Nτοναρούμα ο «φύλακας-άγγελος» και το... «τείχος για το Βερολίνο»

Δημοσιεύθηκε 25.6.2024
Nτοναρούμα ο «φύλακας-άγγελος» και το... «τείχος για το Βερολίνο»

Αν ο Ματία Τζακάνι ήταν εκείνος που «έστειλε» την Ιταλία στη φάση των «16» στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με τους Κροάτες (1-1) , ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα είναι αυτός που κρατά όρθιους του «πολύ χλωμούς» πρωταθλητές Ευρώπης σε αυτό το Euro 2024.

Τρία χρόνια αφότου ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του Euro 2021, που κέρδισε η «Nazionale» στο Wembley εναντίον της Αγγλίας (1-1/3-2 στα πέναλτι), ο Ντοναρούμα εντυπωσιάζει ξανά. Αφού η Ιταλία απέφυγε μια βαριά ήττα εναντίον της Ισπανίας (1-0), ο τερματοφύλακας της Παρί Σεν Ζερμέν κατάφερε στα 25 του στη Λειψία εναντίον της Κροατίας να κάνει έναν από τους καλύτερους αγώνες του στην 65η διεθνή του εμφάνιση.

Χωρίς τον αρχηγό της, η Ιταλία, που άρπαξε την ισοπαλία (1-1) στην τελευταία ενέργεια του αγώνα και το εισιτήριό της για μονομαχία με την Ελβετία στη φάση των «16» του Σαββάτου στο Βερολίνο, θα μπορούσε ακόμα να τρέμει για να μάθει αν θα τερματίσει μεταξύ των καλύτερων τρίτων, ή ακόμα και θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες της για να επιστρέψει σπίτι.

Υπάρχει βέβαια το πέναλτι του Λούκα Μόντριτς που σταμάτησε στο 54ο λεπτό, αμέσως μετά το άστοχο σουτ του Άντε Μπούντιμιρ έσπρωξε ξανά τη μπάλα στα πόδια του... Μόντριτς, παντελώς αφύλακτος από τους Ιταλούς μετόπισθεν, για το άνοιγμα του σκορ. Πριν από αυτό το 5ο πέναλτι ή απόκρουση στην εστία (σε σύνολο 15 προσπαθειών), ο Ντοναρούμα είχε ήδη κάνει μια θεαματική απόκρουση στο 5ο λεπτό σε προσπάθεια του Λούκα Σούτσιτς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της UEFA, ο Ντοναρούμα είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός τερματοφύλακας σε αυτό το Euro με 12 αποκρούσεις, πίσω από τον Γεωργιανό Τζιόρτζι Μαμαρντασβίλι που βρίσκεται στις 15 του πριν από τον τελευταίο αγώνα του ομίλου. Αυτό το στατιστικό μπορεί επίσης να διαβαστεί ως μια ακόμη απόδειξη των αδυναμιών και των ευθραυστοτήτων της Nazionale.

Αυτή είναι η ανάγνωση της «Gazzetta dello Sport» σήμερα Tρίτη (25/6), της οποίας το πρωτοσέλιδο είναι αφιερωμένο στο «ιταλικό θαύμα»: «Η Ιταλία δεν παίζει καλά, κάνει πάρα πολλά αμυντικά λάθη που συχνά λύνει ο μοναδικός της παίκτης παγκόσμιας κλάσης, η μόνη της βεβαιότητα, ο Ντοναρούμα», γράφει η αθλητική καθημερινή εφημερίδα στις ροζ σελίδες της.

Απέχουμε πολύ από την κριτική που τον έχει κατακλύσει από τότε που έφυγε από την Μίλαν για να ενταχθεί στην Παρί Σεν Ζερμέν την επομένη της ευρωπαϊκής στέψης του 2021. Αν η εικόνα του «χαλάστηκε» ιδιαίτερα από αυτή τη μεταγραφή, ιδιαίτερα στο Μιλάνο, ο Ντοναρούμα προκάλεσε επίσης κάποιες αμφιβολίες με τις προσεγγίσεις του στις εναέριες εξόδους.

Στο Παρίσι, θα μπορούσε έτσι να βρεθεί σε ανταγωνισμό με τον νεαρό Ρώσο Μάτβει Σαφόνοφ, επίσης 25 ετών και με συμβόλαιο μέχρι το 2029. Καθοριστικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του Τζανλουίτζι Μπουφόν (176 συμμετοχές), ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της αποστολής της εθνικής Ιταλίας: «Το να τον ακούμε να μιλάει για όσα βίωσε είναι καλό, αλλά όταν μας δίνει συμβουλές, είναι ακόμα καλύτερα», εξήγησε ο Ντοναρούμα στην αρχή του τουρνουά, ο οποίος τη Δευτέρα έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που έχει παίξει δέκα αγώνες Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καταρρίπτοντας το προηγούμενο. ρεκόρ του Πορτογάλου Ρουί Πατρίτσιο κατά τρία χρόνια. «Το να έχουμε δίπλα μας τον Τζίτζι που έγραψε ιστορία το 2006, μας βοηθάει πολύ να γράψουμε μια νέα σελίδα σε αυτήν την ιστορία», πρόσθεσε ο Ντοναρούμα.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θρυλικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 που κέρδισε στα πέναλτι εναντίον της Γαλλίας, η Nazionale επιστρέφει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Όχι για τίτλο αυτή τη φορά αλλά για να ξεγελάσει όσους, ολοένα και περισσότεροι στην Ιταλία, δεν την πιστεύουν. Εκτός από το φύλακα άγγελό της, που αποδεικνύεται στο «τείχος για το Βερολίνο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ