Ορθάνοιχτος ο δρόμος για την 22η θέση!

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΓΙΑΞΗΣ Δημοσιεύθηκε 2:22 μμ Ενημερώθηκε 6:14 μμ
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για την 22η θέση!

Παραλίγο να πάρει… άριστα η Κύπρος στην πρεμιέρα της League Phase του Confernce League. Η ισοφάριση του ΑΠΟΕΛ από τη Σάμροκ στις καθυστερήσεις του αγώνα στην Ιρλανδία (1-1) μάς στέρησε το 3/3, αν και ο απολογισμός των δύο νικών και μίας ισοπαλίας, έπειτα από τις σπουδαίες επικρατήσεις των Ομόνοιας (4-0 τη Βικινγκούρ) και Πάφου (4-1 επί της Πετροκούμπ στο ιστορικό πρώτο ευρωπαϊκό διπλό της), κρίνεται (παρότι μπορούσε κι έπρεπε να ΄ταν καλύτερος) ιδιαίτερα θετικός. Βεβαίως, πρόκειται για μία αγωνιστική στην οποία όλες οι ομάδες μας ήταν φαβορί και το φίλαθλο κοινό δεν πρέπει να αναμένει πως η πιο πάνω συγκομιδή θα ΄ναι ο κανόνας – το πιθανότερο είναι να μην επαναληφθεί στις πέντε εναπομείνασες αγωνιστικές.

Ο εν λόγω απολογισμός έδωσε στην Κύπρο 1.250 βαθμούς στην κατάταξη της UEFA, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ανέλθει στους 20.975 και την 25η θέση στη βαθμολογία πενταετίας (2020/21 – 2024/25) η οποία καθορίζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2026/27. Θυμίζουμε πως μετά την κατρακύλα της Κύπρου στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια, στόχος μας πια δεν είναι η 15η θέση και το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά η 22η και η διατήρηση του προνομίου του πρωταθλητή να αρχίζει από τον δεύτερο (αντί από τον πρώτο) προκριματικό γύρο, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να εισέλθει σε League Phase με μόλις μία πρόκριση κι έχοντας τρεις ευκαιρίες για να την πάρει.

Το θετικό είναι πως, παρότι πριν ξεκινήσει η ευρωπαϊκή σεζόν ο στόχος της 22ης θέσης φάνταζε δύσκολος, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι πλείστες από τις ανταγωνίστριες χώρες έχουν μόνο μία ομάδα σε League Phase, την ώρα που εμείς έχουμε τρεις. Επιπροσθέτως, ο πολύ καλός απολογισμός μας στην 1η αγωνιστική του Conference έφερε ακόμη πιο ευνοϊκά για την Κύπρο δεδομένα, με τις αποστάσεις από τις χώρες που κυνηγάμε να έχουν μειωθεί.

Τα δεδομένα κάθε χώρας

Κατ' αρχάς, στην 22η θέση βρίσκεται τώρα -θεωρητικά- η Ρωσία, η οποία λόγω του αποκλεισμού της δεν έχει εκπρόσωπο, όμως παίρνει στο τέλος κάθε σεζόν από την UEFA 4.333 βαθμούς (όσους πήρε στην τελευταία της συμμετοχή πριν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Με αυτούς υπόψη, φτάνει στους 22.632 βαθμούς στη βαθμολογία πενταετίας, δηλαδή 1.657 περισσότερους από την Κύπρο. Με τις ομάδες μας να έχουν ακόμη 15 (τουλάχιστον) αγώνες να δώσουν (και νοουμένου πως παίρνουμε 500 για κάθε νίκη και 250 για κάθε ισοπαλία), πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ξεπεράσουμε τους Ρώσους.

Η 23η Σουηδία είναι μάλλον η μοναδική χώρα από όσες βρίσκονται μεταξύ εμάς και της 22ης θέσης που θα μας δυσκολέψει. Πρόκειται για μια μάχη σχεδόν επί ίσοις όροις, καθώς, όπως κι εμείς, έχει τρεις ομάδες στη League Phase. Επιπλέον, οι Σουηδοί έχουν μεν προβάδισμα 275 βαθμών (καλύπτονται με μία νίκη ή δύο ισοπαλίες), όμως η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα των… ευκολότερων αντιπάλων, καθώς δύο από τις ομάδες των Σκανδιναβών (Έλφσμποργκ, Μάλμε) αγωνίζονται στο Europa League – όπου η δυσκολία είναι σαφώς μεγαλύτερη – και μόνο μία στο Conference (Τζουργκάρντεν). Από την άλλη, οι Σουηδοί θα δώσουν τέσσερις αγώνες παραπάνω (καθώς οι δύο του Europa θα παίξουν οκτώ αντί έξι αγώνες). Όλα δείχνουν πως αυτή η μάχη θα είναι αμφίρροπη και θα πρέπει να ευχόμαστε (πέραν από… πολλούς βαθμούς απ' τις ομάδες μας) και να μην έχουν οι σουηδικές ομάδες καλή πορεία.

Σε ό,τι αφορά την 24η Σλοβακία και την 25η Ουγγαρία, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα τις ξεπεράσουμε αμφότερες, καθώς απέχουμε μόνο 275 και 25 βαθμούς αντίστοιχα και έχουν και οι δύο από μόνο μία ομάδα, η μεν τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (στο Champions League), η δε Ουγγαρία τη Φερεντσβάρος (Europa League). Aυτό σημαίνει πως ενώ εμείς έχουμε ακόμη 15 αγώνες (αρκετούς εκ των οποίων με πιο βατούς αντιπάλους), Σλοβακία και Ουγγαρία έχουν από έξι έκαστη (καθώς οι ομάδες τους έδωσαν τους δύο από τους οκτώ αγώνες τους) και απέναντι σε πιο ισχυρούς αντιπάλους.

Αναφορικά με τις χώρες οι οποίες βρίσκονται από κάτω μας αλλά σε κοντινή απόσταση, δηλαδή τις Ρουμανία, Βουλγαρία και Αζερμπαϊτζάν, δεν αναμένεται να αποτελέσουν απειλή, καθώς κι αυτές έχουν από μία μόνο ομάδα σε League Phase (Στεάουα, Λουντογκόρετς και Καραμπάχ), έχοντας και πιο δύσκολους αντιπάλους καθώς όλες συμμετέχουν στο Europa League.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εάν αποτύχουμε να προσπεράσουμε όλες τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ εμάς και της 22ης θέσης και μείνουμε κάτω από μία, υπάρχει κι άλλο «παραθυράκι» να πετύχουμε τον στόχο μας καθώς, αν και δύσκολο, δεν είναι ανέφικτο να ξεπεράσουμε την 21η Ουκρανία. Απέχει μεν 2.025 βαθμούς από εμάς (τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία), όμως έχει δύο ομάδες, με τη μία (Σαχτάρ) στο Champions League όπου πολύ δύσκολα θα πάρει σεβαστό αριθμό βαθμών και με την άλλη (Ντιναμό Κιέβου) στο Europa League, όπου επίσης έχει πιο δύσκολους αντιπάλους από τους δικούς μας.

4974561114855055 1-1

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ