Το παράδοξο με τις εννέα «εξηγήσεις»

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας του CIES για τη χρησιμοποίηση U21 ποδοσφαιριστών, σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρωτάθλημα. Η ομάδα που οι πλείστοι θα ανέμεναν να κατέχει την… κορυφή, δηλαδή η Ομόνοια, βρίσκεται όντως στην πρώτη θέση της λίστας, αφού οι ποδοσφαιριστές της που δεν έχουν κλείσει τα 21 τους χρόνια έχουν πάρει το 13,8% του συνολικού χρόνου συμμετοχής των πρασίνων.

Yπάρχει, παρ’ όλα αυτά, κάτι που προκαλεί εντύπωση στην εν λόγω έρευνα και σε σχέση με το τριφύλλι, το οποίο θα ανέμενε κανείς, με βάση την… πρωτιά του στη χρησιμοποίηση U21 παικτών, να ήταν και στις ομάδες που έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας βάσει του πώς διαμοιράστηκε ο χρόνος συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές.

Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως η Ομόνοια βρίσκεται κάτω από τη μέση του σχετικού πίνακα, έχοντας τον πέμπτο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας από τις 14 ομάδες!

Κάτι που μπορεί εκ πρώτης να φαντάζει παράδοξο, όμως έχει μία καθ’ όλα λογική εξήγηση. Κατ’ ακρίβεια, έχει εννέα… εξηγήσεις, όσοι και οι παίκτες της Ομόνοιας που είναι 32 ετών και άνω και οι οποίοι «φροντίζουν» να ανεβάσουν κατακόρυφα τον μέσο όρο ηλικίας.

Παπουλής (36), Γκόμεθ, Χούμποτσαν (35), Φαμπιάνο, Τιάγκο, Μποτεάκ, Γκόμες (33), Ασάντε και Ντούρις (32), ποδοσφαιριστές άλλοι βασικοί κι αναντικατάστατοι, άλλοι μέλη του ροτέισιον με μπόλικες συμμετοχές, «ευθύνονται» για το γεγονός πως, παρότι η Ομόνοια είναι η πρώτη ομάδα σε χρησιμοποίηση U21 παικτών, έχει παράλληλα έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας.

Κάτι που, την ίδια ώρα, δείχνει πως ο Χένινγκ Μπεργκ καταφέρνει να συνδυάζει στον πιο μεγάλο βαθμό… τα νιάτα με την εμπειρία και, σύμφωνα με την πορεία της Ομόνοιας, που είναι πρωτοπόρος και στα μάτια αρκετών φαβορί για τον τίτλο, το κάνει με απόλυτη επιτυχία.