Τι θα σημαίνει ενδεχόμενος υποβιβασμός της Κύπρου;

ΓΗΠΕΔΟ Δημοσιεύθηκε 22.3.2022
Τι θα σημαίνει ενδεχόμενος υποβιβασμός της Κύπρου;

Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη κι αν η εθνική μας ομάδα καταφέρει να κερδίσει τους Εσθονούς και να παραμείνει στην τρίτη κατηγορία του Nations League, η απογοήτευση για την κάκιστη πορεία της θα είναι εκεί. Ενδεχόμενος υποβιβασμός μας, ωστόσο, θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα και θα μιλάμε πλέον για μια απόλυτα ντροπιαστική «κατηφόρα».


Τι θα σημαίνει όμως για την Κύπρο εάν τελικά αποτύχει στους αγώνες με την Εσθονία (24/3 εκτός, 29/3 εντός) και πέσει στην τέταρτη κατηγορία του Nations League;


Καταρχάς, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως, εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε στην πρώτη έκδοση της διοργάνωσης, πλέον οι ομάδες της τέταρτης κατηγορίας δεν μπορούν να διεκδικήσουν εισιτήριο για το επόμενο Euro. Γι' αυτό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο να... πέσουμε, καθώς ο συλλογισμός «στη δ' κατηγορία είναι πιο εύκολο να κερδίσεις τους ανταγωνιστές σου και να πας στο Euro», είναι πια εντελώς άκυρος.


Επομένως, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει το παραμικρό θετικό από ενδεχόμενη συμμετοχή μας στη χαμηλότερη κατηγορία του Nations League. Αυτό που θα υπάρξει είναι ταπείνωση, από τη στιγμή μάλιστα που στην εν λόγω κατηγορία θα αγωνίζονται μόλις επτά ομάδες (ένας όμιλος των τεσσάρων κι ένας των τριών), εν αντιθέσει με τις 16 ομάδες των άλλων κατηγοριών. Θα είμαστε, δηλαδή, μια από τις χειρότερες επτά ομάδες από τις 55 της Ευρώπης.


Για παρέα, θα έχουμε το Λίχτενσταϊν, την Ανδόρρα, τη Μάλτα, τη Λετονία, το Σαν Μαρίνο και την ηττημένη του άλλου ζευγαριού των μπαράζ, Καζακστάν-Μολδαβία. Η κλήρωση έχει ήδη γίνει και η εθνική μας, εφόσον υποβιβαστεί, θα παίξει στον β' όμιλο της δ' κατηγορίας -ο οποίος είναι ο τριμελής- με αντιπάλους τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο.


Οι αγώνες του επόμενου Nations League, θα γίνουν τον Ιούνιο (τέσσερις αγωνιστικές) και τον Σεπτέμβριο (δύο αγωνιστικές). Και στην περίπτωση που υποβιβαστούμε, θα μονομαχήσουμε με τη Μάλτα για την πρώτη θέση του ομίλου, ώστε να επιστρέψουμε στην τρίτη κατηγορία. Στόχος του οποίου η επίτευξη θα θεωρούνταν αυτονόητη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όμως είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις αναμετρήσεις μας με τη Μάλτα στα προκριματικά του Μουντιάλ, όπου μας έριξε σφαλιάρα (3-0) στην έδρα της και μας πήρε ισοπαλία (2-2) στο «ΑΕΚ Αρένα».


Πέραν των άλλων, ενδεχόμενος υποβιβασμός της Κύπρου θα σημαίνει, λογικά, και το τέλος της συνεργασίας με τον Νίκο Κωστένογλου. Ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας το πήρε πάνω του και παρά τις αντιδράσεις (και από τα ενδότερα της ομοσπονδίας) αποφάσισε να κρατήσει τον Ελλαδίτη μετά το πέρας των προκριματικών, όμως σε περίπτωση αποτυχίας απέναντι στους Εσθονούς θεωρούμε σχεδόν δεδομένο πως δεν θα έχει άλλη επιλογή από την αντικατάστασή του...

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ