Το CIES μάς «εξήγησε» την πρωτιά του Ρισβάνη

Ναι μεν η θητεία του στην Ανόρθωση ξεκίνησε με το… αριστερό, καθώς στο ντεμπούτο του απέναντι στον Ολυμπιακό την περασμένη Δευτέρα (11/1) έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 66’, οι κυανόλευκοι όμως αισιοδοξούν πως ο Σπύρος Ρισβάνης θα γίνει ο νέος ηγέτης της άμυνας της ομάδας. Έναν ρόλο που είχε στον Ατρόμητο, πριν χάσει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα τον περασμένο Νοέμβριο. Κι αν βρει τον καλό του εαυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορεί να τα καταφέρει.

Αναφερόμαστε, άλλωστε, σε έναν παίκτη που, όπως γράψαμε πριν από έναν μήνα, ήταν σύμφωνα με τo CIES ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός της Super League απ’ την έναρξη της σεζόν και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζουμε πως στη μηνιαία του έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 15/12/20, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Ερευνών παρουσίασε τους πρώτους δέκα παίκτες σε έξι διαφορετικές στατιστικές ενότητες από 35 πρωταθλήματα και ο Ρισβάνης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα στην ενότητα «rigour», ένας δείκτης που, όπως αναφέρει το CIES, παρουσιάζει τους παίκτες που μέσα από την ισχυρή τους παρουσία στις μονομαχίες, είναι ικανότεροι στο να αποτρέψουν τους αντιπάλους από το να δημιουργήσουν ευκαιρίες και είναι οι πιο χαρισματικοί στα μαρκαρίσματα, βασιζόμενοι στη φυσική τους δύναμη, τον συγχρονισμό, την αποφυγή λαθών και τη συγκέντρωση.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν να μάθουμε πώς προέκυψε αυτή η πρωτιά του Ρισβάνη, επικοινωνήσαμε με το CIES ζητώντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αναδείχθηκε κορυφαίος στην Ελλάδα.

Έχουμε και λέμε: από την 1η μέχρι την 11η αγωνιστική της Super League, κι έχοντας παίξει σε οκτώ αγώνες, ανέκτησε δέκα φορές την μπάλα από αντίπαλο εντός της περιοχής της ομάδας του, είχε 25 επιτυχημένα τάκλιν σε 35 προσπάθειες (ποσοστό 71%), κέρδισε 17 από τις 26 μονομαχίες εδάφους (65%), καθώς και 26 από τις 32 (!) εναέριες μονομαχίες (81%).

Ο συνδυασμός των πιο πάνω ανέβασε λοιπόν τον 27χρονο αμυντικό στην… κορυφή της Ελλάδας και ξεχωρίζουν βεβαίως οι επιδόσεις του στον αέρα, όπου παρουσιάζεται σχεδόν ανίκητος.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίος ένας αμυντικός που ξεπέρασε όλους τους άλλους στη Super League στις πιο πάνω στατιστικές κατηγορίες. Ο Τιμούρ Κετσπάγια… κάτι ήξερε κι επέμεινε τόσο στην απόκτησή του και πλέον ο Γεωργιανός εύχεται πως ο Ρισβάνης θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του και θα ανεβάσει επίπεδο την άμυνα της «Κυρίας».