Κυριαρχία των «ταύρων» και η μισή ντουζίνα νεοφερμένοι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΑΛΤΗΣ Δημοσιεύθηκε 23.6.2024
Κυριαρχία των «ταύρων» και η μισή ντουζίνα νεοφερμένοι

Κάθε χρονιά έχει ενδιαφέρον το πώς διαμορφώνεται ο... χάρτης στους πάγκους των ομάδων. Η πρώτη διαπίστωση που προκύπτει, έχει να κάνει με τους Κύπριους προπονητές, οι οποίοι είναι μόλις τρεις, εκ των οποίων οι δύο ξεκίνησαν τον περσινό μαραθώνιο.

Είναι πιο λίγοι μάλιστα από τους Ισπανούς που είναι τέσσερις στον αριθμό. Από εκεί και πέρα, από έναν εκπρόσωπο έχουν η Λιθουανία, η Ουαλία, η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λευκορωσία και το Ισραήλ.

Συνολικά έχουμε προπονητές από εννιά χώρες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως έξι θα... γευτούν για πρώτη φορά το κυπριακό πρωτάθλημα. Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Back2Back με Γκαγιέγο

Ο Πρόδρομος Πετρίδης αποφάσισε να δώσει τα ηνία στον Ισπανό Νταβίντ Γκαγιέγο, ο οποίος την περσινή σεζόν παρουσίαζε ένα πολύ όμορφο σύνολο όντας προπονητής στην Ανόρθωση. Επιστρέφει λοιπόν στην Κύπρο για λογαριασμό του πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ με στόχο βεβαίως το back2back και το όμορφο, συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Ξανά Ισπανό ο Ρόκα

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα με την επιλογή του Ραν Μπεν Σιμόν, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Τσάβι Ρόκα επέστρεψε στα γνωστά του λημέρια, επιλέγοντας τον συμπατριώτη του, Χουάν Φεράντο, για τον πάγκο. Πρόκειται για έναν νεαρό προπονητή με φιλοδοξίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι το εξής: Ότι εμπιστεύεται τυφλά τον Τσάβι Ρόκα. Προφανώς και το γεγονός ότι είναι εντελώς νέος για το κυπριακό πρωτάθλημα, αποτελεί στοίχημα για την ομάδα της Λάρνακας, η οποία ευελπιστεί ότι υπό τις οδηγίες του θα καταφέρει να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα.

Νταμπράουσκας και Λεμεσιανοί

Πέρασαν μήνες από την ανακοίνωση πρόσληψης του Βάλντας Νταμπράουσκας από την Ομόνοια. Ο Λιθουανός προπονητής, ο οποίος συνδέθηκε αρκετές φορές με τα ρεπορτάζ διαφόρων ομάδων, συμφώνησε με την Ομόνοια και θα επιστρέψει στους πάγκους μετά από ένα εξάμηνο, με τελευταίο του σταθμό τον ΟΦΗ. Έχοντας κατακτήσει 11 τίτλους συνολικά στην καριέρα του, στοχεύει να φτάσει στον 12ο με τους πράσινους.

Όπως ο Νταμπράουσκας, έτσι και οι Άντριαν Γκούλα και Κρις Κόλμαν έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Οι δύο έμπειροι προπονητές γνωρίζουν από… πίεση μίας μεγάλης ομάδας κι αυτό αποτέλεσε προφανώς ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να επιλεχθούν. Τόσο ο Σλοβάκος στον Απόλλωνα, όσο και ο Ουαλός στην ΑΕΛ έχουν αρκετή δουλειά για να ανεβάσουν αγωνιστικά τις δύο μεγάλες ομάδες της Λεμεσού μετά την περσινή αποτυχία.

Ο... παλιός Σπιλέφσκι και ο Καρσέδο

Ο Αλεξέι Σπιλέφσκι αποτελεί τον πιο παλιό πλέον προπονητή του πρωταθλήματος. Ο Λευκορώσος στην τρίτη του σεζόν στον Άρη παραμένει Λεμεσό και δεν μπορεί να έχει άλλον στόχο από την επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες, μετά το κακό αποτέλεσμα του 2023-2024.

Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που ο Χουάν Κάρλος Καρσέδο «άντεξε» τους περσινούς κραδασμούς οδηγώντας μάλιστα την Πάφος FC στον πρώτο της ιστορικό τίτλο, δεν μπορούμε να μην τον χαρακτηρίσουμε επιτυχημένο. Ο Ισπανός δουλεύει πλέον απρόσκοπτα, έχοντας ως στόχο τη διάκριση στην Ευρώπη.

Το ντόπιο στοιχείο

Ο Γιάννος Οκκάς κόντρα στις... προβλέψεις παραμένει στον πάγκο της Ανόρθωσης. Το στοίχημα για την «Κυρία» με τον Κύπριο κόουτς είναι πως έχει φιλοδοξίες, γνωρίζει την ομάδα αλλά και τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Ένα άλλο επιπλέον στοιχείο είναι το γεγονός πως θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον προγραμματισμό.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση του συμβολαίου στη Νέα Σαλαμίνα. Ο Κύπριος προπονητής παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο την περσινή σεζόν στο «Αμμόχωστος», καταφέρνοντας να κρατήσει μάλιστα τον βασικό κορμό της ομάδας και για φέτος.

Κύπριο προπονητή θα έχει στον πάγκο της και η Καρμιώτισσα. Ο Σωφρόνης Αυγουστή, που πέρσι ξεκίνησε τη σεζόν όντας προπονητής της Ομόνοιας, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Καρμιώτισσας και θα οδηγήσει την ομάδα με στόχο τα άνω διαζώματα.

Ενδιαφέρουσα τετράδα

Ο Νταβίντ Μπαντία επέστρεψε στον Εθνικό Άχνας και θέλει να συνεχίσει η ομάδα της Άχνας να είναι… ενοχλητική για τους μεγάλους και πολύ δυνατή εντός έδρας.

Η ΕΝΠ με τον Ισραηλινό Όρι Γκούντμαν θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ η Ομόνοια Αραδίππου ανέβηκε μαζί με τον Πορτογάλο Ούγκο Μαρτίνς, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια στα γήπεδα της Β΄Κατηγορίας.

Τέλος, η Ομόνοια 29Μ επέλεξε τον Ελλαδίτη Γιώργο Πετράκη. Ο Ελλαδίτης, γνώριμός μας πλέον, ξέρει καλά τα δεδομένα, τόσο στην ομάδα όσο και στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο ίδιος ξένος στο VAR στο Πάφος-Άρης και το Εθνικός-Ανόρθωση - Στα υπόλοιπα όλοι Κύπριοι

Ο ίδιος ξένος στο VAR στο Πάφος-Άρης και το Εθνικός-Ανόρθωση - Στα υπόλοιπα όλοι Κύπριοι

Ο ίδιος ξένος στο VAR στο Πάφος-Άρης και το Εθνικός-Ανόρθωση - Στα υπόλοιπα όλοι Κύπριοι

Λόρια: «Μου έλειψε το κυπριακό πρωτάθλημα»

Λόρια: «Μου έλειψε το κυπριακό πρωτάθλημα»

Λόρια: «Μου έλειψε το κυπριακό πρωτάθλημα»

Ηρακλέους στο «Ντέρμπι»: «Ξέρουμε που ήρθαμε....»

Ηρακλέους στο «Ντέρμπι»: «Ξέρουμε που ήρθαμε....»

Ηρακλέους στο «Ντέρμπι»: «Ξέρουμε που ήρθαμε....»

Οι σωστές και λάθος αποφάσεις των διαιτητών της 4ης αγωνιστικής

Οι σωστές και λάθος αποφάσεις των διαιτητών της 4ης αγωνιστικής

Οι σωστές και λάθος αποφάσεις των διαιτητών της 4ης αγωνιστικής