Κόουτς, πόσα ξέρεις από τρόπαια;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 1:20 μμ Ενημερώθηκε 1:21 μμ
Κόουτς, πόσα ξέρεις από τρόπαια;

Τίτλοι! Η χαρά όλων όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Το αποκορύφωμα των προσπαθειών σε μια χρονιά. Η γεύση που θέλει να γευτεί κάθε προπονητής. Από τους 14 προπονητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους πάγκους των κυπριακών ομάδων, μερικοί έχουν γεμάτο παλμαρές, μερικοί δεν ευτύχησαν ακόμη να ζήσουν αυτή τη χαρά, είτε λόγω ηλικίας, είτε επειδή εργάστηκαν σε ομάδες που έπρεπε να κάνουν την έκπληξη για να πετύχουν κάτι τέτοιο.

Πολλούς τίτλους στην προπονητική καριέρα του έχει ο Βάλντας Νταμπράουσκας, που ευελπιστεί η Ομόνοια να γίνει η πέμπτη ομάδα με την οποία θα σηκώσει κάποια κούπα. Ο 47χρονος Λιθουανός πήρε δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και δυο σούπερ καπ με τη Ζαλγκίρις, ενώ ακολούθως οδήγησε τη RFS στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, κατακτώντας το κύπελλο. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής, αυτή τη φορά με τη Λουντογκόρετς, με την οποία πανηγύρισε και το σούπερ καπ. Υπήρξε επίσης κυπελλούχος στην Κροατία με τη Χάιντουκ Σπλιτ.

Ο Χένινγκ Μπεργκ, που ως ποδοσφαιριστής πήρε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο στην Αγγλία, πανηγύρισε τα πρώτα του τρόπαια από την άκρη του πάγκου με τη Λέγκια (ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο), για να φθάσει στην Κύπρο και να ανεβάσει τη σεζόν 2020-21 στην κορυφή την Ομόνοια, με την οποία πήρε στη συνέχεια και το σούπερ καπ.

Με ομάδα της Κύπρου πανηγύρισε το δεύτερο πρωτάθλημα στην προπονητική του καριέρα και ο Αλεξέι Σπιλέφσκι. Ο Λευκορώσος είναι ο τελευταίος που κέρδισε τον τίτλο του κυπριακού πρωταθλήματος κι εξακολουθεί να βρίσκεται στο νησί, στην ίδια ομάδα που το πέτυχε. Είχε οδηγήσει τον Άρη στον τίτλο τη σεζόν 2022-23, που για τον ίδιο ήταν το δεύτερο μετά το πρωτάθλημα στο Καζακστάν με την Καϊράτ το 2020. Με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» πήρε και το σούπερ καπ, λίγους μήνες μετά το τρόπαιο στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση.

Τους πρώτους τίτλους στην καριέρα του ως προπονητής, με κυπριακές ομάδες, πανηγύρισαν επίσης οι Χουάν Κάρλος Καρσέδο και Σωφρόνης Αυγουστή. Ο πρώτος το πέτυχε πέρσι παίρνοντας το κύπελλο με την Πάφο με την οποία θα κυνηγήσει και το σούπερ καπ απέναντι στον ΑΠΟΕΛ την ερχόμενη Τετάρτη (25/09), ενώ ο δεύτερος (σ.σ. που μετακομίζει από την Καρμιώτισσα στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου) είχε κατακτήσει στο παρελθόν τον τίτλο στον ίδιο θεσμό με τον Απόλλωνα.

Ο νυν προπονητής της ομάδας της Λεμεσού, Αντριάν Γκούλα, είχε στεφθεί πρωταθλητής την περίοδο 2016-17 με τη Ζίλινα στον πάγκο της οποίας βρισκόταν για μία πενταετία (2013-18). Έναν τίτλο, ως προπονητής, έχει και ο Γιώργος Πετράκης της Ομόνοιας 29Μ, όμως σε επίπεδο Β΄ Κατηγορίας, και συγκεκριμένα με την ΑΕ Κηφισιάς στη Super League τη σεζόν 2022-23.

Πολλούς σαν ποδοσφαιριστές

Τρόπαιο ως τεχνικοί δεν πανηγύρισαν οι Ιωάννης Οκκάς της Ανόρθωσης και Κρις Κόλμαν της ΑΕΛ, όμως αμφότεροι πήραν αρκετούς ως ποδοσφαιριστές. Ο Κύπριος τεχνικός ως παίκτης της ομάδας της Αμμοχώστου ήταν τρεις φορές πρωταθλητής και μία κυπελλούχος, ενώ στο παλμαρές του έχει και δυο ασπίδες, ενώ άλλους εφτά πήρε κατά τη θητεία του στην Ελλάδα, όπου πήρε τρία πρωταθλήματα και δυο κύπελλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και ισάριθμα κύπελλα με τον ΠΑΟΚ. Όσον αφορά στον Ουαλό προπονητή, κατέκτησε το κύπελλο δυο φορές στην Ουαλία με τη Σουόνσι, ενώ κατά τη θητεία του στα αγγλικά γήπεδα στέφθηκε πρωταθλητής στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας με Κρίσταλ Πάλας και Φούλαμ.

Οι υπόλοιποι

Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Ζοσέ Ντομίνγκες, πήρε σούπερ καπ με την πορτογαλική Σπόρτινγκ το 1995, ενώ έπειτα, κατά τη θητεία του στην Αγγλία, πανηγύρισε το Λιγκ Καπ με την Τότεναμ το 1999. Ως τεχνικός δεν πανηγύρισε ακόμη τίτλο, αν και πέρσι είχε μερίδιο στο πρωτάθλημα του ΑΠΟΕΛ, μιας και υπήρξε για μεγάλο διάστημα αντικαταστάτης του τιμωρημένου Ρικάρντο Σα Πίντο του οποίου ήταν βοηθός.

Δεν έχουν τίτλο να επιδείξουν ως προπονητές ο τεχνικός της Νέας Σαλαμίνας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Νταβίντ Μπαντία του Εθνικού και ο Όρι Γκούτμαν της Ένωσης. Ο Ούγκο Μάρτινς της Ομόνοιας Αραδίππου σήκωσε πέρσι την κούπα στη Β΄ Κατηγορία, οδηγώντας την ομάδα του στα μεγάλα σαλόνια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ