Βαθμολογία UEFA: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας!

Αγωνιστική με αγωνιστική τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τη μάχη που κάνει να μην κατρακυλήσει περαιτέρω στη βαθμολογία της UEFA.

Μετά τη δεύτερη «στροφή» είχαμε επισημάνει πως ο στόχος για τη 15η θέση που θα μας εξασφάλιζε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο για δεύτερη σερί σεζόν (δηλαδή και για το 2023/24) έχει χαθεί οριστικά και ότι πλέον ο στόχος μας είναι να τερματίσουμε τουλάχιστον στη 17η θέση, καθώς η 18η θα επιφέρει (κατά πάσα πιθανότητα, εξήγηση πιο κάτω) συνέπειες στον πρωταθλητή μας της επόμενης σεζόν: σ’ αυτό το σενάριο θα ξεκινήσει από τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο του Champions League, χάνοντας τη δυνατότητα να έχει τριπλή ευκαιρία για πρόκριση σε όμιλο, καθώς πλέον θα χρειάζεται δύο προκρίσεις και όχι μία σε τρεις προσπάθειες όπως φέτος η Ομόνοια.

Γράψαμε «κατά πάσα πιθανότητα» επειδή σε αρκετές περιπτώσεις ο πρωταθλητής της 18ης χώρας ευνοείται από το γεγονός πως οι νικητές του Champions League και του Europa League έχουν ήδη εξασφαλισμένη θέση για το επόμενο Champions League και «κερδίζει» γύρο μέσα από τις ανακατατάξεις, έτσι συχνά η 18η θέση δεν έχει ουσιαστική διαφορά από τη 17η.

Μετά από την 3η αγωνιστική, ωστόσο, όχι μόνο μειώθηκαν αισθητά οι ελπίδες μας για τη 17η θέση (αν και τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν), αλλά μάλιστα κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και τη 18η, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξουμε μέχρι και 20οί!

Η Κύπρος, με τους μόλις 250 βαθμούς που πήρε από την ισοπαλία της Ανόρθωσης με τη Φλόρα, ανέβηκε στους 24.625 και ναι μεν μείωσε στους 275 από την 15η Κροατία (μία νίκη απόσταση) και ξεπέρασε (προσωρινά) την Τσεχία, όμως παρέμεινε στη 17η θέση, αφού η Ελλάδα βρέθηκε από πάνω μας, χάρη στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Κοπεγχάγης. Και μπορεί να έχουμε τον ίδιο αριθμό ομάδων στους ομίλους και να μας χωρίζουν μόνο 75 βαθμοί (μία ισοπαλία), όμως είναι πιθανότερο το σενάριο αυτή η διαφορά να διευρυνθεί παρά να προσπεράσουμε εκ νέου τους Ελλαδίτες. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός έχει βέβαιη θέση στα νοκ-άουτ (τουλάχιστον του Conference αν τερματίσει τρίτος στο Europa), ενώ και ο ΠΑΟΚ, που ανέβηκε πρώτος στον όμιλό του, έχει πολλές πιθανότητες για πρόκριση.

Σε ό,τι αφορά τους Τσέχους, παρότι βρεθήκαμε μπροστά τους (για… 25 βαθμούς), αυτό θα ‘ναι… προσωρινό, καθώς έχουν τρεις ομάδες στους ομίλους – και όλες τους διατηρούν μάλιστα πιθανότητες πρόκρισης! Τρεις ομάδες στους ομίλους (προκρίνεται σίγουρα μία, ίσως και δεύτερη) έχει και η Τουρκία, που ναι μεν αυτή την αγωνιστική παρέμεινε από κάτω μας (18η), όμως με τη διαφορά μας πλέον στους 125 βαθμούς (καλύπτεται με μια ισοπαλία), είναι δεδομένο ότι θα μας ξεπεράσει, ίσως και από την επόμενη αγωνιστική.

Νοουμένου λοιπόν πως Ελλάδα, Τσεχία και Τουρκία θα τερματίσουν δεδομένα από πάνω μας, η καλύτερη θέση στην οποία μπορεί να ελπίζει η Κύπρος είναι η 18η, νοουμένου πως θα ξεπεράσουμε την Κροατία, η οποία ναι μεν τώρα είναι 15η, όμως απέχει 275 βαθμούς (μία νίκη) κι έχει μόνο μία ομάδα στην Ευρώπη (Ντιναμό Ζάγκρεμπ).

Εντούτοις, αν δεν το πετύχουμε ούτε αυτό, δεν θα ‘ναι η 19η θέση η χειρότερη δυνατή για την Κύπρο, καθώς πλέον… μας «γλυκοκοιτάζει» και η 20ή! Ο λόγος ακούει στο όνομα… Μπόντο Γκλιμτ. Η νορβηγική ομάδα, είναι μεν η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας της, όμως καταφέρνει να παίρνει περισσότερα αποτελέσματα από τις δύο δικές μας με αποτέλεσμα οι Νορβηγοί να έχουν βρεθεί μόλις 975 βαθμούς πίσω μας (δύο νίκες διαφορά). Μάλιστα, με την αδιανόητη (6-1) νίκη επί της Ρόμα, η Μπόντο ανέβηκε με επτά βαθμούς στην κορυφή του ομίλου και… βλέπει πρόκριση, κάτι που σημαίνει πως πλέον και η Νορβηγία μας απειλεί σοβαρά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στόχος της Κύπρου είναι να προσπεράσει τους Κροάτες και να κρατηθεί πάνω από τους Νορβηγούς, ώστε να τερματίσει 18η και ο πρωταθλητής μας (του 2022/23) να ελπίζει σε κατάκτηση του Champions League και του Europa League από ομάδες που θα έχουν ήδη εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση, ώστε να ευνοηθεί από το rebalancing της UEFA, να γλιτώσει γύρο και να ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό. Διαφορετικά, είτε τερματίσουμε 19οι, είτε 20οι θα ξεκινήσει δεδομένα από τον πρώτο γύρο και θα χρειάζεται δύο προκρίσεις (αντί μία) για να μπει σε ομίλους.