Ξένοι σε όλα τα ματς

Είναι τελεσίδικο! Aπό τη μία η οργή των παραγόντων για τη διαιτησία και από την άλλη τα κενά που διαπίστωσαν στην ΚΟΠ σε σχέση με τον ελλιπή αριθμό διαθέσιμων διαιτητών οδήγησαν την ηγεσία της ομοσπονδίας να λάβει απόφαση για κάθοδο ξένων διαιτητών οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο VAR.

Ενώ αυτή η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής την επόμενη Τρίτη, οι διαδικασίες έτρεξαν νωρίτερα. Ήδη στο σημερινό παιχνίδι Δόξα – Εθνικός, με το οποίο ανοίγει η αυλαία της 4ης αγωνιστικής, ορίστηκε ως VAR o Πορτογάλος Φερνάντες Κορέια Γκουστάβο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξένοι ρέφερι στο VAR θα υπάρχουν και στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια.

Το πιθανότερο είναι ο Γκουστάβο να είναι ο χειριστής του VAR και σε άλλα παιχνίδια της αγωνιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τα ενδότερα της ΚΟΠ, η ενίσχυση της κυπριακής διαιτησίας με ξένους ρεφ θα συνεχιστεί και τις επόμενες αγωνιστικές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ορίζονται σε όλα τα παιχνίδια κάθε αγωνιστικής ξένοι διαιτητές.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα διαιτητών από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα μια τέτοια ενέργεια ίσως να δημιουργούσε περισσότερες αντιδράσεις στους κόλπους των Κύπριων διαιτητών. Σκοπός της ΚΟΠ δεν είναι να παραγκωνίσει τους Κύπριους διαιτητές αλλά να τους βοηθήσει στο δύσκολο τους έργο.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μίλοραντ Μάζιτς ανέφερε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός διαιτητών που να μπορούν να διευθύνουν αγώνες της πρώτης κατηγορίας. Επιπλέον, η απόφαση της ΚΟΠ αποσκοπεί στο να μειώσει την προκατάληψη των ομάδων και φιλάθλων κατά της κυπριακής διαιτησίας.

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας είναι σε ανοικτή γραμμή με ξένες ομοσπονδίες και προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για κάθοδο ξένων διαιτητών στο νησί μας και το επόμενο διάστημα.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναπόφευκτες μετά το ισχυρό ρεύμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις διοικήσεις των ομάδων, οι οποίες θεωρούν ότι μόνο με την ενίσχυση της διαιτησίας μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα.

Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας κατέληξαν στην εκτίμηση ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν υπήρχε άλλη λύση για να βγει το κυπριακό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο το οποίο μπήκε φέτος από πολύ νωρίς.

Προηγούμενο άρθροΟι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/09)
Επόμενο άρθροΚούμαν: «Υπάρχουν μέρες για να μιλήσουμε με τον Λαπόρτα»
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!