Παρά τα όσα τραγικά και απαράδεκτα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο Τσίρειο Στάδιο, οι αρμόδιοι ρίχνουν για ακόμη μία φορά το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.
Τι και αν επιστρατεύθηκαν 200 αστυνομικοί; Τι και αν λήφθηκαν επιπλέον μέτρα; Τι και αν «έταζαν» αυστηρούς ελέγχους; Και όλα αυτά με μόλις 6.000 κόσμο στο γήπεδο. Το τελευταίο ντέρμπι της Λεμεσού στο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια γήπεδο της πόλης, έπρεπε να ήταν γιορτή που θα φέρει νοσταλγία και συγκίνηση σε όλους για τις ξεχωριστές στιγμές που έζησαν στο γερασμένο πλέον γήπεδο της Λεμεσού, όμως οι χούλιγκαν είχαν άλλη άποψη. Στο τελευταίο ντέρμπι στο Τσίρειο, αποφάσισαν συνειδητά να κάνουν την «κηδεία» του σταδίου.
Απολογισμός των όσων τραγικών έχουν συμβεί είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές στο Τσίρειο, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, σε δρόμους έξω από το γήπεδο, καθώς και σε επιχειρήσεις στην οδό Στέλιου Κυριακίδη. Επίσης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και φέρει ελαφρά εγκαύματα έπειτα από ρήξη εκρηκτικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το γήπεδο. Και όμως, η Αστυνομία δεν έχει κάνει καμία σύλληψη σχετικά με τα επεισόδια, παρά μόνο στη σύλληψη ενός 20χρονου που επιχείρησε να μπει στο γήπεδο, έχοντας στην κατοχή του τρεις φωτοβολίδες.
Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής Τσιρείου είναι για ακόμα μια φορά έξω φρενών με τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και πλέον αδημονούν να τελειώνει η φαρσοκωμωδία -όπως αναφέρουν- που λέγεται «Τσίρειο Στάδιο», με την άμεση μετακόμιση των ομάδων στο Κολόσσι.
Πολλαπλά είναι παράλληλα και τα ερωτήματα όλων, σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι χούλιγκαν, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, είχαν στην κατοχή τους ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από αιχμηρά αντικείμενα μέχρι πέτρες και ξύλα, ενώ τα διάφορα «πολεμοφόδια» και εκρηκτικές ύλες που έπεσαν στο γήπεδο και στα επεισόδια μετά, «μαρτυρούν» τις προθέσεις των ανεγκέφαλων. Η Αστυνομία αποποιείται τις ευθύνες για τον έλεγχο στις εισόδους, καθώς είναι αρμοδιότητα των αρχών του γηπέδου.
Βασική αιτία της μη έναρξης του αγώνα φαίνεται να είναι το εκρηκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και ενδείξεις από το κλειστό κύκλωμα για εκτροχιασμό της κατάστασης -κυρίως στην κερκίδα της ΑΕΛ- όπου κουκουλοφόροι έσπασαν τα τσιμέντα του γηπέδου και έβαλαν φωτιά σε καρέκλες.
«Είμαστε μόνοι», λέει η Αστυνομία
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου τις Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών της δύναμης στα όσα έγιναν στο Τσίρειο. Για ακόμα μια φορά, επανέλαβε το αίτημα της Αστυνομίας για απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, σημειώνοντας ότι το αίτημα αυτό προς την ΚΟΠ εκκρεμεί και είναι ακόμα στο τραπέζι. «Η Αστυνομία είναι μόνη της. Ούτε βοήθεια από ΚΟΠ, ούτε από σωματεία, ούτε από ΣΥΦΙ, ούτε από κανέναν», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο σχετικά με την ταυτοποίηση των φιλάθλων και την κάρτα οπαδού, ενώ πρόσθεσε πως «κάθε φορά και σε κάθε γήπεδο, λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα. Όσον αφορά την Αστυνομία, είχαμε πέραν των 200 ατόμων, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Όσον αφορά τα θέματα ελέγχου για την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, αφορά τους επιτηρητές του σταδίου. Στη βάση της νομοθεσίας δεν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας να ελέγχει τους οπαδούς που μπαίνουν στο γήπεδο». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες εντοπισμού των ταραξιών από το κλειστό κύκλωμα, αφού «και με κάρτα φιλάθλου να έρθουν στο γήπεδο, έτσι όπως παρουσιάζονται με κουκούλες, δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί κανένας», εξήγησε. Τέλος, άφησε σαφή υπονοούμενα κατά των αποστολών των ομάδων και των παραγόντων σχετικά με το ποιος «περνά» μέσα στο γήπεδο, τα επικίνδυνα αντικείμενα και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Τα επικίνδυνα αντικείμενα δεν έρχονται όλα από τις εισόδους», είπε κατά λέξη ο κ. Ανδρέου, χωρίς να δίνει όμως περισσότερες εξηγήσεις.
«Τα είπαμε στην Αστυνομία»
Η Αστυνομία γνώριζε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επεισόδια στον αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ και την πρόθεση των ακραίων οπαδών να «κάψουν το Τσίρειο Στάδιο», όπως αποκάλυψε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών γηπέδου Κώστας Χριστοδούλου Τσιγαρίδης. Όπως είπε, είχαν πληροφορίες 2-3 ημέρες προηγουμένως ότι κάποιοι οπαδοί προγραμμάτιζαν να κάψουν το γήπεδο. Ερωτηθείς αν είχαν μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στην Αστυνομία, ο κ. Τσιγαρίδης απάντησε «βεβαίως, είχαμε και αλληλογραφία με την Αστυνομία». Σχετικά με το κόστος των ζημιών στο γήπεδο, ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες.
Αντιδρούν οι πυροσβέστες
Ανακοίνωση σε σχέση με τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο Τσίρειο Στάδιο εξέδωσε ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, ο οποίος σημειώνει πως το γήπεδο μετατράπηκε ξανά σε αρένα μονομάχων, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό της υπηρεσίας. «Βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει έναν άνθρωπο, χρησιμοποιείται από τους ασυνείδητους οπαδούς, εκθέτοντας τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση. Τονίζεται επιπλέον πως οι συνεχείς κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα και πως το επάγγελμα εμπεριέχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους φορείς, τους οποίους καλεί να μεγιστοποιήσουν τα αναγκαία μέτρα.
Πινγκ-πονγκ από ομάδες
Το μπαλάκι η μία στην άλλη, χωρίς να ξεφεύγει η Αστυνομία από τα πυρά τους, ρίχνουν οι ομάδες. Οι διοικήσεις Απόλλωνα και ΑΕΛ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για το τι έγινε στο Τσίρειο και κυρίως για το ποιος ευθύνεται για τη διακοπή. Από το βράδυ της Κυριακής, έχει στηθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ των δύο ομάδων που αποσκοπεί τόσο στο να προετοιμάσουν τη νομική μάχη τους για την τύχη του αγώνα, όσο και στο να αποφευχθεί κάθε ευθύνη για τους παράγοντες των ομάδων.
«Ο Απόλλωνας Λεμεσού επειδή μπορεί να διαβλέπει μια προσπάθεια εξίσωσης της συμπεριφοράς των οπαδών των δύο ομάδων και διαστρέβλωσης ή παραποίησης των πραγματικών γεγονότων, σε σχέση με την ουσιαστική αιτία μη διεξαγωγής του αγώνα αλλά και εν γένει της όλης εικόνας, ενημερώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να το πράξει, ούτε να βλάψει τα συμφέροντα της ομάδας μας», λέει στην ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο και για ρίψη μολότοφ από πλευράς των οπαδών της ΑΕΛ προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Από την άλλη, η ΑΕΛ στη δική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι «η απόφαση της Αστυνομίας να μην παρέχει ασφάλεια στον διαιτητή του αγώνα ήταν λανθασμένη και ατεκμηρίωτη και έκρυβε άλλες προθέσεις. Ιδιαίτερα αφού η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει επαρκής ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «η ΑΕΛ καμία ευθύνη φέρει για τη μη διεξαγωγή του αγώνα».
Να σημειωθεί πως για σήμερα το βράδυ ήταν προγραμματισμένος ο πετοσφαιρικός αγώνας γυναικών ανάμεσα σε ΑΕΛ και Απόλλωνα, ο οποίος όμως υπό τον φόβο των Ιουδαίων για νέο κύκλο επεισοδίων, αναβλήθηκε προληπτικά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.