Σιγά - σιγά φτιάχνουν βαλίτσες...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.6.2024
Σιγά - σιγά φτιάχνουν βαλίτσες...

Ο χρόνος ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» που θα λάβουν χώρα από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η κυπριακή αποστολή που θα ταξιδέψει στην πόλη του φωτός θα αριθμεί τουλάχιστον 13 συμμετοχές. Αυτός είναι ο αριθμός των αθλητών/τριών που έχουν κλείσει μέχρις στιγμής την παρουσία τους για τους Αγώνες, με την πρόκριση να διεκδικούν και ορισμένοι αθλητές του στίβου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών μιας και σήμερα (30/06) εκπνέουν τα όρια (είτε μέσω επίδοσης, είτε μέσω της κατάταξης) που έθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για εξασφάλιση ολυμπιακής κάρτας και στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις με την ενημέρωση για τους επιτυχόντες.

Ανάλογα με την έκβαση των προσπαθειών στον στίβο θα ξεκαθαρίσει και ο τελικός αριθμός των συμμετοχών. Ό,τι και να γίνει, το ρεκόρ που χρονολογείται από το 2000, όταν στο Σίδνεϊ η Κύπρος εκπροσωπήθηκε με 22 αθλητές σε τέσσερα αθλήματα, δεν αλλάζει. Δύο λιγότερους (20) – σε επτά αθλήματα – είχε στην Αθήνα το 2004.

Από εκεί και πέρα, παρουσία 17 αθλητών είχαμε στη Βαρκελώνη 1992, στην Ατλάντα 1996 και στο Πεκίνο 2008. Το 2016 στο Ρίο οι κυπριακές συμμετοχές ήταν 16 και μία λιγότερη (15) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Το 1980 στη Μόσχα έλαβαν μέρος 14 αθλητές από την Κύπρο και το 2012 στο Λονδίνο – όπου είχαμε και τη μεγαλύτερη διάκριση με το Αργυρό του Παύλου Κοντίδη – είχαν αγωνιστεί 13 αθλητές. Δέκα αθλητές από το νησί υπήρξαν το 1984 στο Λος Άντζελες και εννιά το 1988 στη Σεούλ.

Οι 13 σίγουροι

Με βάση τους αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση, η ιστιοπλοΐα είναι το άθλημα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αφού τέσσερις αθλητές θα συμμετάσχουν στις κατηγορίες του αθλήματος, που σημειώνεται ότι δεν θα διεξαχθούν στο Παρίσι αλλά στη Μασσαλία. Ο Παύλος Κοντίδης, στην κατηγορία ILCA7, θα λάβει μέρος στην πέμπτη Ολυμπιάδα της καριέρας του, που είχε αποκορύφωμα το Αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012.

Ο Ντενίς Ταραντίν, που αγωνίζεται πλέον με την κυπριακή σημαία, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχοντας στο πρωτοεμφανιζόμενο Ολυμπιακό αγώνισμα Kite. Μαριλένα Μακρή και Νατάσα Λάππα, στις κατηγορίες ILCA7 και iQFOiL αντίστοιχα, θα βρεθούν για δεύτερη σερί φορά σε Ολυμπιάδα μετά τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Από εκεί και πέρα, η Άντρη Χριστοφόρου πήρε την Ολυμπιακή κάρτα της Κύπρου για την ποδηλασία δρόμου και θα βρεθεί για τρίτη σερί φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ισάριθμες συμμετοχές θα καταγράψει και ο Μάριος Γεωργίου αγωνιζόμενος στο σύνθετο ατομικό των ανδρών της ενόργανης γυμναστικής.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά θα αγωνιστούν στην κολύμβηση τα αδέλφια Κάλια και Νικόλας Αντωνίου, που πήραν το εισιτήριο μέσω των «Universality places» από την «World Aquatics.

Οι υπόλοιποι της παρέας θα βρεθούν για την παρθενική παρουσία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί είναι η Κωνσταντίνα Νικολάου στη σκοποβολή (σκητ), η Βέρα Τουγκολούκοβα στη ρυθμική γυμναστική, ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης στην τοξοβολία (ξίφος ασκήσεως), η Έλενα Κουλιτσένκο στον στίβο (ύψος) και η Σοφία Ασβεστά στο τζούντο (-52kg).

Κλείσιμο με στίβο

Η κυπριακή Ολυμπιακή αποστολή για το Παρίσι θα οριστικοποιηθεί με την προσπάθεια των αθλητών του στίβου, οι οποίοι μέσω των Medochemie Παγκύπριων Πρωταθλημάτων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο ΓΣΠ. Μέσα στις θέσεις πρόκρισης, με πιθανότητες για να κλείσουν θέση για το Παρίσι, βρίσκονται οι Μίλαν Τράικοβιτς στα 110μ. με εμπόδια, η Ναταλία Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια και η Ολίβια Φωτοπούλου στα 200μ, με την τελευταία να βρίσκεται εκτός λίστας, αλλά κοντά στις θέσεις πρόκρισης και στα 100μ. Το ίδιο συμβαίνει και με την αδελφή της Φίλιππα Φωτοπούλου στο μήκος και τον Απόστολο Παρέλλη στη δισκοβολία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας gipedo.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πέρνουν... φόρα από τη Λευκωσία για το Παρίσι

Πέρνουν... φόρα από τη Λευκωσία για το Παρίσι

Πέρνουν... φόρα από τη Λευκωσία για το Παρίσι

Το απόλυτο σόου των καθυστερήσεων, το ρεκόρ και οι προκρίσεις

Το απόλυτο σόου των καθυστερήσεων, το ρεκόρ και οι προκρίσεις

Το απόλυτο σόου των καθυστερήσεων, το ρεκόρ και οι προκρίσεις