Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε 27.6.2024
Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης

Στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1968, η Εθνική μας για τον έκτο όμιλο φιλοξένησε στο Στάδιο ΓΣΠ την αντίστοιχη ομάδα της Ρουμανίας.

Στον ίδιο όμιλο συμμετείχαν επίσης Ιταλία και Ελβετία και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρουμανία ανέδειξε την καλύτερη επίθεση (18 τέρματα) στον όμιλο μας.

Η τελική κατάταξη: Ιταλία 11, Ρουμανία 6, Ελβετία 5 και Κύπρος 2 βαθμούς.

Ο αγώνας με τη Ρουμανία έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 1966 και τον παρακολούθησαν πέραν των έξι χιλιάδων φιλάθλων. Διαιτήτευσε ο Μαλτέζος Άθρουρ Λεντίνι.

Ο Κωστάκης Πιερίδης έδωσε προβάδισμα στην Κύπρο στο 32ο λεπτό και οι Ρουμάνοι έφτασαν στο νικηφόρο 5-1 από τέρματα που πέτυχαν στο 49', 51', 65', 74' και 82ο λεπτό.

Το γκολ του Πιερίδη ήταν το πρώτο για την Εθνική μας σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπως ονομαζόταν τότε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.

Αρχηγός της ομάδας ο Κώστας Παναγιώτου και ο προπονητής μας Αργύρης Γαβαλάς χρησιμοποίησε τους ακόλουθους ποδοσφαιριστές:

1. Νίκος Ελευθεριάδης (Ομόνοια)

2. Κυριάκος Κουρέας (Νέα Σαλαμίνα)

3. Κώστας Παναγιώτου (Ομόνοια)

4. Κώστας Χρίστου Κάττος (Ομόνοια)

5. Ττοφής Ττοφή (Ανόρθωση)

6. Πλούταρχος Πάλλας (Ομόνοια)

7. Πανίκος Κρυστάλλης (Απόλλων)

8. Πάμπος Παμπουλλής (ΑΕΛ)

9. Ανδρέας Στυλιανού (ΑΠΟΕΛ)

10. Κωστάκης Πιερίδης (Ολυμπιακός)

11. Νίκος Κατζηλιέρης (ΑΠΟΕΛ)

Στο 55ο λεπτό ο Βαρνάβας Χριστοφή (Νέα Σαλαμίνα) αντικατέστησε τον Νίκο Ελευθεριάδη και αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή για τον Βαρνάβα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο της ΚΟΠ και όπως σημειώνεται στη Λογοδοσία της εποχής, ενόψει της συνέχειας των υποχρεώσεων μας δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προετοιμασίας.

«Ευχόμεθα όπως εις τας υπολοίπους διά τον όμιλον μας συναντήσεις, κατόπιν καταλλήλου, επιμελημένης προπαρασκευής η Εθνική μας θα επιτύχη τιμητικά αποτελέσματα. Ο χρόνος όμως επείγει και κατά τον εμφαντικώτερον δυνατόν τρόπον τονίζεται η ανάγκη της εγκαίρου μας προπαρασκευής διά να αντιμετωπίσωμεν αξιοπρεπώς και δη εις το εξωτερικόν, τους ισχυρούς μας αντιπάλους. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να χάνωμεν ούτε ημέρας διά την προετοιμασία μας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ