ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Βέβαιος ότι η κυπριακή διαιτησία δεν πρόκειται να βελτιωθεί λόγω του διεφθαρμένου συστήματος που υπάρχει στο κυπριακό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ο Λεόντιος Τράττος σε συνέντευξή του στο «Γ». Ο πρώην διεθνής διαιτητής και παρατηρητής, ο οποίος κάθε εβδομάδα σχολιάζει για λογαριασμό της MC Media και των αθλητικών ιστοσελίδων protathliima.com και shootandgoal.com τις επίμαχες φάσεις της αγωνιστικής, άφησε να εννοηθεί ότι οι ξένοι αρχιδιαιτητές είναι «διακοσμητικοί», ισχυριζόμενος ότι οι ορισμοί των διαιτητών γίνονται από τoν πρόεδρο της ΚΟΠ. Εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι ο Γιώργος Κούμας κέρδισε τη δύναμή του ως πρόεδρος της ομοσπονδίας από τον τρόπο που χειρίζεται τη διαιτησία. Επιπλέον, μίλησε για την εμπειρία που είχε ως υπεύθυνος για τους ορισμούς της τρίτης κατηγορίας και τόνισε ότι οι ιθύνοντες της ΚΟΠ δεν ενδιαφέρονται για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς είναι για το θεαθήναι, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού δεν τον κάλεσε ούτε μία φορά για κατάθεση.
Πώς κρίνετε φέτος το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας κάθε χρόνο είναι και χειρότερο. Εδώ και 13 χρόνια η ομοσπονδία εμπιστεύεται ξένους προέδρους στην Επιτροπή Διαιτησίας, με αποτέλεσμα αντί να βελτιώνεται η διαιτησία κάθε χρόνο να είναι και χειρότερη. Αυτό οφείλεται στον εκάστοτε πρόεδρο της ομοσπονδίας, ο οποίος απλώς υπογράφει τους ορισμούς. Οι ορισμοί γίνονται από τον κύριο Κούμα και από κανέναν άλλο. Το ίδιο και οι αξιολογήσεις και οι προαγωγές».
Τι εννοείτε ότι οι ορισμοί γίνονται από τον κύριο Γιώργο Κούμα; Δηλαδή, ποιο ρόλο παίζουν οι ξένοι αρχιδιαιτητές;
«Οι άνθρωποι κερδίζουν το τζόκερ, έρχονται, παίρνουν ένα σεβαστό ποσό για ενάμισι - δύο χρόνια και κάνουν αυτά που τους υποδεικνύουν οι άνθρωποι στην ομοσπονδία, γι’ αυτό κάθε χρόνο βλέπουμε η πρώτη κατηγορία να πλαισιώνεται με άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ακόμη και με το VAR».
Τι συμφέρον, δηλαδή, μπορεί να έχει ο κύριος Κούμας για να κάνει τους ορισμούς;
«Ακούει τι του λένε τα σωματεία, κάποια σωματεία, με αποτέλεσμα να κάνει τις χάρες των σωματείων. Η δύναμη του κύριου Κούμα, για να βρίσκεται τώρα στην προεδρία της ομοσπονδίας, την κέρδισε γιατί βρήκε τρόπο να χειρίζεται την κυπριακή διαιτησία».
Στην εκπομπή σας πρόσφατα αναφέρατε ότι ακόμη και τον Κολίνα να φέρουμε κάποιοι διαιτητές θα συνεχίσουν να διαιτητεύουν. Γιατί υποστηρίζετε κάτι τέτοιο;
«Και να θέλουν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, απλώς το σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο που δεν τους αφήνει. Αυτό μπορώ να το αποδείξω και με τα άτομα που υπάρχουν τώρα στην πρώτη κατηγορία, διαιτητές και βοηθούς, με ποια συγγένεια βρίσκονται εκεί και ποιον ξέρουν…».
Για περίπου δύο χρόνια ήσασταν υπεύθυνος για τους ορισμούς των διαιτητών της τρίτης κατηγορίας. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία σας; Με όλα αυτά που λέτε, αναρωτιόμαστε αν σας ασκούνταν πιέσεις όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων…
«Γι’ αυτό με 'έφαγαν'! Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι μπορούσαν να με πλησιάσουν, είτε σωματεία, είτε ο ίδιος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Όταν τελείωσα την καριέρα μου, οι υποσχέσεις που πήρα από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ήταν ότι θα ήμουν υπεύθυνος για τους ορισμούς των διαιτητών και βοηθών στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία και θα με έστελνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευση του VAR και ότι θα είμαι υπεύθυνος για το VAR. Μετά άλλαξαν όλα, διότι η Ομόνοια με πρότεινε πρόεδρο της Επιτροπής, πάλι με τις ευλογίες του κ. Κούμα, γιατί δεν κάνει κάτι το οποιοδήποτε σωματείο χωρίς να έχει την έγκριση του κ. Κούμα. Αυτό ήταν σκόπιμο, για να έρθει να με κρούσει σαν χαρτί. Μετά που ανέλαβε αρχιδιαιτητής ο κ. Μάζιτς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μου είπε ότι θα αναλάβει αυτός την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία και ότι εμένα με θέλει στην τρίτη κατηγορία διότι εκεί είναι το φυτώριο, από εκεί προάγονται οι διαιτητές. Τον πρώτο χρόνο, ο κ. Μάζιτς έβλεπε τα παιχνίδια της τρίτης κατηγορίας. Όταν τελείωσε η χρονιά, όπως όφειλε να πράξει, μου είπε να κάνω τις προτάσεις μου για τα άτομα που θα προαχθούν στη δεύτερη κατηγορία, και έτσι έγινε. Του έστειλα δέκα ονόματα, ο κ. Μάζιτς συμφώνησε με τα οχτώ και έκανε και τέσσερις προαγωγές ο ίδιος».
Συνεπώς εισακουστήκατε…
«Τον πρώτο χρόνο, ναι, διότι ακόμη και τις τέσσερις προαγωγές που έκανε ο ίδιος, ακόμη και διαφορετική άποψη να είχα, από τη στιγμή που ερχόταν και έβλεπε αγώνες και είχε κρίση, αυτό ήταν σεβαστό. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, ο κ. Μάζιτς δεν ήρθε να παρακολουθήσει ούτε έναν αγώνα».
Γιατί πιστεύετε έγινε αυτό;
«Διότι λογάριαζε ότι θα έφευγε. Όταν ήρθε η στιγμή για τις προαγωγές, ούτε καν μου ζητήθηκε να κάνω τις εισηγήσεις μου, και μια μέρα είδα τις προαγωγές στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. Έχω και επιστολή, την οποία μπορώ να σας τη δώσω, το email που έστειλα στον κ. Μάζιτς με κοινοποίηση στον πρόεδρο και έγραψα ότι, 'πίστευα ότι οι κολλούες κυκλοφορούν μόνο για τους ποδοσφαιριστές των Εθνικών ομάδων', διότι κι αυτό ελέγχεται από τον κ. Κούμα. Δεν πίστευα ότι γίνεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο διαιτητών από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία».
Τι εννοείτε «κολλούες για τις Εθνικές ομάδες»;
«Δεν αναφέρομαι στην πρώτη Εθνική, αναφέρομαι στις πιο κάτω, ότι δίνουν κολλούες από την ομοσπονδία. Για ποδοσφαιριστές που πρέπει να καλούν. Αυτό το είδα και στον χώρο της διαιτησίας. Εδώ έδωσαν στον Μάζιτς για τις προαγωγές! Δεν το δέχτηκα με κανέναν τρόπο και έστειλα πολύ καυστικά email στον κ. Μάζιτς, τα οποία έβλεπε και ο κ. Κούμας γιατί τα έκανα κοινοποίηση. Ούτε καν μου απάντησαν στα email. Τότε ήμουν και διεθνής παρατηρητής. Προχώρησα σε καταγγελίες στην UEFA και στη FIFA και δεν μπήκαν καν στον κόπο να μου απαντήσουν».
Αυτός ήταν ο λόγος που αποχωρήσατε;
«Ναι. Αναγκάστηκα, από τη στιγμή που δεν μπορούσα να βοηθήσω κάποιους διαιτητές οι οποίοι αξίζουν. Διότι υπάρχουν διαιτητές οι οποίοι αξίζουν, που είναι τίμιοι, που προσπαθούν να είναι ακριβοδίκαιοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Από τη στιγμή που δεν μπορούσα να τους βοηθήσω, κατάλαβα ότι δεν έχω θέση στον χώρο. Έστειλα καυστική επιστολή στην ομοσπονδία και σηκώθηκα και έφυγα».
Με όλα αυτά που ισχυρίζεστε, πώς μπορεί στα αλήθεια να διορθωθεί η κατάσταση στην κυπριακή διαιτησία;
«Δεν μπορεί με τους ανθρώπους αυτούς που είναι καρεκλοκένταυροι, διότι δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, αλλά και οι υπόλοιποι που είναι εκεί γύρω. Δεν απασχολεί κανέναν το κυπριακό ποδόσφαιρο. Να πω ένα παράδειγμα… Τον καιρό που ξεκίνησα διαιτησία, έκανα και φούτσαλ. Τότε υπήρχαν τρεις κατηγορίες από 12 με 16 ομάδες. Το φούτσαλ ως διαιτητή με βοήθησε. Τώρα υπάρχει πρωτάθλημα με τρεις και τέσσερις ομάδες! Εγώ διαιτήτευσα Εθνικές ομάδες Γυναικών Ολλανδίας – Αγγλίας και το τρέξιμο που έκανα, σε αγώνα πρώτης κατηγορίας δεν το έκανα. Δεν απασχολεί κανέναν, ούτε για τα Grassroots τους ενδιαφέρει, ούτε για τις μικρές κατηγορίες. Οι άνθρωποι είναι διακοσμητικά στοιχεία… Όλοι τους. Αυτά που έχω πει, τα έχω τεκμηριώσει με καταθέσεις μου στην Αστυνομία. Εδώ θέλω να κάνω και μία καταγγελία, ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού δεν με κάλεσε ούτε μια φορά να δώσω κατάθεση. Και όλα αυτά που κάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι όλα για το θεαθήναι. Όλα, ακόμη και οι επιτροπές που καταρτίζονται. Έχει δύο χρόνια τώρα που όλα αυτά τα λέω δημόσια και δεν φοβάμαι κανέναν και δεν μπήκε κάποιος στον κόπο να με καλέσει για κατάθεση. Ακόμη και στο Προεδρικό υπάρχουν άτομα που έχουν περάσει από το ποδόσφαιρο και έχουν σοβαρές θέσεις και δεν κάνουν τίποτα για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο».
Είχα υπόψη μου να σας ρωτήσω ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας διαιτητής για να πετύχει, αλλά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζετε, δεν έχει νόημα…
«Πιστεύω στην κυπριακή διαιτησία. Αυτό το λέω και στις εκπομπές μου. Αλλά το σύστημα είναι τόσο βρόμικο, που ξεκινά από την τρίτη κατηγορία. Όταν έφυγα από την Επιτροπή, κάποιοι διαιτητές που ήταν αξιόλογοι και μπορούσαν να βγάλουν άνετα και παιχνίδια πρώτης κατηγορίας, τους καθάρισαν γιατί είπαν ότι αυτοί είναι του Τράττου. Βρήκαν δικαιολογία ότι είναι σε μεγάλη ηλικία. Αν νομίζουν ότι όλα αυτά τα λέω γιατί θέλω να μου δώσει κάποιος θέση για να επανέλθω, όχι, ευχαριστώ. Εγώ, ήρθα, είδα και απήλθα. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που αν τους ζητηθεί μπορούν να βοηθήσουν. Αυτοί που υπάρχουν τώρα, και να θέλουν να βοηθήσουν δεν μπορούν, διότι ποτέ δεν υπήρξαν διαιτητές με κύρος και προσωπικότητα. Αναφέρομαι σε αυτούς που πλαισιώνουν τους αρχιδιαιτητές και τον κύριο Κούμα».
Άρα ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση;
«Δεν υπάρχει. Το σύστημα και οι αυλικοί που περιτριγυρίζουν τον πρόεδρο είναι οι ίδιοι τα τελευταία δεκατρία χρόνια, έστω και αν πέρασαν τόσοι ξένοι αρχιδιαιτητές. Απλώς αλλάζουν πόστο για να εισπράττουν. Να εισπράττουν από τις συνεδρίες, να ευνοούνται με το να παίζουν περισσότερα παιχνίδια σαν παρατηρητές, να κάνουν μαθήματα…».
Ακόμη και έτσι όπως περιγράφετε την κατάσταση, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιους διαιτητές που μπορούν να κάνουν καλή καριέρα;
«Στην πρώτη κατηγορία, ούτε ένας. Κανένας. Και μπορώ να σου πω και ποιος είναι πίσω από κάθε διαιτητή».
«Αφού ο δικός σου δεν τα πιάνει…»
Σας πλησίασαν ποτέ πριν από έναν αγώνα ώστε να επηρεάσουν τις διαιτητικές σας αποφάσεις;
«Απευθείας, όχι. Αλλά προσέγγισαν άτομα που ήξεραν ότι ήταν πλησιέστερα σε εμένα. Αυτό έγινε και σε παιχνίδι στην Κύπρο και σε παιχνίδι του εξωτερικού. Ήξεραν ότι αν με πλησιάσουν δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσουν. Στο εξωτερικό το έμαθα μετά τον αγώνα. Στην Κύπρο, σε έναν αγώνα που κρινόταν το πρωτάθλημα, με ενημέρωσαν ότι θα είμαι διαιτητής. Τότε υπέδειξα ποιους θα ήθελα για πρώτο και δεύτερο βοηθό, καθώς και τέταρτο διαιτητή. Μέχρι την Παρασκευή, κάποιος τηλεφώνησε κάποιου γνωστού μου και είπε αφού ο δικός σου δεν τα πιάνει, δεν θα είναι διαιτητής. Έδωσα και στοιχεία στην Αστυνομία για όλα αυτά».
«Ουδέποτε υπήρξε μέσα σκοπιμότητα ή δόλος»
Αναγνωρίζεται από πολλούς φίλους του ποδοσφαίρου ότι είστε ένας από τους καλύτερους διαιτητές που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα τα τελευταία 25 χρόνια. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγάλο σας πλεονέκτημα ως διαιτητής και επίσης, αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, τι θα διορθώνατε σε σχέση με το επίπεδό σας ως διαιτητής;
«Σίγουρα, ώσπου μεγαλώνεις, ωριμάζεις. Δεν θα πω ότι ήθελα κάτι να αλλάξω διότι ο δρόμος που ακολούθησα από την αρχή ήταν πάντα ο ίδιος. Έφτασα σε ένα σημείο, τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια, να μπαίνω στο γήπεδο και οι πάντες να σέβονται τα λάθη μου. Δεν είπα ποτέ ότι δεν έκανα λάθη ή ότι δεν αδίκησα την οποιαδήποτε ομάδα. Λάθη έκανα, αλλά ουδέποτε υπήρξε μέσα σκοπιμότητα ή δόλος. Με την εκκεντρωσίνη μου, διότι σίγουρα ήμουν, δεν ανεχόμουν κανέναν. Όταν έμπαινα στο γήπεδο, έβλεπα έντεκα από τη μια πλευρά και έντεκα από την άλλη. Απλώς διέφεραν οι φανέλες, όχι το όνομα των ομάδων. Αυτό ήταν το πιο βασικό. Τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια της καριέρας μου ήταν τα καλύτερα γιατί ήμουν σεβαστός από τους παράγοντες, από τους ποδοσφαιριστές, ακόμη και από τον κόσμο».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.