Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο…

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Για 11η φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η κυπριακή σημαία παρέλασε στην Τελετή Έναρξης. Το βράδυ της Παρασκευής (23/7/21) ο Μίλαν Τράικοβιτς και η Άντρη Ελευθερίου κρατούσαν τον ιστό της σημαίας της πατρίδας μας και εισήλθαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, συνοδευόμενοι από αθλητές, προπονητές και τον αρχηγό της αποστολής Ανδρέα Θεοφυλάκτου. Τεράστια συγκίνηση για όλους τους, να ζουν από κοντά άλλη μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσω μάλλον γι’ αυτούς που για πρώτη φορά ήταν μέλη της κυπριακής αποστολής.

Η Τελετή Έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Η θανατηφόρα πανδημία του covid-19, η οποία στέρησε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έφερε μάλιστα την υποχρεωτική αναβολή των Ολυμπιακών για ένα χρόνο και η απουσία του κόσμου από τις εξέδρες, έδωσε διαφορετική αίσθηση σε εμάς και στους πλείστους συναδέλφους. Εκεί που πάντα η έναρξη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο, έφερνε σε όλους ευφορία και χαρά, αυτή στο Τόκιο προκάλεσε μελαγχολία και συγκίνηση, με τους δακρυγόνους αδένες να ενεργοποιούνται αυθόρμητα…

Έξω από το στάδιο εκατοντάδες Ιάπωνες μάς χαιρετούσαν με παράπονο στην είσοδό μας σε αυτό, μας έγνεφαν με χαμόγελο και έβλεπες στο πρόσωπό τους τη λύπη που δεν μπορούσαν να βρεθούν μέσα και να απολαύσουν τη γιορτή. Κρίμα, γιατί μιλάμε για πολύ ευγενικό λαό, που αγαπά τον αθλητισμό και περίμενε τόσα χρόνια για να ζήσει από κοντά διοργάνωση που έχει να αναλάβει από το 1964. Με περίπου αυτό το συναίσθημα ξεκίνησε και η Τελετή Έναρξης. Από την ανακοίνωση του 2012, ότι το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2020, με τα χρόνια να περνούν σε μια υπέροχη και ευχάριστη προετοιμασία όλων των Γιαπωνέζων, ο χρόνος σταμάτησε ξαφνικά στο 2020 και την εξάπλωση του κορονωϊού σε όλη τη γη, που έφερε θανάτους, εγκλεισμούς, περιορισμούς και προσπάθειες αντιμετώπισής του. Ακόμα και η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών γίνεται σε απίστευτες συνθήκες, με πάρα πολλά προστατευτικά μέτρα και… μασκοφόρους συμμετέχοντες. Γι’ αυτό και σε μια άλλη πλευρά εκτός γηπέδου, κάποιοι συνέχιζαν τις διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή τους…

Μετά την παρέλαση των 204 χωρών που θα λάβουν μέρος στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κλίμα έγινε πιο γιορτινό, με ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, drones να ζωγραφίζουν στον αέρα, πυροτεχνήματα. Το Imagine του Τζον Λένον ακούστηκε σε ακόμα μία τελετή έναρξης, όπως και ο Ολυμπιακός Ύμνος αλλά στα γιαπωνέζικα. Στο σύνθημα των Αγώνων, Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα προστίθεται και το Μαζί, θέλοντας να επισημάνουν πως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο κήρυξε κι επίσημα την έναρξη των Αγώνων, με την Ολυμπιακή Σημαία να εισέρχεται στο στάδιο. Η γεμάτη συναισθήματα Τελετή Έναρξης, ολοκληρώνεται με το άναμμα του βωμού από τη Ναόμι Οσάκα, πρωταθλήτρια του τένις, με ισχυρή προσωπικότητα, καθώς αρνήθηκε στα δύο τελευταία γκραν σλαμ να λάβει μέρος, εξαιτίας του ότι δεν ήθελε να υποχρεωνόταν να δίνει μετά από κάθε παιχνίδι συνέντευξη Τύπου, αφού επηρεαζόταν ψυχολογικά!

Πλέον ο βωμός με την Ολυμπιακή Φλόγα θα φωτίζει από τον ειρηνικό ωκεανό την ευλογημένη πόλη του Τόκιο και από το Σάββατο (24/7/21) το πρωί θα αρχίσει και επίσημα η τεράστια αγωνιστική δράση σε 50 σπορ. Για δύο εβδομάδες τα βλέμματα όλου του αθλητικού κόσμου θα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και οι συμμετέχοντες αθλητές θα ελπίζουν πως θα πάρουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο έπαθλο ενός αθλητή, το Ολυμπιακό Μετάλλιο. Ευχόμαστε και στη δικιά μας ομάδα και τα 15 παιδιά που μας εκπροσωπούν καλή επιτυχία και Ολυμπιονίκες.