Την ξηλώνει και την ξανακτίζει

Ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις επίκεινται στη δομή της Επιτροπής Διαιτησίας. Πρόκειται για απόφαση που είχε πάρει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας και σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί πολύ σύντομα.

Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα είχε ζητήσει πριν από αρκετό διάστημα τις παραιτήσεις των μελών της Ε.Δ. Έγκυρη πηγή δήλωνε στην ιστοσελίδα μας ότι ακόμη και την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να προκύψει τελική απόφαση σε σχέση με τη νέα σύνθεση της επιτροπής.

Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΠ στην οποία ενδέχεται να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα της ανασυγκρότησης της επιτροπής. Στόχος των ιθυνόντων της ομοσπονδίας είναι, επιτέλους, η επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική ως προς την προώθηση, την αξιολόγηση και τον ορισμό των διαιτητών και των παρατηρητών.

Είναι ενδεικτικό ότι πολύ συχνά η Επιτροπή Διαιτησίας βρίσκεται στο στόχαστρο παραγόντων και σημαντικής μερίδας φιλάθλων, οι οποίοι την κατηγορούν ότι αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος της διαιτησίας.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΚΟΠ δεν αρκείται στη συνεργασία με τους Νταβίντ Ελερέι, Μανουέλ Λόπεζ και Νταβίντ Μπένετ, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε στις 28/1 από την ΚΟΠ, θα αξιολογούν διαιτητές μας παράλληλα με την αξιολόγηση που γίνεται από τους υφιστάμενους παρατηρητές, ενώ θα αναλάβουν επίσης την ευθύνη της εκπαίδευσης και της παρακολούθησης των νέων διαιτητών.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναβολής του πρωταθλήματος, οι προαναφερθέντες δεν ανέλαβαν ακόμη τα καθήκοντά τους. Ως επικεφαλής του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Κούμας ξέρει ότι η αλλαγή στην εικόνα της διαιτησίας συνδέεται άρρηκτα τόσο με τη δομή και σωστή λειτουργία της Ε.Δ. όσο και με την εκπαίδευση των διαιτητών.

Η μη επάνδρωση της διαιτησίας με επαρκή αριθμό αξιόλογων νέων ρέφερι κατά τα τελευταία χρόνια κόστισε ακριβά στην εικόνα της διαιτησίας και κατ’ επέκταση σε αυτήν της ΚΟΠ.

Τη χαλάει γρηγορότερα
Στις 2/8/2019, μαζί με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟΠ και ενημέρωνε για τον καταρτισμό της Επιτροπής Διαιτησίας, ανέφερε ότι η θητεία της θα ήταν τριετής, δηλαδή θα ολοκληρωνόταν τη σεζόν 2022-2023.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η εικόνα της διαιτησίας δεν άφησε περιθώρια στον Γιώργο Κούμα όσον αφορά τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν από τον πρόεδρο Μπερνάντ Λαγιέκ, την επιτροπή αποτελούν οι Χρίστος Νικολαΐδης, Νίκη Καραγιώργη, Αριστείδης Χρίστου, Παναγιώτης Γερασίμου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Ιωάννου και Ανδρέας Αντωνόπουλος. Ο Λαγιέκ είναι υπεύθυνος για την Α΄ και Β΄ κατηγορία και οι υπόλοιποι για τις άλλες κατηγορίες και πρωταθλήματα.