Αποκάλυψη Α. Μουζουρίζη στο «Γ» για το Ευρωμπάσκετ: «Είχαμε να υπερβούμε το τουρκικό εμπόδιο...»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιευτηκε:

Στη συνέντευξή του ο κ. Μουζουρίδης, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος τη στιγμή που μιλούσε για τη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η χώρα μας, αναφέρεται στα θετικά βήματα που έγιναν επί προεδρίας του, για τις προκλήσεις, τα προβλήματα της κυπριακής καλαθόσφαιρας και τους στόχους της ΚΟΚ.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Γήπεδο» της εφημερίδας «Πολίτης» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ανδρέας Μουζουρίδης σε σχέση με τα εμπόδια και τις συνθήκες που αντιμετώπισε η ΚΟΚ για την ανάληψη της διοργάνωσης ενός ομίλου της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2025. Ο ηγέτης της κυπριακής καλαθόσφαιρας ανέφερε ότι στην τελική επιλογή των υποψήφιων χωρών για τη διοργάνωση, ο Τούρκος πρόεδρος της FIBA Europe δεν αντιμετώπισε την Κύπρο ισότιμα με τις υπόλοιπες χώρες. Στη συνέντευξή του, ο κ. Μουζουρίδης, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος τη στιγμή που μιλούσε για τη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η χώρα μας, αναφέρεται στα θετικά βήματα που έγιναν επί προεδρίας του, για τις προκλήσεις, τα προβλήματα της κυπριακής καλαθόσφαιρας και τους στόχους της ΚΟΚ.
Πρόεδρος της ΚΟΚ και ταυτόχρονα διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ. Πώς «παντρεύονται» τα δύο ή πώς ο ένας ρόλος βοηθάει τον άλλον;
«Σίγουρα βοηθάει το ένα το άλλο όταν υπάρχει ισορροπία και το να μην υπερτερεί η μία ιδιότητα εις βάρος της άλλης. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής προτεραιότητα είναι η επαγγελματική πορεία και δίνω έμφαση στο επαγγελματικό κομμάτι, καθώς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η εμπλοκή στα κοινά, στον αθλητισμό είναι κάτι το οποίο κάνουμε ως χόμπι και ευχαρίστηση. Βεβαίως, από την ημέρα που αναλάβαμε την ομοσπονδία μαζί με τους συνεργάτες μου το 2018, προσπαθήσαμε να βάλουμε κάτω τα βιώματα και τις εμπειρίες μας, ως να διοικούμε την ομοσπονδία με τον τρόπο που διοικείται ένας μεγάλος οργανισμός, όπως είναι και ο οργανισμός στον οποίο εργάζομαι που δεν είναι άλλος από τον όμιλο Φώτος Φωτιάδης».
Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα άτομο για να ηγηθεί μιας ομοσπονδίας, όπως η ΚΟΚ;
«Σίγουρα το πρώτο που πρέπει να έχει είναι η αγάπη για το άθλημα το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετεί, να βάζει πάθος, ενέργεια, να υπάρχει μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη σύγχρονη εποχή. Άρα μια ομοσπονδία πρέπει να διοικείται και τεχνοκρατικά και παράλληλα να εμπνέει εμπιστοσύνη στον όλο οργανισμό και στη δική μας την περίπτωση να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλα τα σωματεία, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να τα διαχωρίζει ανάλογα με το εύρος, την οικονομική τους υπόσταση, τη δύναμη ή τους τίτλους. Πρέπει να είναι μια οριζόντια αντίληψη των πραγμάτων».

Από το 2018 όταν αναλάβατε την προεδρία της ΚΟΚ, ποια, πιστεύετε, είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήσετε μέχρι σήμερα;
«Σίγουρα το πρώτο είναι ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης της ομοσπονδίας. Να διορθώσουμε λανθασμένες, παγιωμένες τακτικές και διαδικασίες που υπήρχαν, να πετύχουμε την ενσωμάτωση όλων στο άθλημα της καλαθόσφαιρας, να δώσουμε έμφαση στην ισότητα, να αναπτύξουμε το άθλημα μας και να μεγαλώσουμε τη βάση, δηλαδή να αθλούνται περισσότερα παιδιά. Το μεγαλύτερο επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι η εμπιστοσύνη που μας έδειξε τόσο το κράτος, η κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα η FIBA και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με την ανάληψη της διοργάνωσης της τελικής φάσης ενός ομίλου για το Ευρωμπάσκετ».
Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα σε σχέση με τις διαδικασίες που υπήρχαν;
«Για παράδειγμα, το θέμα το οποίο αναδείχθηκε με τη μη συμπερίληψη και συμμετοχή της Εθνικής ομάδας U16 κοριτσιών στην ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA Europe στη Β’ Κατηγορία. Ο τρόπος που γινόταν μέχρι πρόσφατα η διαδικασία επιλογής των εθνικών ομάδων, οι οποίες θα εκπροσωπούσαν την ομοσπονδία και την Κύπρο μας στις διεθνείς διοργανώσεις, γινόταν με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι γίνεται τώρα. Δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Από τη στιγμή, όμως, που αναδείχθηκε αυτό το θέμα, αναγνωρίσαμε ότι έπρεπε να αλλάξει αυτή η διαδικασία και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Επίτροπο της Ισότητας των Φύλων, την κ. Χριστοδούλου, η ομοσπονδία έχει αλλάξει τα κριτήρια επιλογής».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυπριακή καλαθόσφαιρα;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και άρχισε σιγά – σιγά να σμικρύνει σε έκταση είναι ότι δεν βλέπουμε ακόμη τη μεγάλη προσέλευση κόσμου στα γήπεδα, ιδιαίτερα στους αγώνες της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας ανδρών και γυναικών. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο τη γυναικεία καλαθόσφαιρα και να έχουμε περισσότερες ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Αναγνωρίζουμε, βεβαίως, ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα αυτό, ο συσχετισμός ανδρών και γυναικών, κυρίως σε ομαδικά αθλήματα, όπως είναι η καλαθόσφαιρα και το ποδόσφαιρο. Όμως, θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά και σε συνεργασία με όλους να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το άθλημα της γυναικείας καλαθόσφαιρας».
Τον Ιούνιο του 2022, ανανεώνοντας τη θητεία σας στον προεδρικό θώκο της ΚΟΚ, αναφέρατε ότι πετύχατε ως ομοσπονδία την αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία από εφτά που ήταν το 2018 σε 12. Όμως, τώρα οι ομάδες είναι εννέα…
«Δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Μας ανησυχούσε παλιά όταν οι ομάδες ήταν έξι και εφτά. Κατά την άποψή μου, ο σωστός αριθμός είναι από οχτώ μέχρι δέκα, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους με κυριότερες το οικονομικό και το γηπεδικό. Μια ομάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει πρέπει να έχει το δικό της γήπεδο, ενώ βλέπουμε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των ομάδων της Β’ και της Α’ Κατηγορίας. Δεν θέλουμε να εξασκηθεί πίεση από την ομοσπονδία στα σωματεία της Β’ Κατηγορίας για να ανέβουν υποχρεωτικά στην πρώτη κατηγορία. Είδαμε το εγχείρημα με τις 12, ήταν κάτι το οποίο μας ενθουσίασε γιατί είδαμε παραδοσιακά σωματεία, τα οποία έχουν λείψει από την πρώτη κατηγορία να επανέρχονται, είδαμε όμως και τις οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες. Συνεπώς, για να γίνει το πρωτάθλημά μας πολύ πιο ανταγωνιστικό και με το πέρασμα των χρόνων και της εμπειρίας, θεωρώ ότι το 8-10 είναι το ιδανικό».

Με γραπτή σας δήλωση τον Δεκέμβριο του 2024 αναφερθήκατε στη συνεργασία σας με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν όσον αφορά την πρόσβαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον αθλητισμό. Από τότε μέχρι σήμερα ποια προγράμματα υλοποιήθηκαν;
«Μέχρι σήμερα προσπαθούμε με την Υφυπουργό και τους λειτουργούς του να κάνουμε διάφορες δράσεις για να ανοίξουμε την πόρτα για το άθλημα της καλαθόσφαιρας σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν μπορούν να αθλούνται, όπως αθλούμαστε εμείς. Έχουμε ήδη σε αγώνες της Εθνικής μας ομάδας προσκαλέσει συνανθρώπους μας, παιδιά ιδίως, και παρακολούθησαν από κοντά τα παιχνίδια, είχαμε προσκαλέσει και στο All Star Game που έγινε τον Δεκέμβριο. Πρόσφατα, επίσης, είχαμε επισκεφθεί και τη στέγη με τα μικρά παιδιά με αυτισμό, όπου διεθνείς καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες, πήγαν εκεί και πέρασαν ένα ωραίο απόγευμα. Η ομοσπονδία έκανε και μια δωρεάν, μια μπασκέτα με τις μπάλες για να μπορούν τα παιδιά να αθλούνται. Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε και θα βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους στο άθλημα. Πρέπει να έχουμε εξειδικευμένους προπονητές και προπονήτριες. Παράλληλα, για το Ευρωμπάσκετ του 2025 έχουμε ήδη, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο, εξασφαλίσει θέση για συμπολίτες μας που είναι κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας (ΑμεΑ), μαζί με τους συνοδούς τους, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Εθνικής μας».
Τον Φεβρουάριο του 2025 δώσατε το παρών σας στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συζητήθηκε το θέμα της έμφυλης βίας στον αθλητισμό. Ως Ομοσπονδία πώς θωρακίζετε τους αθλητές και τι ενέργειες κάνετε σε περίπτωση που προχωρήσει ένας αθλητής σε καταγγελία;
«Δυστυχώς, η έμφυλη βία έχει γίνει μάστιγα και τα τελευταία χρόνια πήρε μεγάλες διαστάσεις. Χαιρόμαστε από τη μια πλευρά γιατί πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή μας και πρέπει να προχωράμε σε καταγγελίες, χωρίς να κρίνουμε εκ των υστέρων αν η καταγγελία μας θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Με το να καταγγείλουμε κάτι αυτόματα δίνουμε τη δυνατότητα στα αρμόδια όργανα να ξεκινήσουν να διερευνούν. Είμαστε η πρώτη ομοσπονδία, από το 2019, που έχουμε θεσπίσει τον ανεξάρτητο θεσμό της πρέσβειρας για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όπου όσοι ασχολούνται με την καλαθόσφαιρα μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, χωρίς να παρεμβαίνει ο οποιοσδήποτε άλλος από την ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, διενεργεί η ίδια αυτεπάγγελτα έρευνες και αν προκύψει κάτι κάνουμε τις δικές μας ενέργειες ως ομοσπονδία. Επίσης, έχουμε διορίσει safeguarding officer, που μπορεί να μας ελέγξει όλους για να διαπιστώσει αν υπάρχει έμφυλη βία ή λεκτική βία. Είναι με νομοθεσία που έχει κατοχυρωθεί αυτό το στάτους και ελέγχεται από τον ΚΟΑ και παράλληλα μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταγγείλει το οτιδήποτε. Επιπλέον, ως ομοσπονδία έχουμε θεσπίσει μια επιτροπή η οποία θα ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης των προπονητών, των αθλητών και των αθλητριών μας. Ετοιμάζουμε μία πλατφόρμα στην οποία θα υπάρχουν σεμινάρια που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τους προπονητές. Για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε προπονητής ή προπονήτρια να ανανεώσει την άδεια εξασκήσεως του λειτουργήματος, ως προπονητής καλαθόσφαιρας, πρέπει ανάλογα με το επίπεδό του να παρακολουθήσει και αυτά τα σεμινάρια. Ως ομοσπονδία έχουμε αποφασίσει και την υιοθέτηση του κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης, που τυγχάνει επεξεργασίας από ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας, και μέχρι τέλος Μαΐου θα τον αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας ώστε όλοι να έχουν γνώση».
Σε συνέντευξή του στο «Γ», ο Σάιμον Μιχαήλ εξέφρασε την άποψη ότι οι ομάδες πρέπει να δουν πιο ζεστά το μάρκετινγκ και το business κομμάτι και ότι για να αγωνιστεί μία ομάδα στην πρώτη κατηγορία πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις ώστε η εμπειρία του μπάσκετ να γίνει πιο ευχάριστη. Ποια είναι η άποψή σας επί τούτου;
«Συμφωνώ απόλυτα με τον Σάιμον. Πρέπει να παρέχουμε όλες τις ανέσεις ώστε να πείσουμε τον φίλαθλο, τον οικογενειάρχη να σηκωθεί από την άνεση του σπιτιού του και της καφετέριας. Για να έρθει ο κόσμος σε ένα γήπεδο πρέπει να του παρέχουμε τις κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις. Και τι εξυπακούεται με αυτό; Πρώτα απ’ όλα να υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι υγιεινής, μια σωστή δομημένη καφετέρια, ένας διαμορφωμένος χώρος για τους VIP, οι οποίοι θα φέρουν περισσότερα λεφτά στα σωματεία. Πρέπει να γίνονται διάφορα event πριν το αγωνιστικό κομμάτι με διάφορες δραστηριότητες που θα προσελκύσουν τους νεαρούς, τις νεαρές και τους γονείς. Στα ημίχρονα θα μπορούσε να διοργανώνεται μεταξύ των ακαδημιών, του ίδιου σωματείου, ένα exhibition των ικανοτήτων των νεαρών. Όλα αυτά δημιουργούν μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ του σωματείου και των φιλάθλων και αυξάνουν τα έσοδα σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι».
Αναφερθήκατε στο θέμα των υποδομών. Πώς επιλύεται αυτό το πρόβλημα;
«Σίγουρα, καμία ομοσπονδία και κανένα σωματείο από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα το οποίο χρονίζει. Είμαστε ευτυχείς διότι με την υποχρεωτική αναβάθμιση του γηπέδου Σπύρος Κυπριανού, όπου θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος και είναι με μεγάλη μας ευχαρίστηση που έχουμε ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες τις εξαγγελίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ταυτίζεται με αυτό το πρόβλημα και δείχνει ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί ούτως ώστε σιγά – σιγά να το επιλύσει τμηματικά. Στο σήμερα, όμως, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Δυστυχώς, ειδικά το άθλημα το δικό μας, δεν αφήνει τη βάση να μεγαλώσει. Αντιλαμβάνεστε, όταν έρχονται νεαροί, αθλητές και αθλήτριες, μέσα στο άθλημα θα πρέπει τα σωματεία να έχουν χώρο για να τους προπονούν και να τους φιλοξενούν. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, είτε μεταξύ των σωματείων, είτε μεταξύ ακόμη και της ομοσπονδίας, είτε και των σχολικών εφορειών. Σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θέλουμε να αποτελεί αθλητικό πρότυπο, δεν γίνεται να αθλούμαστε και να προπονούμαστε σε σχολικές αίθουσες. Αυτό είναι αδιανόητο για το 2025. Βεβαίως, γίνεται εξ’ ανάγκης και ευχαριστούμε τις σχολικές εφορείες που μας φιλοξενούν, όμως αυτό το πράγμα πρέπει να λυθεί χθες».
Τι κίνητρα έχει ένας 15χρονος για να ξεκινήσει να βλέπει την καλαθόσφαιρα επαγγελματικά;
«Άβολη ερώτηση με την έννοια ότι δεν μπορεί επαγγελματικά να βιοποριστεί από την καλαθόσφαιρα μετά το τέλος της καριέρας του με τα σημερινά δεδομένα. Εύχομαι στο μέλλον αυτό να αλλάξει. Η καλαθόσφαιρα, όμως, του προσφέρει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το άθλημα που αγαπά και να ξεφύγει από όλες τις εξαρτήσεις που μαστίζουν την κοινωνία μας. Από την άλλη, μπορεί να αγωνίζεται και να είναι πρωταγωνιστής σε ομάδα πρώτης κατηγορίας και παράλληλα να σπουδάζει ούτως ώστε όταν τελειώσει η καριέρα του να έχει μια επαγγελματική αποκατάσταση, με τα δεδομένα που έχουμε και τα παραδείγματα να είναι πολλά. Αναφερθήκατε στο Σάιμον Μιχαήλ προηγουμένως, είναι οι Νίκος Στυλιανού, Φίλιππος Τίγκας και τόσοι άλλοι που είναι στην Εθνική Ανδρών, αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία και παράλληλα σπουδάζουν. Βεβαίως, εδώ η ομοσπονδία έρχεται αρωγός, αφού σε συνεργασία που έχει με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου δίνει διάφορες υποτροφίες οι οποίες διευκολύνουν τους αθλητές και τις αθλήτριες».

Τι σημαίνει για την ΚΟΚ η φιλοξενία ενός ομίλου του Ευρωμπάσκετ στην Κύπρο και σε ποια οφέλη προσδοκάτε για την κυπριακή καλαθόσφαιρα και τον τόπο μας;
«Σίγουρα επιβεβαιώνει ότι για να πετύχουμε κάτι πρέπει πρώτα να το οραματιστούμε. Αν δεν βάλουμε τον πήχη ψηλά ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουμε στον αποτέλεσμα που θέλουμε. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που διοργάνωσε ποτέ η χώρα μας, τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Σημειώνω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καλαθοσφαιρική διοργάνωση και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια. Και διοργανώνεται από τη μικρότερη πληθυσμιακά χώρα, από μία χώρα που μπασκετικά είναι πολύ χαμηλά σε αγωνιστικό επίπεδο και βεβαίως μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία μέχρι σήμερα είναι ημικατεχόμενη. Όσον αφορά στα οφέλη, εμείς τα διαχωρίζουμε. Είναι τα οφέλη που θα έρθουν για το κυπριακό μπάσκετ που είναι αυτός ο στόχος ο δικός μας ως ομοσπονδία και βεβαίως από την άλλη πλευρά είναι τα οικονομικά οφέλη τα οποία έχουμε εξηγήσει και στις δύο κυβερνήσεις. Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση, στη διαδικασία της ανάθεσης Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και στη διαδικασία της υλοποίησης ο κ. Μάκης Κεραυνός. Άρα και στους δύο είχαμε παρουσιάσει μελέτες, οι οποίες δείχνουν κάποια δεδομένα. Τα οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας θα είναι αρκετά μεγάλα και θα δώσουν ακόμη μία επιβεβαίωση για το γεγονός ότι η Κύπρος μπορεί να ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό τουρισμό ως μια παράλληλη πηγή εσόδων. Θα πρέπει να πω ότι στη διαδικασία της ανάθεσης, πέραν του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε την κυβερνητική εγγύηση για να προχωρήσουμε, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή του τότε Υπουργού Εξωτερικών, του νυν Προέδρου μας του κύριου Χριστοδουλίδη, ο οποίος με τις επαφές του και την καθοδήγηση που μας παρείχε, μπορέσαμε και κάναμε πιο δυνατό το λόμπι μας. Με κάποιες δικές του παρεμβάσεις, κάποιες χώρες στήριξαν τη δική μας υποψηφιότητα. Όσον αφορά τα καλαθοσφαιρικά οφέλη, βεβαίως θέλουμε να μεγαλώσει το αποτύπωμα του μπάσκετ στην Κύπρο, θέλουμε κόσμο ο οποίος δεν γνώριζε ότι υπάρχει δραστηριότητα στην κυπριακή καλαθόσφαιρα να το μάθει. Από τη στιγμή που θα υπάρξει όλη αυτή η πανηγυρική ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη διοργάνωση ούτως ώστε αυτή η εμπειρία να μεταφερθεί και στα γήπεδα και να μεγαλώσουν οι ακαδημίες μας και αν όλα πάνε καλά να ξανά σχεδιάσουμε ένα καλύτερο και ένα δυνατότερο αναπτυξιακό πλάνο που θα βοηθήσει την καλαθόσφαιρα».

Τονίσατε το γεγονός ότι αυτή την τεράστια διοργάνωση θα τη φιλοξενήσει μια χώρα ημικατεχόμενη. Συνεπώς, θεωρείται ότι μέσω του Ευρωμπάσκετ θα προβληθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της Κύπρου;
«Σαφέστατα και έχει ήδη προβληθεί και είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται από την ημέρα που αρχίσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου την προσπάθεια, και θέλω να τους ευχαριστήσω ακόμη μια φορά, τόσο τον Μαρκ Κληρίδη που έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής όσο και τον Άθω Αντωνίου που είναι ο γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια τίποτα δεν ήταν στρωμένο και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Συνεπώς, έπρεπε να δημιουργήσουμε μια ιστορία για να μπορέσουμε να πείσουμε. Και βεβαίως, σε κάποιες χώρες οι οποίες ήταν φιλικά προσκείμενες κοντά μας, αναγάγαμε και το θέμα του προβλήματός μας, ότι θα ήταν κάτι που θα θέλαμε να μεταφέρουν».

Αν σας ζητούσα να βάλετε κάποιο τίτλο σε σχέση με τα συναισθήματά σας στο άκουσμα της ανάληψης του ομίλου της διοργάνωσης, τι λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;
«Συγκίνηση και περηφάνια γιατί ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πήραμε αρκετό ρίσκο και παράλληλα τα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν τεράστια μέχρι την ανάθεση. Και δεν θα σας το κρύψω και θα το πω, ότι για μας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τότε, όταν έγινε η τελική επιλογή, ήταν Τούρκος».
Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
«Για μένα σημαίνει ότι καταφέραμε και προσπεράσαμε ένα εμπόδιο, το οποίο παρασκηνιακά ήταν εμπόδιο. Και για να σας δώσω να καταλάβετε, τώρα που όλα τελείωσαν και ο ίδιος αποχώρησε, είχε δει, τότε, όλους τους ανθυποψηφίους μας, πλην εμάς. Είχαμε ζητήσει από τον ίδιο να μας ακούσει, ως θέμα αρχής είχαμε πει ότι θα τους δούμε όλους ως υποψήφια χώρα. Τους είδαμε όλους από δύο φορές, αλλά ο ίδιος ακόμη δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόσκλησή μας! Αυτό δεν το είχαμε βγάλει πολύ δυνατά προς τα έξω…».
Άρα είχαμε να υπερβούμε και ένα τουρκικό εμπόδιο…
«Είχαμε να υπερβούμε το τουρκικό εμπόδιο και είχαμε να υπερβούμε προφανώς και το εμπόδιο των άλλων χωρών που θέλανε τη διοργάνωση με το επιχείρημα ότι η Εθνική Κύπρου θα έπαιρνε αυτόματα την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ και άλλες χώρες, που είναι σε πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο από εμάς θα έμεναν έξω».