Το τσουνάμι, ο Γκουστάβο και η ενίσχυση

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Το πρώτο κύμα σκέπασε το μαυροπράσινο οικοδόμημα μετά τη φυγή του Γιάννη Πετράκη, το δεύτερο ήταν μεγαλύτερο και από αυτό που έπληξε τη Σουμάτρα το 2004 και ακούει στο όνομα πανδημία.

Εάν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού έπρεπε να δράσουν με ψυχραιμία, τώρα μετά το επιστέγασμα των κακών αποτελεσμάτων με τον αγώνα απέναντι στην Πάφο καλούνται να μαζέψουν όλα τα αποθέματα αποφασιστικότητας που διαθέτουν και να βγάλουν την ομάδα από το αγωνιστικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε.

Γράφω επιστέγασμα γιατί η αποκαρδιωτική εμφάνιση στο «Στέλιος Κυριακίδης» δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν προϊόν μιας σταδιακής πτώσης και παραγόντων που αγνοήθηκαν ή έγινε σκόπιμη προσπάθεια να αγνοηθούν.

Η ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις στον πρώτο γύρο δεν υπάρχει πια, για να αναβιώσει θα χρειαστεί να γίνουν πολλά. Ξεκινώ από το πρώτο, ο ηγέτης των μαυροπράσινων Γκουστάβο Ντα Κόστα μετά και τις δύσκολες μέρες που πέρασε, ταλαιπωρημένος μεταξύ άλλων και σωματικά, δεν βρίσκεται στο επίπεδο που τον συνήθισε το ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας μας.

Ανατρέχοντας στο εγγύς παρελθόν, το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Λεωνίδας Βόκολος στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τη Δόξα, όπου επεσήμανε την αιτιολογημένη απουσία του από τις προπονήσεις. Στον ίδιο αγώνα να θυμίσω ότι ο Αμαζόνιος χαφ μεταβιβάζει στον Σάλι, με τον Καμερουνέζο μέσο να κερδίζει το πέναλτι, ενώ περνάει τις δύο κάθετες στα ισάριθμα άχαστα γκολ που χάνουν οι συμποδοσφαιριστές του.

Συνεπώς, ο υγιής και ανεβασμένος Γκουστάβο Ντα Κόστα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να βαδίσει στα θετικά αποτελέσματα ο σύλλογος της Λευκωσίας. Προκειμένου να εξαργυρωθεί όμως η συγκεκριμένη δυναμική επάνοδος, θα πρέπει να υπάρχει δίπλα του ένα στιβαρό 6άρι που θα… σκουπίζει την αντίπαλη επιθετική σκόνη και θα του παρέχει τις συνθήκες για να εξαντλήσει τη δημιουργικότητά του.

Στον αγώνα με την Πάφο αυτό φάνηκε ακόμα πιο πολύ λόγω της μετατόπισης του Νανίσιο στο κέντρο της άμυνας. Η απουσία του Σαμπίνια από την οχύρωση του Τακτακαλά έφερε ντόμινο προβλημάτων, κάτι που την κατέστησε εντονότερη ο πειθαρχικός παροπλισμός του Σαρφό λόγω πειραματισμών μεσοαμυντικά.

Δίνοντας πάσα στον εαυτό μου, αξίζει να σημειώσω ότι ο Ολυμπιακός δέχτηκε 3 κόκκινες και του καταλογίστηκαν 3 πέναλτι σε βάρος του στους 3 τελευταίους αγώνες, ενώ τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή για 5 κίτρινες που δέχτηκε στον αγώνα με την ΑΕΛ. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις, το αφήνω και πάω στο… ψητό.

Αν ο στόχος του Ολυμπιακού είναι η εξάδα τότε θα σημείωνα τρία πράγματα στο μπλοκάκι για βελτίωση των δεδομένων. Ενίσχυση στη θέση 6, στο άκρο της επίθεσης και προαιρετικά μία σοβαρή εναλλακτική για Μάντζη. Οι δύο πρώτες μεταγραφές για να δημιουργηθεί ισχυρός ανταγωνισμός που θα ανεβάσει την ομάδα.