Τι κέρδισε η Ουγγαρία δαπανώντας €186 εκατ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Δημοσιεύθηκε 15.9.2023
Τι κέρδισε η Ουγγαρία δαπανώντας €186 εκατ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Τον Οκτώβριο η Ουγγαρία θα φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε φιλοξενηθεί στη Βουδαπέστη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Όσοι ασχολούνται με τα σπορ θα έχουν παρατηρήσει ότι τελευταία η Ουγγαρία φιλοξενεί πάρα πολλά μεγάλα αθλητικά γεγονότα, κάτι που προφανώς δεν είναι τυχαίο. Οι Ούγγροι έχουν τρεις επιδιώξεις μέσω του αθλητισμού:

α) Άσκηση εξωτερικής πολιτικής

β) Προώθηση της χώρας ως τουριστικός και επενδυτικός προορισμός

γ) Ανάπτυξη του μαζικού και επαγγελματικού αθλητισμού εντός της χώρας

Πληθυσμιακά η Ουγγαρία είναι 10x φορές πιο μεγάλη από την Κύπρο ενώ η οικονομία της μόνο 6.5x φορές μεγαλύτερη.

Η φετινή διοργάνωση του Στίβου κόστισε στους Ούγγρους €186 εκατ. (οργανωτικό κόστος). Προχώρησαν σε έρευνα μέσω του διεθνή οίκου PWC η οποία εκτίμησε το άμεσο και έμμεσο οικονομικό όφελος της χώρας από τη διοργάνωσης στα €345 εκατ. (άμεσο €187εκ & έμμεσο €158εκ).

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση έμειναν στην οικονομία της χώρας, αφού δαπανήθηκαν σε εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι η διοργάνωση έφερε 200.000 διανυκτερεύσεις με απόδοση στην οικονομία €22 εκατ. (€110 ευρώ ανά άτομο, διανυκτέρευση).

Τα στάδιο Στίβου 36.000 θεατών που φιλοξένησε του αγώνες κόστισε €650 εκατ. και παραδόθηκε το 2023. Σημειώνεται ότι το 2019 είχε ολοκληρωθεί η ποδοσφαιρική Puskas Arena 67.215 θεατών και κόστους €600 εκατ., η οποία φιλοξένησε αγώνες του EURO 2020, το Super Cup της UEFA την ίδια χρονιά και τον τελικό του UEFA Europa League 2023.

Η τελευταία ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξένησε τη διοργάνωση ήταν το Λονδίνο το 2017, η προβολή του οποίου στα διεθνή ΜΜΕ αποτιμήθηκε στα €159 εκατ.

Κοινωνικός ρόλος

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι πέρα από την οικονομική διάσταση υπάρχει και η αθλητική, κοινωνική και εθνική μιας και ένας λαός αισθάνεται υπερήφανος όταν φιλοξενεί ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, ενώ παράλληλα γύρω από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου «έτρεξε» μια εθνική καμπάνια προώθησης της σωματικής άσκησης, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες Ούγγροι να αυξήσουν την αθλητική τους δραστηριότητα.

Αξιολόγηση από διεθνείς οίκους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση σε διεθνή οίκο της αξιολόγησης μιας αθλητικής επένδυσης δεν είναι ξένη πρακτική, αφού το 2022 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου είχε αναθέσει στην Deloitte σχετική μελέτη, για την συμπερίληψη του διεθνούς Ράλλυ Κύπρος στο Πανευρωπαϊκό & Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την 4ετία 2022-2025. Η Deloitte είχε υπολογίσει το άμεσο όφελος στα €30.5εκ και το έμμεσο στα €89.9εκ. (σύνολο €120.4εκ για την 4ετία), ενώ η δαπάνη δεν θα ξεπερνούσε τα €10.6 εκατ. συνολικά.

* O Mικαέλο Παπαδάκης είναι συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Total Sports Marketing

  • Κλείσε… δωρεάν εισιτήριο διαρκείας στο δικό μας ΓΗΠΕΔΟ, ακολουθώντας μας σε FACEBOOK και X/TWITTER
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μπράβο ρε Αλαφούζο, έκανες καλό της γαλανόλευκης

Μπράβο ρε Αλαφούζο, έκανες καλό της γαλανόλευκης

Μπράβο ρε Αλαφούζο, έκανες καλό της γαλανόλευκης

Η καλύτερη Ελλάδα όλων των εποχών!

Η καλύτερη Ελλάδα όλων των εποχών!

Η καλύτερη Ελλάδα όλων των εποχών!

Θυμηθήκαμε τι είναι σημαντικό στη ζωή...

Θυμηθήκαμε τι είναι σημαντικό στη ζωή...

Θυμηθήκαμε τι είναι σημαντικό στη ζωή...

Μανόλο στην κερκίδα, Χιμένεθ στο γήπεδο

Μανόλο στην κερκίδα, Χιμένεθ στο γήπεδο

Μανόλο στην κερκίδα, Χιμένεθ στο γήπεδο