Τρίζουν τα κόκκαλα του Μπράιαν Κλαφ

Μόνο θλίψη προκαλεί η τωρινή αγωνιστική εικόνα των πάλαι ποτέ ισχυρών ομάδων της Αγγλίας Ντέρμπι Κάουντι και Νότιγχαμ Φόρεστ. Παρακολουθώντας τον μεταξύ τους αγώνα το βράδυ της Παρασκευής 26/2 για την Championship (1-1), πόνεσαν τα μάτια μου. Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπράιν Κλαφ βλέποντας από ψηλά τις δύο αγαπημένες του ομάδες σ’ αυτά τα χάλια.

Ο ιδιόρρυθμος, αλλά ευφυής Άγγλος τεχνικός, από τους πιο πετυχημένους προπονητές στο αγγλικό ποδόσφαιρο τον 20ό αιώνα, ήταν ο δημιουργός της μεγάλης Ντέρμπι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και της μεγάλης Νότιγχαμ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Ανέλαβε την Ντέρμπι το 1967, μια μετριότατη, τότε, ομάδα της Β’ Κατηγορίας, και μέχρι το 1972 της χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

Ακόμα και μετά τη φυγή του, το 1973, η Ντέρμπι, με τους παίκτες που είχε φέρει στην ομάδα ο Κλαφ, παρέμεινε πρωταγωνίστρια και κατέκτησε το πρωτάθλημα και το 1975. Περίπου η ίδια ήταν η ιστορία και με τη Νότιγχαμ. Την ανέλαβε ενώ η ομάδα ήταν στη Β’ Κατηγορία και μέσα σε μία τριετία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Αγγλίας (1978) και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (1979-1980).

Η προτομή του Κλαφ «κοσμεί» τους εξωτερικούς χώρους των γηπέδων των δύο ομάδων, του Pride Park (Ντέρμπι) και του City Ground (Νότιγχαμ). Σήμερα, οι δύο ιστορικές ομάδες της κεντρικής Αγγλίας γυροφέρνουν στις χαμηλές θέσεις της Championship και προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Γ’ Κατηγορία. Παρά τη μεγάλη αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο συλλόγους, ο Μπράιν Κλαφ πάντα θα τους ενώνει…