Το δράμα της πόλης του Σέφιλντ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, και οι δύο ιστορικές ομάδες της πόλης του Σέφιλντ, η Γουένσντεϊ και η Γιουνάιτεντ, υποβιβάζονται από τις κατηγορίες στις οποίες αγωνίζονταν.

Η Γουένσντεϊ υποβιβάστηκε από την Championship στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας (τη League One), ενώ η Γιουνάιτεντ, μετά από δύο σεζόν στην Premier League, θα αγωνίζεται του χρόνου στην Championship. Δύο ομάδες που θεωρούνται από τις αρχαιότερες (όσον αφορά το έτος ίδρυσής τους) στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες κουβαλούν αρκετούς τίτλους στην ιστορία τους, οι πλείστοι όμως κατακτήθηκαν… προπολεμικά.

Η Γουένσντεϊ κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας, τρία κύπελλα κι ένα Λιγκ Καπ, αλλά μόνο το Λιγκ Καπ κατάφερε να κερδίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (το 1991). Όσον αφορά τη Γιουνάιτεντ, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Αγγλίας (τον 19ο αιώνα) και τέσσερα κύπελλα, όλα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι δύο ομάδες του Σέφιλντ παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό δεν είναι άσχετο από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη συγκεκριμένη πόλη.

Από τη στιγμή που οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δυναμώσουν τις ομάδες αυτές και παράλληλα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να ρίξουν «ζεστό» χρήμα, όπως συνέβη σε άλλες ομάδες της Αγγλίας, μοιραία η Γουένσντεϊ και η Γιουνάιτεντ οδηγούνται στον μαρασμό. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με άλλες, πάλαι ποτέ ισχυρές ομάδες, όπως η Σάντερλαντ, η Μπόλτον, η Ντέρμπι, η Ίπσουιτς και η Μπλάκμπερν Ρόβερς.