Ζητούνται διαιτητές με προσωπικότητα…

Είναι για να δούμε σε ποιο βαθμό επηρεάζει το κλίμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο μια κακή ή μια καλή διαιτησία. Την περασμένη αγωνιστική, στα πλείστα παιχνίδια, η διαιτησία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ παραγόντων οι οποίες οδηγούν σε τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους φιλάθλους. Είναι για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η απόδοση των διαιτητών σε ένα πρωτάθλημα.

Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η κυπριακή διαιτησία δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης, ωστόσο, ας ελπίσουμε οι ρέφερι να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη στους αγώνες που είναι το ζητούμενο. Ούτως ή άλλως έχει σημασία ο βαθμός της αμφισβήτησης. Αυτή την αγωνιστική δίνεται η δυνατότητα στους διαιτητές να… στείλουν ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα. Με αφορμή τα τρία ντέρμπι, το σημερινό (ΑΕΛ – ΑΕΚ) και τα δύο αυριανά (Ανόρθωση – Απόλλων και ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια), οι Γιώργος Νικολάου, Μάριος Χριστοφόρου και Βασίλης Δημητρίου, όπως και οι βοηθοί τους, καλούνται να μοιράσουν στα ίσα το καρπούζι.

Οι παράγοντες έχουν τεράστια ευθύνη για την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται μετά τους αγώνες εφόσον προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις, όμως και οι διαιτητές επηρεάζουν με τη σειρά τους το κλίμα. Και δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπινα λάθη τα οποία «μεγεθύνουν» μερικοί παράγοντες, αλλά μεγάλα και ανεξήγητα λάθη τα οποία βάζουν σε διάφορες υποψίες τον κόσμο. Αν σε τρία ντέρμπι στη σειρά παρουσιαστούν διαβασμένοι, γνώστες των κανονισμών και αμερόληπτοι, τότε θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Σε όλα τα παιχνίδια, ιδίως, όμως, στα ντέρμπι, φαίνεται αν ένας διαιτητής διαθέτει την προσωπικότητα που απαιτείται…