Τι έκανες ΑΕΚ στα ντέρμπι;

Εξαιρετικά «φτωχός» ήταν ο φετινός απολογισμός της ΑΕΚ στα παιχνίδια ντέρμπι με τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος, ειδικά της πρώτης τριάδας. Ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα ντέρμπι αποτελούσαν το μεγάλο όπλο των κιτρινοπράσινων και τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων βοηθούσαν την ομάδα να εδραιωθεί στις προνομιούχες θέσεις για την Ευρώπη, φέτος συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Ειδικά στα παιχνίδια με αντιπάλους τις ομάδες που τερμάτισαν φέτος στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, η διαφορά δυναμικότητας και ποιότητας από την ΑΕΚ ήταν εμφανής. Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ στα οκτώ παιχνίδια που έδωσε με την πρωταθλήτρια Ομόνοια και τον δευτεραθλητή Απόλλωνα δέχθηκε ισάριθμες ήττες… Επίδοση άκρως απογοητευτική, που παρόμοιά της δεν είχε να επιδείξει η ΑΕΚ τα τελευταία εφτά χρόνια. Η αναλογία τερμάτων στα παιχνίδια της ΑΕΚ με αντιπάλους την Ομόνοια και τον Απόλλωνα ήταν 3 γκολ υπέρ και 17 κατά. Αριθμοί που λένε την πικρή αλήθεια για τους Λαρνακείς σε σχέση με τις φετινές τους δυνατότητες.

Ούτε με αντίπαλο την ΑΕΛ ο απολογισμός της ΑΕΚ ήταν πολύ καλύτερος. Σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος, η ομάδα της Λάρνακας κέρδισε μία φορά και δέχθηκε τρεις ήττες, ενώ δέχθηκε κι εντός έδρας ήττα-αποκλεισμό από το Κύπελλο Κύπρου. Δηλαδή, σε σύνολο πέντε αγώνων με τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, οι κιτρινοπράσινοι ηττήθηκαν τέσσερις φορές (3-10 αναλογία τερμάτων). Αυτό που δεν άρεσε φέτος στον κόσμο της ΑΕΚ ήταν οι συνολικά έξι ήττες που δέχθηκε η ομάδα μέσα στην «Αρένα» σε παιχνίδια ντέρμπι με αντιπάλους της πρώτης εξάδας (από δύο από Ομόνοια, Απόλλωνα και ΑΕΛ).

Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις της ΑΕΚ με αντίπαλο την Ανόρθωση, η οποία από ένα σημείο κι έπειτα έμεινε πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος και ως εκ τούτου τα μεταξύ τους παιχνίδια στα πλέι οφ ήταν ουσιαστικά αδιάφορα βαθμολογικά. Η ΑΕΚ κέρδισε δύο φορές την ομάδα της Αμμοχώστου, μία φορά εξήλθε ισόπαλη και ηττήθηκε στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στο «Αντ. Παπαδόπουλος» (4-2 αναλογία τερμάτων). Ποσοστό επιτυχίας 50% είχε φέτος η ΑΕΚ στα τέσσερα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Δύο νίκες στην «Αρένα», δύο ήττες στο Μακάρειο (7-4 τα γκολ).