Θετικό χωρίς… «μα» και «μου»

Ήταν αναμενόμενο να ικανοποιήσει την Ανόρθωση το ότι εν τέλει θα αρχίσει τις υποχρεώσεις της από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και όχι από τον δεύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον συμφέρει σε μια ομάδα μας να κερδίζει γύρο, αφού υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν (και υπάρχει λογική σε αυτό) πως το καλύτερο σενάριο είναι να αρχίζει νωρίτερα, αφενός για να έχει ακόμη ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια της και να μην είναι εντελώς ανέτοιμη όταν μπει στα βαθιά, αφετέρου επειδή οι αντίπαλοι στους πρώτους γύρους είναι πιο αδύναμοι και οι πιθανότητες για αποκλεισμό πολύ λιγότερες.

Στην περίπτωση της Ανόρθωσης κανένα από αυτά δεν μπορεί να λεχθεί, έτσι το ότι… κέρδισε γύρο είναι 100% θετικό και δεν υπάρχουν «αλλά».

Καταρχάς, όπως διαμορφώθηκε το φετινό καλεντάρι, το επιχείρημα της ετοιμότητας δεν μπορεί να… σταθεί. Μέχρι τον αγώνα του τρίτου προκριματικού γύρου (24/9) οι κυανόλευκοι θα έχουν δώσει ήδη τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος, δύο εκ των οποίων ντέρμπι (Ερμής, Πάφος, Ομόνοια, Απόλλων), επομένως δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η μη συμμετοχή στον β’ γύρο θα της στοιχίσει.

Δεύτερον, οι αντίπαλοι στον β’ γύρο δεν θα ήταν τόσο αδύναμοι που να δικαιολογούσαν το επιχείρημα πως είναι ελάχιστος ο κίνδυνος αποκλεισμού. Μάλιστα αν η Ανόρθωση έμενε στις «αδύναμες» θα είχε ανάμεσα σε άλλους πιθανούς αντιπάλους τις Τότεναμ, Μίλαν, Βόλφσμπουργκ, Γαλατασαράι και Ρέιντζερς, όμως ακόμη κι αν κατάφερνε να εισέλθει στους ισχυρούς (λόγω αποκλεισμών ισχυρών ομάδων στον πρώτο γύρο), ναι μεν δεν θα είχε απέναντί της μεγαθήρια αλλά θα υπήρχαν επικίνδυνες ομάδες, όπως οι Άρης, Κραϊόβα, Μάδεργουελ, Όσιγιεκ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μακάμπι Χάιφα, Μπεϊτάρ, Νέφτσι και άλλες.

Είναι αλήθεια πως στον γ΄ γύρο οι πλείστοι πιθανοί αντίπαλοι είναι από αρκετά έως πολύ ισχυροί, όμως αυτό θα ίσχυε έτσι κι αλλιώς. Ειδικά όμως σε μονούς αγώνες όλα μπορούν να συμβούν και πλέον η Ανόρθωση βρίσκεται μόλις δύο νίκες μακριά από τους ομίλους.

Εφόσον α) έχει -υπό τις περιστάσεις- ευνοϊκές κληρώσεις, β) έχει στελεχωθεί επαρκώς στην επίθεση και γ) κάνει ευρωπαϊκές εμφανίσεις… απ’ τα παλιά με τσαγανό και πάθος, τότε ο δρόμος για μια νέα μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη θα ‘ναι ανοιχτός.

Δείτε ΕΔΩ τους πιθανούς αντίπαλους της Ανόρθωσης στον γ’ προκριματικό γύρο.