Το VAR δεν τα λύνει όλα

Δεμένα ήταν… τα χέρια και τα μάτια του VAR στην πολυσυζητημένη φάση του προχθεσινού ντέρμπι ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ η οποία εξελίχθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, καθώς δεν έριξε φως. Από τη στιγμή και μόνο που αρκετοί εκφράζουν διαφορετική γνώμη για τη συγκεκριμένη φάση ή αδυνατούν να εκφέρουν άποψη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι μια απλή περίπτωση. Ακόμη και οι ειδικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε χθες αδυνατούσαν να μας πουν την άποψή τους για το κατά πόσον υπήρχε παράβαση στο χέρι του Γκονζάλεθ.

Είναι ενδεικτική και η τοποθέτηση του πρώην διαιτητή Νίκου Σάββα, ο οποίος σχολιάζει για λογαριασμό της ιστοσελίδας «Πολίτη» τις αμφισβητούμενες φάσεις: «Υπάρχει χέρι από αμυντικό της ΑΕΚ αλλά οι τηλεοπτικές κάμερες δεν βοηθούν ξεκάθαρα το VAR για το εάν υπάρχει παράβαση». Μερικοί άλλοι, ανάμεσά τους και αρκετοί φίλαθλοι, ερμηνεύουν διαφορετικά τη φάση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν ανοιχτό το χέρι του παίκτη και έπρεπε να υποδειχθεί πέναλτι, άλλοι ότι το χέρι του δεν ήταν σε αφύσικη θέση, ενώ μερικοί διερωτώνται αν πρώτα η μπάλα χτύπησε στο σώμα (σ.σ.δηλαδή υπήρξε εξοστρακισμός) και μετά στο χέρι του ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αυτό που ανέφερε ο Σάββα, ότι η φάση δεν ξεκαθαρίζει από τις επαναληπτικές προβολές. Εκτός από το γεγονός ότι πολλές φορές ακούμε διαφορετικές ερμηνείες για ίδιες φάσεις όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι ενός παίκτη (το θέμα απασχόλησε πολλές φορές ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν), στη συγκεκριμένη φάση επιβεβαιώθηκε ότι τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της χρήσης του VAR δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για όλες τις φάσεις.

Οι υπεύθυνοι στο VAR δεν έχουν επιπλέον κάμερες στη διάθεσή τους, παρά μόνο αυτές που καλύπτουν την αναμέτρηση. Ως εκ τούτου, πώς μπορούν να είναι σίγουροι για κάποιες περιπτώσεις που δεν ξεκαθαρίζουν από τον τηλεοπτικό φακό; Συνεπώς, είναι αδύνατον σε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες φάσεις να καταλήξουν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Είναι διαφορετικού είδους συζήτηση αν η συγκεκριμένη φάση δεν εξετάστηκε καθόλου από τους υπεύθυνους στο VAR.

H διαφορά

Aκόμη και με τη χρήση του VAR δύσκολες φάσεις θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι αδύνατον να διαλευκανθούν τα πάντα. Ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει όλους να είναι ανεκτικοί στις πολύ δύσκολες φάσεις είναι η υποκειμενική κρίση.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τόσο πολύ δύσκολες και περίπλοκες φάσεις που μπορεί ερμηνευθούν εξίσου καλά από τους διαφωνούντες. Σε ό,τι αφορά το VAR, οι αποφάσεις χωρίζονται σε «υποκειμενικές» και σε «αντικειμενικές». Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν υποκειμενικές αποφάσεις, που αφορούν πολλές φορές παραβάσεις με το χέρι, πέναλτι, κόκκινη κάρτα, αν επηρεάζει ένας παίκτης το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα (σ.σ. θέση οφσάιντ), συνήθως απαιτείται ο διαιτητής να πάει στο μόνιτορ για να δει τη φάση.

Από την άλλη οι αντικειμενικές αποφάσεις αφορούν ως επί το πλείστον «γεωγραφικά» κριτήρια (αν το χέρι είναι εντός ή εκτός περιοχής, αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις ως συνήθως είναι αρκετή η ανασκόπηση μόνο από το VAR αφού μιλάμε για πραγματικά γεγονότα.

Περί δικαιοσύνης

Σε τελική ανάλυση και παρά τα προβλήματα που μπορεί να εντοπίζονται, είναι καλό να διερωτόμαστε αν με την εφαρμογή του συστήματος το παιχνίδι έγινε πιο δίκαιο ή όχι. Η ΚΟΠ φρόντισε να προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στους διαιτητές, ωστόσο την ίδια ώρα οφείλει να παρακολουθεί την κατάσταση και να επεμβαίνει όποτε αυτό απαιτείται. Μάλιστα, μέσω του VAR η ομοσπονδία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ευκολότερα τους ανεπαρκείς διαιτητές ή αυτούς που συνεχίζουν να παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου.

Και αυτό μπορεί να το κάνει όταν δεν γίνεται χρήση του VAR στις εξόφθαλμες παραβάσεις. Μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι μερικοί διαιτητές δεν χρησιμοποιούν σωστά το σύστημα ή, χειρότερα, βλέπουν σε επανάληψη μια φάση και δεν διορθώνουν ένα εξόφθαλμο λάθος. Ο ίδιος ο υπεύθυνος εκπαιδευτής του VAR Μιχάλης Κουκουλάκης ανέφερε τα ακόλουθα πέρσι όταν έγινε η παρουσίαση του VAR στους αθλητικούς συντάκτες: «Όποιος θέλει να κάνει του κεφαλιού του θα υποστεί τις συνέπειες», προσθέτοντας πως η όλη διαδικασία πρέπει να αξιολογείται από την Επιτροπή Διαιτησίας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν αυτό γίνεται..

Προηγούμενο άρθροΈστειλε… αδιάβαστη τη Ρεάλ η Μπιλμπάο!
Επόμενο άρθροΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 15/01
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ
Κατάγεται από τη Λεμεσό. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάζεται στον ΠΟΛΙΤΗ από το 2003. Από μικρός ήταν με μια μπάλα στα πόδια και το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν κατάφερε, όμως, να το εκπληρώσει. Εντούτοις βρίσκεται κοντά στο άθλημα υπό την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κι αυτό… απαλύνει τον πόνο του! Μπορεί να μην εκπλήρωσε τη μεγάλη του επιθυμία, όμως κατάφερε να αγωνιστεί στο «Old Trafford» σε ένα τουρνουά μαζί με άλλους συναδέλφους από διάφορες χώρες. Στο «Θέατρο των Ονείρων» έζησε για λίγο το δικό του όνειρο. Ας είναι!