«Κάντε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

Δημοσιευτηκε:

«Κάντε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

Του Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, Επιστημονικού Προϊσταμένου του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου 

 

Πληθώρα ερευνητικών και επιδημιολογικών μελετών, καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση μεταξύ της  Άσκησης, της Φυσικής Ευρωστίας και της Υγείας.

Η άσκηση επιδρά ευεργετικά σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμεύει ως μέσο Θεραπευτικής Αγωγής, σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, την Υπέρταση, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, την Παχυσαρκία, την Οστεοπόρωση, Διάφορες Μορφές Καρκίνων, την Κατάθλιψη, το Άγχος, κ.α.

Η συστηματική άσκηση αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο, ενάντια στην φυσιολογική φθορά και στον πρόωρο βιολογικό εκφυλισμό, καθιστώντας το σώμα ικανό να λειτουργεί αποδοτικότερα με σωματική και ψυχική ευεξία.

Η Υποκινητικότητα αποτελεί σήμερα μία διεθνώς αναγνωρισμένη παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλεί σοβαρές μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως την Παχυσαρκία, τις  Καρδιαγγειακές Παθήσεις,  τον Σακχαρώδη Διαβήτη, την Οστεοπόρωση, κ.α.

Τα Καρδιαγγειακά  Νοσήματα και η Στεφανιαία Νόσος, αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία  Νοσηρότητας και  Θανάτων στις δυτικές και ανεπτυγμένες χώρες.

Τα άτομα με ανεπαρκή άσκηση ή κινητικότητα φθείρουν καθημερινά τον οργανισμό τους και μειώνουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής τους. 

Πόση Άσκηση όμως είναι αναγκαία για να αναχαιτιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Φυσικής Αδράνειας και της Κινητικής Ανεπάρκειας ?

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει για τα Παιδιά και τους Έφηβους να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά, «Μέτριας – Έντονης Έντασης», Σωματική Άσκηση την ημέρα, ενώ για τους Ενήλικες Συστήνονται 150 λεπτά «Μέτριας Έντασης» Φυσική Δραστηριότητα, ή «Έντονης Σωματικής Άσκησης» για 75 λεπτά την εβδομάδα.

Τα πιο πάνω προγράμματα Άσκησης και Σωματικής Δραστηριότητας, θα πρέπει ενδιάμεσα να περιλαμβάνουν και Ασκήσεις Ενδυνάμωσης Μυών και Οστών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Η σημασία της Άσκησης έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και αναγνώριση στις μέρες μας μετά την εμπειρία των “Lockdown” που μας επέβαλε η Πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19

Μέσα από τα στοιχεία που μας παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φαίνεται ότι η Κατάσταση της Υγείας και η Φυσική Ευρωστία, ενός ατόμου, προτού μολυνθεί με τον Ιό COVID-19, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Νόσου και  στον χρόνο ανάρρωσης του, αν όχι και της ζωής του.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η Μέτριας Έντασης Αερόβια Άσκηση σε συνδυασμό με Προοδευτικά Αυξανόμενες Ασκήσεις Αντίστασης, δρουν Ευεργετικά στο Ανοσοποιητικό μας Σύστημα, Μετριάζοντας τα επίπεδα Χρόνιων Φλεγμονών και Ενισχύοντας ταυτόχρονα, τους Ανοσολογικούς μας Αμυντικούς Μηχανισμούς.

Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε ότι η Άσκηση δεν ακολουθεί τους «Νόμους» της Οικονομίας και γι αυτό «δεν αποταμιεύεται», υπακούει στους δικούς της «Νόμους», τους Νόμους  «της Χρήσης και της Αχρηστίας» που σημαίνει  «είτε το Χρησιμοποιείς ή το Χάνεις».

Τα οφέλη που αποκτήθηκαν μέσα από μια συστηματική και μακροχρόνια άσκηση, ενδέχεται σταδιακά να εξαλειφθούν, με την διακοπή της, αν η Άσκηση δεν επαναρχίσει το συντομότερο και επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση.

Με βάση τα πιο πάνω, η Άσκηση δεν αποτελεί απλά μία «Σύσταση» αλλά «Καθίσταται Απαραίτητη» για να μπορούμε να διατηρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την Φυσική μας Κατάσταση σε συνδυασμό με την Σωματική και Ψυχική μας Ευεξία, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα Υγιεινό και Φυσικό τρόπο ζωής, γεμάτο  Κίνηση, γεμάτο Δράση, επιβραδύνοντας, όσο μπορούμε τις διεργασίες της Φυσιολογικής Φθοράς, «Κάνοντας Άλμα πιο Γρήγορο από την Φθορά» όπως μας προτρέπει και ο μεγάλος μας δάσκαλος, Οδυσσέας Ελύτης.

 

 

 

Κατηγορίες