Το μεγαλείο ψυχής του τεράστιου Βάσου Μαΐτα

Όταν ο άνθρωπος κάνει όνειρα ο Θεός γελά, λέει μια ρήση. Στην περίπτωση του Βάσου Μαΐτα ταιριάζει γάντι. Ο Βάσος ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που «γέννησε» το κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι παλαιότεροι σε ηλικία φίλαθλοι (και αθλητικοί συντάκτες) που πρόλαβαν να δουν τον «μάγο» Μαΐτα αγωνιζόμενο, αναγνωρίζουν ότι τα γραφόμενά μας είναι αληθή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ΕΠΑ Λάρνακας, σε ηλικία 15-16 χρόνων.

Από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε (από τον Τσεχοσλοβάκο προπονητή Τσιέρμαν) ξεχώρισε «σαν τη μύγα μες στο γάλα». Απίστευτες μαγικές ενέργειες! Οι οπαδοί της ΕΠΑ έτριβαν τα μάτια τους, δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι ξεπρόβαλε στο παλιό ΓΣΖ, κάνοντας «τρελά» πράγματα με την μπάλα και χαζεύοντας τους αντιπάλους.

Με καταγωγή από την ενορία Προδρόμου, το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Βάσου ξεχώρισε από τον καιρό που ήταν ακόμα μαθητής στο δημοτικό της ενορίας του, αγωνιζόμενος στην ομάδα του σχολείου του. Από το ίδιο σχολείο ξεπρόβαλαν την ίδια εποχή και άλλα ταλέντα, οι οποίοι μετέπειτα έκαναν μεγάλη καριέρα, όπως ο Βάσος Τσαγγάρης (Αλκή, Ανόρθωση) και ο μακαριστός Γιαννάκης Ιωάννου (τερματοφύλακας της Σαλαμίνας). Ο Μαΐτας, ωστόσο, ήταν σε άλλο επίπεδο.

Η ΕΠΑ είχε ανακαλύψει «χρυσό» και θεωρείτο βέβαιο, τότε, ότι ο Βάσος δεν θα έμενε για πολύ στο κυπριακό πρωτάθλημα. Θα άνοιγε τα φτερά του για πολύ μεγαλύτερα πράγματα, εκτός συνόρων. Γιατί εκεί άξιζε να αγωνίζεται. Η μοίρα, όμως, του επιφύλασσε πολύ άσχημο παιχνίδι. Το 1985, ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στην ΕΦ, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα με μοτοσυκλέτα.

Η καριέρα του «κόπηκε» απότομα, η ζωή του άλλαξε για πάντα. Από τότε, δεν μπόρεσε να παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Το σοκ για τον ίδιο, την ΕΠΑ και το κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα ήταν τεράστιο. Έκτοτε ο Βάσος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να περπατήσει. Υποβλήθηκε σε σειρά επεμβάσεων και θεραπειών.

Σήμερα, στα 55 του χρόνια, περπατάει με τη βοήθεια μπαστουνιού. Δεν τα βάζει κάτω όμως. Μετά την τελευταία χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, η κατάσταση του ποδιού του έχει βελτιωθεί. Καθημερινά περπατάει για να εξασκεί το πόδι του. Πάντα, όμως, με τη βοήθεια μπαστουνιού.

Μεγαλείο ψυχής από τον μαχητή της ζωής Μαΐτα, τον πιο άτυχο ποδοσφαιριστή στην Κύπρο, ο οποίος, παρά τις κακοτυχίες, δεν τα παρατά και συνεχίζει να αγωνίζεται. Δυστυχώς, δεν χάρηκε το ποδόσφαιρο που λάτρευε. Δυστυχώς, ούτε η φίλαθλη Κύπρος πρόλαβε να τον απολαύσει.