Επεισόδιο 34: ΑΠΟΕΛ, «άψαν τα σπέσιαλ!»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.2.2023
Επεισόδιο 34: ΑΠΟΕΛ, «άψαν τα σπέσιαλ!»

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1972-73, η Ομόνοια θα αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική και στον ΑΠΟΕΛ η διοίκηση από νωρίς το πήρε απόφαση ότι εκείνη η χρονιά, όχι μόνο θα ανήκε στην ομάδα, αλλά όταν θα πήγαιναν να παίξουν στην Ελλάδα, δεν θα το έκαναν απλά για να πάρουν οι παίκτες εμπειρίες, αλλά για να πρωταγωνιστήσουν! Έθεσαν λοιπόν ως στόχο να φτιάξουν μια σπουδαία ομάδα που θα τα είχε όλα!

Από νωρίς, η διοίκηση Μιχαλάκη Ζιβανάρη συμφώνησε με τον Ελλαδίτη προπονητή, Πάνο Μάρκοβιτς, ο οποίος διακρινόταν για τη σκληρή και πειθαρχημένη δουλειά του. Ο κ. Μάρκοβιτς ανέλαβε θέτοντας κάποιους όρους στη διοίκηση, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί. Ποιοι ήταν οι όροι; Με μια λέξη, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ! Δηλαδή, οι παίκτες, ναι μεν θα συνέχιζαν να έχουν τις δουλειές τους, όμως ο ΑΠΟΕΛ θα ήταν πάνω απ΄ όλα και η διοίκηση θα φρόντιζε να βρίσκονταν στη διάθεση του προπονητή όποτε αυτός τους ήθελε και όχι όποτε τους το επέτρεπε η δουλειά τους, ο στρατός ή το σχολείο τους…

4459714641591212 63-1, 17-2
Η νταμπλούχος ομάδα του 1972-73, σε επαγγελματική φωτογράφιση, του εξαιρετικά απαιτητικού προπονητής της, Πάνου Μάρκοβιτς. Πρώτη σειρά ιστάμενοι από αριστερά: Σταύρος Παρασκευά (Σταύρακας), Α. Μιαμηλιώτης, Αθάνατος, Πούλιας, Κολοκάσης, Λίλλος. Στη μεσαία σειρά: Ντίνος Μιχαηλίδης (γυμναστής), Ηρόδοτος, Τιμοθέου, Στυλιανού, Πετράκης, Τσιριπιλλής, Ν. Παντζιαράς, Γ. Παντζιαράς, Σολής Χατζηανδρονίκου (βοηθός προπονητή). Καθήμενοι: Μενελάου, Λεωνίδας, Στεφανής, Πάνος Μάρκοβιτς, Κρητικός, Αντωνίου και Λοΐζος Μιχαήλ.

Μάρκοβιτς – Ντίνος!

Το καλοκαίρι του 1972, ο Μάρκοβιτς πήρε την ομάδα για προετοιμασία στα Μουδανιά, στην όμορφη Χαλκιδική. Μαζί στην αποστολή ήταν ένας σπουδαίος γυμναστής, πολύ προχωρημένος για την εποχή, ο Ντίνος Μιχαηλίδης! Μαζί λοιπόν, Πάνος Μάρκοβιτς - Ντίνος Μιχαηλίδης, εργάστηκαν επιστημονικά για να κτίσουν ομάδα και για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Ο Τάκης Αντωνίου, νεαρός τότε στην ομάδα, μας λέει για τον ερχομό του Μάρκοβιτς: «Ο κ. Πάνος ήταν εκπαιδευτής στη Σχολή Προπονητών Ελλάδας. Ήταν τρομερά καταρτισμένος, βρισκόταν σε άλλα επίπεδα προπονητικής. Με τη συνεισφορά του Ντίνου Μιχαηλίδη μας έδωσαν σπουδαία φυσική κατάσταση. Για την εποχή εκείνη το να είναι μαζί και να δουλεύουν Μάρκοβιτς - Μιχαηλίδη, ήταν τεράστιο πλεονέκτημα για την ομάδα μας και φάνηκε από νωρίς ότι θα ξεφεύγαμε».

4459714228108531 63-2, 17-2
Με ανεβασμένο το ηθικό από το νταμπλ στην Κύπρο πήγε ο ΑΠΟΕΛ στην Ελλάδα!

Έκανε το νταμπλ!

Το παγκύπριο πρωτάθλημα ξεκίνησε και ο ΑΠΟΕΛ πετούσε εκείνη τη σεζόν. Σε 26 αγώνες πήρε 42 βαθμούς, αφού πέτυχε 17 νίκες, 8 ισοπαλίες και δέχθηκε μία μόνο ήττα (από το Παραλίμνι 2-0 στο ΓΣΠ). Πέτυχε 35 τέρματα (έναντι 40 του Ολυμπιακού) και δέχθηκε 11, έχοντας την καλύτερη αμυντική γραμμή. Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται το σύνθημα των φίλων του ΑΠΟΕΛ από την κερκίδα του παλιού ΓΣΠ, «άψαν τα σπέσιαλ»! Οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν τον 11ό τους τίτλο με 42 βαθμούς έναντι 34 του Ολυμπιακού.

Την ίδια χρονιά ο ΑΠΟΕΛ είχε κάνει το νταμπλ! Στον τελικό Κυπέλλου είχε συναντήσει τον Πεζοπορικό, τον οποίο κέρδισε 1-0 με τέρμα του αρχηγού Ανδρέα Στυλιανού (15΄). Ο Στυλιανού ήταν ο μεγάλος ηγέτης που θα ήθελαν όλες οι ομάδες, και το άστρο του έλαμψε λίγους μήνες αργότερα στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής. Σ’ εκείνο τον τελικό, ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με τους: Ηρόδοτο, Τσιριπιλλή, Κολοκάση, Ν. Παντζιαρά, Αθάνατο, Στεφανή, Λεωνίδα, Σταύρακα (Λοΐζος), Α. Μιαμηλιώτη, Α. Στυλιανού, Κρητικό (Τ. Τιμοθέου).

4459714511113802 Untitled

Στην Αγγλική Σχολή!

Θα περίμενε κανείς ότι μετά την κατάκτηση του νταμπλ, ο ΑΠΟΕΛ θα πήγαινε πάλι προετοιμασία στην Ελλάδα. Όμως, όχι, η βασική προετοιμασία το καλοκαίρι του 1973, ενόψει της συμμετοχής στην Α΄ Εθνική, έγινε στο Δάσος και στα γήπεδα της Αγγλικής Σχολής! Ο Ντίνος Μιχαηλίδης έβγαζε το λάδι στους παίκτες, οι οποίοι «κατάπιναν» τα χιλιόμετρα από την κάτω πλευρά του Δάσους (Λευκωσία), μέχρι την πάνω πλευρά (Στρόβολος)! Τα πρώτα φιλικά, και μάλιστα πολύ δυνατά, έγιναν στη Λύση, στο Στάδιο «Γρηγόρης Αυξεντίου» το οποίο διέθετε χλοοτάπητα. Άλλωστε οι παίκτες έπρεπε να συνηθίσουν να παίζουν στο χορτάρι. Την Πέμπτη, 23 Αυγούστου 1973, ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Πειραιώς στη Λύση. Αν και προηγήθηκε νωρίς στο α΄ ημίχρονο με πέναλτι του Στυλιανού (11΄), στη συνέχεια δέχθηκε δυο γκολ (Παμπουλής, Γιούτσος) κι έχασε με 2-1.

Ο Πάνος Μάρκοβιτς, στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, είπε: «Αντικειμενικός μας σκοπός ήταν να πραγματοποιήσουμε ικανοποιητική εμφάνιση μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και να θέσουμε το θεμέλιο λίθο για το αγωνιστικό ανέβασμα της ομάδας μας ενόψει του πρωταθλήματος. Ελπίζουμε να μας κρίνουν με μια αυστηρότητα λογικής μορφής…».

*Ύστερα από μια μέρα, ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Ομόνοια από την οποία έχανε μέχρι το 70΄ με 1-0. Ο λόγος της διακοπής ήταν η είσοδος φιλάθλων και επίθεσης εναντίον του Σιώκου! Το γεγονός καταδίκασε η διοίκηση της Ομόνοιας με ανακοίνωσή της, ενώ η ΚΟΠ αποφάσισε να θέσει τέρμα στην τοποθέτηση καρεκλών εντός του αγωνιστικού χώρου…

Πήρε τον Μάρκου!

Ο ΑΠΟΕΛ λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος απέκτησε από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας τον μεσοεπιθετικό Μάρκο Μάρκου. Ο ΑΠΟΕΛ μεσοεπιθετικά γινόταν πλέον πανίσχυρος, με τον Τάκη Αντωνίου να θυμάται: «Με την απόκτηση του Μάρκου και τη μεταφορά του Στυλιανού από έξω αριστερά στο κέντρο, ο Μάρκοβιτς δημιούργησε μια πανίσχυρη μεσοεπιθετική γραμμή. Για όσους θυμούνται, θα πω τα ονόματα: Μεσαία γραμμή, Στυλιανού, Στεφανής, Μάρκου. Αριστερά - Άντρος Μιαμηλιώτης, δεξιά – Λεωνίδας και σε θέση φορ ο Τάκης Τιμοθέου. Μιλούμε για παίκτες προικισμένους με απίστευτο ταλέντο. Από τον πάγκο, όταν χρειαζόταν, ερχόμασταν εμείς οι νεαροί και φαινόταν ότι από αυτή την ομάδα τίποτα δεν έλειπε…».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ