υπάρχουν… άπειρες λύσεις, υπάρχουν αυτές που χρειάζονται για μία καλή πορεία στα playoffs. Το σύνολο του Μάικ Μαλόουν κυκλοφορεί εξαιρετικά την μπάλα, έχει ασταμάτητη επίθεση, και πολλούς καλούς ρολίστες που μπορούν να σκοράρουν τόσο από κοντά τόσο από μακριά.

Παράλληλα, εκτός από τον Γιόκιτς, υπάρχει και ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο οποίος ανήκει στους παίκτες που… απογειώνονται στην postseason, και μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα του αν αυτή τον χρειαστεί. Προφανώς, οι Νάγκετς έχουν και το μεγάλο πλεονέκτημα της έδρας, αλλά και της καλύτερης φυσικής κατάστασης, αφού έχουν φτάσει με άνεση στους Τελικούς και ξεκουράζονται εδώ και μέρες, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους που ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ μέχρι να φτάσουν στο φινάλε, κι έδωσαν δύο Game 7 στην πορεία.

4548888250040763 image

Οι Χιτ, από την άλλη πλευρά, ξεκάθαρα υστερούν στο κομμάτι της ατομικής ποιότητας. Η ομάδα του Έρικ Σπόελστρα πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις δεν διαθέτει το ταλέντο των Νάγκετς, ενώ έχει κι αυτή περιορισμένες λύσεις, αφού το ρόστερ της δεν είναι εκτεταμένο. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση οι ισορροπίες να αλλάξουν, αφού είναι πιθανό ο Τάιλερ Χίρο, που έχασε στην ουσία όλα τα υπόλοιπα playoffs, να επιστρέψει στους Τελικούς. Κάτι τέτοιο θα προσέθετε μία ακόμη τρομερή επιθετική λύση στα χέρια του Σπόελστρα, κι έναν «πονοκέφαλο» για την άμυνα των Νάγκετς. Συν τοις άλλοις, θα έδινε δικαίωμα για ένα πιο εκτεταμένο ροτέισιον, αφού το σύνολο των Χιτ είναι πολύ ταλαιπωρημένο.

Εκεί που υπερτερεί το Μαϊάμι σε σχέση με το Ντένβερ αλλά και με… οποιονδήποτε, είναι σε άγνοια κινδύνου. Οι Χιτ βγήκαν όγδοοι και έφτασαν μέχρι τους Τελικούς, όλοι τους έχουν ήδη αποθεώσει, επομένως η χρονιά τους σε μεγάλο βαθμό είναι επιτυχημένη. Κανείς δεν θα τους κρίνει αν χάσουν, ακόμη και με κάτω τα χέρια, επομένως παίζουν χωρίς σοβαρό άγχος και χωρίς κάτι να αποδείξουν.

4548888457124265 image

Επιπλέον, το γεγονός πως οι Νάγκετς έχουν την ταμπέλα του φαβορί, δεν τους λέει πολλά. Το ίδιο είχε συμβεί τόσο με τους Μπακς όσο και με τους Σέλτικς, επομένως δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Ίσα ίσα, παίκτες σαν τον Μπάτλερ αρέσκονται στο να… αποδεικνύουν λανθασμένες τις προβλέψεις, επομένως κάτι τέτοιο τους δίνει έξτρα κίνητρο να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την απόλυτη κυριαρχία των Χιτ στο θέμα του προπονητή. Ο Μάικ Μαλόουν έχει κάνει σπουδαία δουλειά, όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση την εμπειρία του Έρικ Σπόελστρα και την ικανότητα του τελευταίου να «ξεζουμίζει» το διαθέσιμο υλικό και να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί από τους παίκτες του. Άλλωστε, μιλάμε για έναν προπονητή που έχει ήδη δύο «δαχτυλίδια», επομένως ξέρει πως να… κάνει τη δουλειά.

Tα «κλειδιά»

4548888674628965 image

Για το Ντένβερ, το απόλυτο «κλειδί» είναι αυτό της έδρας. Οι Νάγκετς είναι η μοναδική ομάδα στα φετινά playoffs που δεν έχει αφήσει αντίπαλο να φύγει από το γήπεδό της με νίκη. Πολύ απλά, αν διατηρήσουν την έδρα τους άθικτη, θα κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Παράλληλα, η κατάσταση των ρολιστών της ομάδας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο Γιόκιτς είναι τεράστιος παίκτης και σίγουρα θα αποδώσει σε μεγάλο βαθμό, όμως υπάρχουν στο ρόστερ εντελώς άπειροι παίκτες, οι οποίοι δεν είναι απίθανο να «κρυφτούν» στα δύσκολα, όπως ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ ή ο Άαρον Γκόρντον. Αν οι παίκτες που υπάρχουν γύρω από τον Σέρβο αποδώσουν και μπορέσουν να «φορτώσουν» με σουτ τα καλάθια των Χιτ, το γήπεδο θα ανοίξει για τον Γιόκιτς ώστε να κάνει τα… δικά του και να καθοδηγήσει την εκρηκτική επίθεση των Νάγκετς.

Από πλευράς των Χιτ, ένα μεγάλο «κλειδί» είναι η γενικότερη σωματική τους κατάσταση. Δεν είναι και λίγο να έχεις παίξει δύο Game 7, ειδικά απέναντι σε ομάδες όπως οι Σέλτικς και οι Μπακς, που ρίχνουν μπόλικο ξύλο. Το Μαϊάμι δεν έχει άπειρες λύσεις, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον… εξουθενωμένο Μπάτλερ, τον Μπαμ Αντεμπάγιο και σε overperforming ρολίστες που από το πουθενά έχουν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστές (Κέιλεμπ Μάρτιν, Γκέιμπ Βίνσεντ). Ειδικά οι τελευταίοι, δεν είναι και σίγουρο πως θα παίξουν ξανά στα ίδια στάνταρ, αφού ήδη έχουν υπερβάλλει εαυτόν με τις εμφανίσεις τους στα playoffs.

Σε γενικές γραμμές, οι Νάγκετς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρώτου τους πρωταθλήματος. Έχουν τον κορυφαίο παίκτη της σειράς, το πλεονέκτημα έδρας, κι ένα δεμένο σύνολο που έχει αποδώσει τα μέγιστα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς ποτέ να κόψει ταχύτητα ή να προβληματίσει. Ωστόσο, τα ίδια θα μπορούσε να πει κανείς και για τους προηγούμενους αντιπάλους των Χιτ. Η ομάδα του Μαϊάμι δεν «μασάει» από φαβορί, είναι έτοιμη να κατακτήσει ένα «θρυλικό» πρωτάθλημα και θα κάνει τα πάντα για να φτάσει εκεί. Είδαμε τι έπαθαν, όσοι τους υποτίμησαν…

sport-fm.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με φοβερό Λίλαρντ οι Μπακς έκαναν το 1-0 απέναντι στους Πέισερς

Με φοβερό Λίλαρντ οι Μπακς έκαναν το 1-0 απέναντι στους Πέισερς

Με φοβερό Λίλαρντ οι Μπακς έκαναν το 1-0 απέναντι στους Πέισερς

Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ στο ΝΒΑ!

Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ στο ΝΒΑ!

Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ στο ΝΒΑ!

Κίνδυνος να χάσει όλα τα ματς με Πέισερς ο Αντετοκούνμπο

Κίνδυνος να χάσει όλα τα ματς με Πέισερς ο Αντετοκούνμπο

Κίνδυνος να χάσει όλα τα ματς με Πέισερς ο Αντετοκούνμπο

Σοκ με Μπάτλερ στο Μαϊάμι: Χάνει το play in και πιθανότατα όλα τα playoffs

Σοκ με Μπάτλερ στο Μαϊάμι: Χάνει το play in και πιθανότατα όλα τα playoffs

Σοκ με Μπάτλερ στο Μαϊάμι: Χάνει το play in και πιθανότατα όλα τα playoffs