Μάζεψαν μετάλλια και εμπειρίες τα υπέροχα νιάτα μας στο 2022

Δημοσιεύθηκε 29.8.2022
Μάζεψαν μετάλλια και εμπειρίες τα υπέροχα νιάτα μας στο 2022

Σημαντικό ήταν το 2022 για την αξιολόγηση των νεαρών αθλητών και αθλητριών μας και κατ’ επέκταση του βάθους που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον κυπριακό στίβο. Και τα παιδιά μας πήραν Άριστα! Η φετινή αγωνιστική χρονιά ήταν ίσως η κορυφαία στην ιστορία στις μικρές ηλικιακά κατηγορίες, αφού οι επιτυχίες ήταν τεράστιες στις διεθνείς διοργανώσεις, αναλόγως και του πληθυσμού μας. Το 2022 είναι μία χρονιά στην οποία θα πρέπει να «χτίσει» και η ΚΟΕΑΣ, αλλά και η Πολιτεία για το μέλλον, καθώς το ταλέντο είναι κάτι περισσότερο από εμφανές στις μικρές ηλικίες και θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη επένδυση από τους αρμόδιους φορείς.

Κάποια παιδιά έχουν ξεπεράσει τα κυπριακά όρια και είναι οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ στο αγώνισμά τους. Κάποια άλλα βρίσκονται εκεί κοντά στην κορυφή και θέλουν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να την κατακτήσουν. Τρεις ήταν οι σημαντικές διοργανώσεις στις μικρές ηλικίες στο 2022. Αρχικά, τον Μάιο (13 με 20) διεξήχθη στη Νορμανδία της Γαλλίας η 19η Παγκόσμια Γυμνασιάδα, για τους μαθητές - αθλητές των Λυκείων. Από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, βρέθηκαν στα Ιεροσόλυμα οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της Ευρώπης, στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 18 ετών, ενώ η χρονιά για τους «μικρούς» έκλεισε στο Κάλι της Κολομβίας, εκεί όπου διεξήχθη από την 1η έως την 6 η Αυγούστου, το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Επίσης, στη χρονιά υπήρχε και το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στην Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας (24-30 Ιουλίου), για τα παιδιά ηλικίας 15 με 16 ετών.

Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις ο κυπριακός στίβος κατάφερε να κατακτήσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία! Επτά μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα... Με φόρα από τις επιτυχίες τους στα Παγκύπρια Σχολικά Πρωταθλήματα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, οι μαθητές αθλητές και αθλήτριές μας, πήγαν τον Μάιο στην πόλη Καν (της επαρχίας της Νορμανδίας) και έδειξαν τη δυναμική τους στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα. Μία πολυαθληματική διοργάνωση, στην οποία ο στίβος κέρδισε τα επτά (7) από τα 12 συνολικά μετάλλια της κυπριακής αποστολής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Τα παιδιά του στίβου κατέκτησαν δύο (2) χρυσά, τέσσερα (4) αργυρά και ένα (1) χάλκινο μετάλλια, ενώ άλλα εννέα (9) μπήκαν στην πρώτη οκτάδα του αγωνίσματός τους! Κορυφαίοι μαθητές στον κόσμο, αναδείχθηκαν η Βαλεντίνα Σάββα (69,77μ. ρεκόρ αγώνων) και ο Ιωσήφ Κεσίδης (78,36μ.) στη σφυροβολία, ενώ το αργυρό μετάλλιο κατέκτησαν η Αιμιλία Κολοκοτρώνη (σφυροβολία, 67,94μ.), Μάριος Μακρής (δισκοβολία, 55,78μ.), Σεσίλια Ανθία (δισκοβολία, 46,74μ.) και Χριστιάνα Έλληνα (ακοντισμός, 47,65μ.), δείχνοντας πόσο καλή δουλειά γίνεται στις ρίψεις στις μικρές ηλικίες.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Νικολέττα Χρυσάνθου στο τριπλούν με 12,20μ. Από τους 17 μαθητές αθλητές - αθλήτριες, που έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, οι 15 εξασφάλισαν θέση στην πρώτη οκτάδα του αγωνίσματός τους, κάτι το φανταστικό! Πέραν από τα παιδιά που κατέκτησαν μετάλλια, θέση στους 8 πρώτους του κόσμου, πήραν ακόμη οι ακόλουθοι: 4 η θέση: Ελευθερία Παναγιώτου (100μ., 12.25), Μιχάλης Χριστοφή (ύψος, 2,03μ.). 5 η θέση: Ελευθερία Παναγιώτου (200μ., 25.17). 6 η θέση: Χρίστος Οικονομίδης (110μ. εμπόδια, 15.42), Σταυριάνα Αδάμου (100μ. εμπόδια, 14.15). 7 η θέση: Κυριάκος Γενεθλή (δισκοβολία, 48,47μ.) και 8 η θέση: Ιωάννης Ανδρέου (400μ., 49.60), Γιώργος Γιαζός (ύψος, 2,00μ.) και Ανδρέας Μαχαλλεκίδης (μήκος, 6,79μ.). Θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό Κ18... Ιστορικές στιγμές έζησε ο κυπριακός στίβος στο 3 ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών στο Ισραήλ, καθώς μάζεψε για πρώτη φορά τέσσερα μετάλλια και κατέλαβε τη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, μπροστά από μεγάλες πληθυσμιακά χώρες! Μαζική ήταν η συμμετοχή Κύπριων αθλητών και αθλητριών, αφού συνολικά 18 παιδιά μας εξασφάλισαν τα όρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, δείχνοντας τη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες των Γυμναστικών Συλλόγων της ΚΟΕΑΣ.

Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ανέβηκαν δύο παιδιά, τα οποία είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο στο 2022 και μάλιστα κάνουν και το ίδιο αγώνισμα, τη σφυροβολία. Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Ιωσήφ Κεσίδης με βολή στα 78,92μ. και η Βαλεντίνα Σάββα με βολή στα 70,28μ., ενώ στη σφυροβολία κορασίδων το βάθρο είχε και δεύτερη κυπριακή παρουσία, αυτήν της Αιμιλίας Κολοκοτρώνη (65,35μ.), η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στο άλμα σε ύψος παίδων οι Μιχάλης Χριστοφή και Γιώργος Γιαζός έκαναν την καλύτερη εμφάνιση τη καριέρας τους, περνώντας εκπληκτικά πάνω από τα 2,13μ. Μόνο που μετάλλιο (το αργυρό) πήρε μόνο ο Χριστοφή, με τον Γιαζό να μένει στην άχαρη 4η θέση. Μαζί με τον τέταρτο Γιώργο Γιαζό στο ύψος, άλλα τρία παιδιά κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο Κυριάκος Γενεθλή κατέλαβε την 6η θέση στη δισκοβολία με νέα ατομική επίδοση στα 55,83μ., ο Χρίστος Οικονομίδης τερμάτισε 6ος στα 110μ. με εμπόδια, με ισοφάριση ατομικής επίδοσης 13.72, ενώ ο Μιχάλης Γιωργαλλέττος ήταν 7ος στο τριπλούν με 14,85μ.

Εκτός από τα οκτώ παιδιά που μπήκαν οκτάδα, όλα τα υπόλοιπα έκαναν καλές εμφανίσεις, προσπάθησαν για το καλύτερο, με τον πιο άτυχο να είναι ο Ιωάννης Ανδρέου, ο οποίος βρέθηκε μία θέση μακριά από την πρόκρισή του στον τελικό των 400μ. και στον ημιτελικό των 200μ. «Χάλκινος» Κεσίδης στο Παγκόσμιο! Η αρκετά καλή παρουσία των νεαρών αθλητών και αθλητριών μας συνεχίστηκε και στο Κάλι της Κολομβίας, στις αρχές Αυγούστου. Εκεί διεξήχθη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, με τον 17χρονο Ιωσήφ Κεσίδη να κάνει τεράστια εμφάνιση στον τελικό της σφυροβολίας και να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο με 76,32μ., την κορυφαία επίδοση της καριέρας του με την 6κιλη σφύρα. Ήταν μόλις το δεύτερο μετάλλιο της Κύπρου σε Παγκόσμιο Εφήβων / Νεανίδων, έπειτα από αυτό που κατέκτησε πέρσι στη Ναϊρόμπι της Κένυας η Στυλιάνα Ιωαννίδου στο ύψος (1,87μ.), που ήταν επίσης χάλκινο. Στην Κολομβία μετέβησαν επτά (7) αθλητές και αθλήτριές μας, οι οποίοι εξασφάλισαν τα όρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και έδωσαν ό,τι μπορούσαν για τη διάκριση.

Πολύ κοντά στο βάθρο των νικητριών βρέθηκε η Βαλεντίνα Σάββα, σε έναν κουραστικό τελικό στη σφυροβολία νεανίδων, ο οποίος διακόπηκε λόγω βροχής και ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες μετά! Η 17χρονη Σάββα έκανε αρκετά μεγάλη προσπάθεια και κατέλαβε την 4 η θέση με 61,17μ. Άτυχος στάθηκε ο Λευτέρης Κοντονικόλας, ο οποίος βρισκόταν στη διεκδίκηση των μεταλλίων στον ακοντισμό, όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον αγώνα του εξαιτίας θλάσης, καταλαμβάνοντας την 5η θέση με 72,11μ. Στον τελικό του τριπλούν προκρίθηκε και ο Γρηγόρης Νικολάου, κάνοντας νέα ατομική επίδοση στα προκριματικά με 15,84μ., όμως οι στομαχικές διαταραχές δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί. Η τρίτη άτυχη της διοργάνωσης ήταν η Αιμιλία Κολοκοτρώνη, η οποία έχασε την πρόκρισή της στον τελικό της σφυροβολίας, μόλις για εννέα πόντους...

Ικανοποιητική ήταν η παρουσία, υπό τις περιστάσεις, του Ιωσήφ - Μιχάλη Παπά στη δισκοβολία και της Στυλιάνας Ιωαννίδου στο ύψος. * Στο 2022 διεξήχθη και το 16ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, στη Σλοβακία, με τον Αντρανίκ Σαρκίς Αστζιάν να συνεχίζει την παράδοση του στίβου σε αυτήν την πολυαθληματική διοργάνωση για παιδιά ηλικίας 15 και 16 ετών, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν, με 14,66μ., που αποτελεί ατομική του επίδοση. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση ο στίβος έχει χαρίσει στην Κύπρο τα 16 από τα 19 συνολικά μετάλλια (5-6-5), αποδεικνύοντας το μεγάλο ταλέντο που έχει ο στίβος στις μικρές ηλικιακά κατηγορίες. * Να μην ξεχνάμε ότι στη χρονιά, πέραν των επίσημων μεγάλων διοργανώσεων, υπήρχαν ακόμη οι σχολικοί αγώνες, σε Κύπρο και Ελλάδα, τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα ΚΕΑΝ κάτω των 18 ετών και Παγκύπρια κάτω των 20 ετών, η καθιερωμένη συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας κάτω των 18 ετών και η τριεθνής συνάντηση (Κύπρος, Ρουμανία, Ισραήλ) κάτω των 20 ετών, στις οποίες έλαβαν μέρος όλοι οι κορυφαίοι νεαροί αθλητές και αθλήτριές μας.

Έτσι, ολοκληρώθηκε η πιο θριαμβευτική χρονιά του στίβου στις νεαρές ηλικίες όλων των εποχών. Η χρονιά στην οποία όλοι θέλουν να στηριχθούν και να έχουν ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Αλλά και αυτή στην οποία τα παιδιά που διακρίθηκαν θα πρέπει να τύχουν της απαραίτητης προσοχής και να βοηθηθούν για την ανέλιξή τους. Ο μόχθος των παιδιών στα στάδια απέδωσε καρπούς στο 2022, γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριές μας στις μικρές ηλικίες για τις διακρίσεις και τις επιδόσεις τους, αλλά και οι προπονητές τους, οι οποίοι χειρίστηκαν σωστά τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας των αθλητών τους και τους οδήγησαν σε σημαντικές επιτυχίες. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους Ομοσπονδιακούς μας προπονητές, οι οποίοι με τη συμβολή τους βοηθούν στη συνεχή παραγωγή αθλητών και αθλητριών.

Στο 2023 τα νεαρά παιδιά θα έχουν, πέραν των σχολικών διοργανώσεων, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών (6-9 Ιουλίου, Κλουζ Ναπόκα Ρουμανία) και το Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών (13-16 Ιουλίου, Έσπο Φινλανδία), ενώ θα υπάρχουν και κάποιες πιο μικρής εμβέλειας διεθνείς διοργανώσεις. Για κάποια από τα παιδιά, τα οποία ολοκλήρωσαν φέτος το Λύκειο, αρχίζει μία νέα ζωή, η φοιτητική, την οποία καλούνται να χειριστούν σωστά, συνδυάζοντάς την με την προπόνησή τους. Κάποιοι θα φύγουν (ή έφυγαν) και εκτός Κύπρου, με δημοφιλείς προορισμούς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ελλάδα. Καλή ξεκούραση και καλή αρχή σε όλα τα παιδιά στο ξεκίνημα της νέας ζωής τους και της νέας σεζόν... * Στη φωτογραφία τα παιδιά που πήραν μετάλλια στις τρεις μεγάλες φετινές διοργανώσεις.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ